Ο Σάκης σας, 3 χρονών, μόλις βρει μαρκαδόρο, μολύβι, κραγιόν χειλιών μουτζουρώνει τους τοίχους;

Boom Team
Fri, 13/05/2022 - 15:43

Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα από το έντυπο «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα ‒ Σκέψεις και Συμβουλές για Γονείς Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας» που έχει εκδοθεί από το Σωματείο ΕΛΙΖΑ.

Πώς να δράσετε

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Σιγουρευτείτε ότι ηρεμήσατε. Πείτε «Ζωγραφίζουμε μόνο στο χαρτί. Ποτέ στους τοίχους του σπιτιού». Είναι σημαντικό να αναφερθείτε στους τοίχους του σπιτιού γιατί κάποτε βγήκαμε ψεύτες όταν η Μαριγούλα, κόρη παπά, αντέτεινε ότι στο σπίτι του μπαμπά, στην εκκλησία δηλαδή, έχουν ζωγραφίσει όλους τους τοίχους! Το παιδί ήθελε να αγιογραφήσει το δωμάτιο κι εμείς του λέγαμε ότι μόνο σε χαρτί ζωγραφίζουμε!

Πάρτε δυο σφουγγάρια και λεκάνη με απορρυπαντικό και βάλτε το παιδί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τον τοίχο. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για παιδιά αυτής της ηλικίας για αυτό όσο καθαρίζετε, δηλώνετε πόσο δύσκολο είναι να καθαρίσει τώρα ο τοίχος και πόσο στενοχωρηθήκατε που λερώθηκε.

boom_sakis
Photo by Kostiantyn Li on Unsplash

Αναρωτηθείτε

Ποιος άφησε κραγιόν των χειλιών και μαρκαδόρους εκεί που μπορεί να τα βρει το παιδί; Μήπως δεν του δίνετε ευκαιρία να «δημιουργήσει» υπό την επίβλεψή σας με τους κατάλληλους μαρκαδόρους στο χαρτί; Μήπως ξεχνάτε να δώσετε ένα φιλάκι στον Σάκη όποτε ζωγραφίζει σε χαρτί;

Τι να μην κάνετε

  • Να βάζετε τις φωνές και να πείτε το παιδί «παλιόπαιδο». Καταδικάζετε την κακή συμπεριφορά πάντα, το παιδί ποτέ.
  • Να κατηγορείτε μπροστά στο παιδί τον ενήλικο που το επέβλεπε «Μα πού είχες τα μάτια σου; Παιδί είναι. Τι περιμένεις»!
boom_sakis2
Photo by Asierromero on Freepik

 

BOOM info:  Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008, με μοναδικό σκοπό την Πρόληψη, τον Εντοπισμό και την Αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών. Το ΕΛΙΖΑ εργάζεται για την καταπολέμηση του φαινομένου της κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα, την αλλαγή νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας ως προς την ανοχή στην κακοποίηση παιδιών, των θεσμοθετημένων διαδικασιών προστασίας των παιδιών, αλλά και της νομοθεσίας.