Οι πιο συχνές ερωτήσεις των μαμάδων μετά το μυστήριο της βάπτισης (και οι απαντήσεις τους!)

Μαρία Ιωαννάτου
Thu, 04/04/2024 - 18:21

Συγχαρητήρια! Το μωρό σας έχει και επίσημα το δικό του όνομα! Μπορεί να νομίζατε ότι ο «μαραθώνιος» της βάπτισης έφτασε στο τέλος του, όμως υπάρχουν μερικά εθιμοτυπικά που περνούν από γενιά σε γενιά και οι γονείς είθισται να τα υιοθετούν.

boom_11_ethima_3
Photo by Serjan Midili on Unsplash

Πότε γίνεται το πρώτο μπάνιο μετά το μυστήριο;
Μετά τη βάπτιση, το μωρό πρέπει να μείνει με το λάδι και το μύρο για τρεις ημέρες. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να το πλύνετε τοπικά χρησιμοποιώντας μια νωπή πετσέτα. Επειδή το νερό με το λάδι και το μύρο δεν πρέπει να περάσει στην αποχέτευση, καλό είναι να έχετε προνοήσει ώστε να το βάλετε σε λεκάνες και στη συνέχεια να το ρίξετε στη θάλασσα ή στις ρίζες ενός δέντρου, όπως ορίζει η παράδοση. Το πρώτο μπάνιο του μωρού μετά τη βάπτιση γίνεται παρουσία της νονάς ή του νονού.

boom_11_ethima
Photo by Bia Octavia on Unsplash

Τι κάνουμε με τη λαμπάδα;
Την Κυριακή μετά τη βάπτιση, και για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, οι γονείς μαζί με τον νονό ή τη νονά πρέπει να πάνε το μωρό στην εκκλησία για να λάβει τη Θεία Κοινωνία. Μαζί με το μωρό, το οποίο θα φοράει τα βαπτιστικά του ρούχα και τον βαπτιστικό σταυρό του, πρέπει να έχετε και τη λαμπάδα, την οποία θα ανάψετε και τις τρεις φορές. Την τελευταία Κυριακή την αφήνετε στην εκκλησία, έχοντας αφαιρέσει κάθε διακοσμητικό στοιχείο της.

boom_11_ethima_2
Photo by Radu Florin on Unsplash

Πώς πλένουμε τα βαπτιστικά ρούχα;
Όλα τα λαδωμένα ρούχα, τα εσώρουχα, οι πετσέτες και τα λαδόπανα πρέπει να ξεπλυθούν πολύ σχολαστικά στη θάλασσα. Όσοι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην παραλία για να τα πλύνουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια λεκάνη κι έπειτα να αδειάσουν το νερό στις γλάστρες ή στον κήπο του σπιτιού τους.

BOOM NOTE: Οι γονείς είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας αυτήν τη διαδικασία, παλαιότερα όμως το πλύσιμο των ρούχων αποτελούσε μια μικρή γιορτή, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι στενοί συγγενείς.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 11ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

 

boom_11_ethima