Οικογενειακές διακοπές και κορωνοϊός: Όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα πάμε διακοπές φέτος με τα παιδιά μας!

Boom Team
Sun, 02/08/2020 - 11:43

Μετά την πιο παράξενη και ίσως πιο δύσκολη άνοιξη της ζωής μας, όλοι, και ακόμα περισσότερο τα παιδιά, έχουμε ανάγκη την απελευθερωτική αίσθηση μιας καλοκαιρινής απόδρασης, έστω κι αν δεν οργανώσουμε πολυήμερες διακοπές αλλά περιοριστούμε σε σύντομες εξορμήσεις. Και φέτος χαιρόμαστε τη θάλασσα, χτίζουμε κάστρα στην άμμο, απολαμβάνουμε φρέσκο ψάρι χαζεύοντας τα κύματα και βραδινούς περιπάτους με ένα παγωτό στο χέρι, αλλά με προσεκτικό σχεδιασμό και αργά βήματα αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας ‒ και την υγεία των γύρω μας.

boom καλοκαίρι και κορωνοϊός

Οι γενικοί κανόνες
Πουθενά χωρίς αντισηπτικό: Βρίσκει μια σταθερή θέση στο καλοκαιρινό νεσεσέρ μας, ανάμεσα στο αντηλιακό, το αντικουνουπικό και την αλοιφή για τα τσιμπήματα. Όπου κι αν βρεθούμε φέτος το καλοκαίρι, ακόμα και σε ένα απομονωμένο νησί, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, η χρήση αντισηπτικού και το τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, θα γίνουν δεύτερη φύση μας. Στη διάρκεια ενός ταξιδιού μπορούμε να προσθέσουμε στο νεσεσέρ μας σαπούνι μίας χρήσης σε λεπτά φύλλα.
Όχι μόνο μάσκα θαλάσσης: Φέτος θα βάλουμε στις αποσκευές μας και προστατευτικές μάσκες για κάθε μέλος της οικογένειας, αφού ή χρήση τους είναι πλέον υποχρεωτική για όλους τους κλειστούς χώρους. Για τα παιδιά, οι ειδικοί συστήνουν τις υφασμάτινες. Το συγκεκριμένο υλικό θα εξυπηρετήσει και τους γονείς στις διακοπές, καθώς έτσι, αν παραστεί ανάγκη, δε θα χρειαστεί να αναζητήσουμε φαρμακείο για να αγοράσουμε τις χειρουργικές μίας χρήσης.
Η «χρυσή» απόσταση του 1,5 μέτρου: Θα κληθούμε να την τηρούμε παντού, όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, όπως η παραλία, το κατάστρωμα του πλοίου και τα υπαίθρια αρχαιολογικά μνημεία.
Δεν αγνοούμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχα ή καταρροή: Ακόμα και αν είναι ήπια, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή απευθυνόμαστε στο τοπικό κέντρο υγείας.

Ταξίδι με πλοίο
Τα πρωτόκολλα προβλέπουν μέγιστη πληρότητα 80% για πλοία χωρίς καμπίνα ή 85% με καμπίνα. Και για τους επιβάτες, όχι μόνο για το πλήρωμα, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ συστήνεται η τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου. Στα ταχύπλοα, όπως και στις αεροπορικές θέσεις των συμβατικών πλοίων, γύρω από ένα κατειλημμένο κάθισμα θα υπάρχει ένα κενό προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης, πριν από την επιβίβασή μας γίνεται θερμομέτρηση και μας ζητείται να συμπληρώσουμε ένα ερωτηματολόγιο κατάστασης υγείας (υπάρχει διαθέσιμο και στο διαδίκτυο).

Ταξίδι με αεροπλάνο
Κατά την επιβίβαση, που θα γίνεται τμηματικά, θα κληθούμε να τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου από τους συνταξιδιώτες μας. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στο αεροδρόμιο και στην καμπίνα του αεροσκάφους. Ενθαρρυνόμαστε επίσης να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές και ανέπαφες υπηρεσίες, πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), συνιστά να περιορίσουμε τις χειραποσκευές ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος επιβίβασης - και ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

boom καλοκαίρι και κορωνοϊός

Διαμονή
Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο check-in και το check-out, μας συστήνεται να τηρήσουμε την απόσταση των 2 μέτρων ή να προτιμήσουμε τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αν υφίστανται. Μπορεί επίσης να διευρυνθεί το χρονικό περιθώριο ανάμεσα στο check-out και το check-in, ώστε κάθε δωμάτιο να απολυμαίνεται σχολαστικά προτού παραχωρηθεί στον επόμενο ένοικο. Στο εστιατόριο οι νέες οδηγίες προβλέπουν τραπέζια και καθίσματα τοποθετημένα σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ τους. Η ίδια απόσταση θα τηρείται και στις ξαπλώστρες της υπαίθριας πισίνας, τις οποίες θα χρησιμοποιούμε απλώνοντας την ατομική μας πετσέτα. Ο συνωστισμός πρέπει να αποφεύγεται και στο εσωτερικό της πισίνας, ώστε σε κάθε λουόμενο να αντιστοιχούν τουλάχιστον 5 τ.μ. επιφάνειας νερού. Αλλά και μέσα στο δωμάτιο μας περιμένουν αλλαγές: Τα πρωτόκολλα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, απομάκρυνση κοινόχρηστων αντικειμένων, όπως οι καφετιέρες, οι βραστήρες και όλα τα προϊόντα του μίνι μπαρ.

Στην παραλία
Τουλάχιστον οι ελεύθερες βουτιές και το παιχνίδι με την άμμο θα μας προσφέρουν κάτι από την ανεμελιά των προηγούμενων καλοκαιριών. Ωστόσο τα πρωτόκολλα, ιδιαίτερα στις οργανωμένες παραλίες, θα μας επαναφέρουν στη φετινή πραγματικότητα. Αν τοποθετήσουμε δική μας ομπρέλα, αποφεύγουμε τον συνωστισμό και υπολογίζουμε χονδρικά 5 τ.μ. ανά λουόμενο, δηλαδή συνολικά γύρω στα 20 τ.μ. ανά οικογένεια. Αν θέλουμε να μετακινήσουμε την ξαπλώστρα μας προς αναζήτηση καλύτερης σκιάς, θα χρειαστεί να είμαστε προσεκτικοί ώστε να παραμείνει τουλάχιστον σε απόσταση 1,5 μέτρου από εκείνη της γειτονικής ομπρέλας. Επίσης, προτού καθίσουμε στην ξαπλώστρα μας, υποχρεούμαστε πλέον να απλώσουμε την πετσέτα μας. 

boom καλοκαίρι και κορωνοϊός

Στα αξιοθέατα
Η απόσταση του 1,5 μέτρου τηρείται ακόμα και στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους όπου, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός, θα επιτρέπεται η είσοδος ενός συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών ανά ώρα. Οπότε, για ένα δημοφιλές αξιοθέατο, θα χρειαστεί να οπλιστούμε με υπομονή και αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας.

BOOM Note: Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του άρθρου στις αρχές Αυγούστου η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εκτός από τους χώρους εστίασης (εστιατόρια) για τους πελάτες. Εξαιρούνται από το μέτρο τα παιδιά κάτω των 3 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα (π.χ. σχετικά με το αναπνευστικό). Στη διάρκεια των διακοπών σας ενημερωθείτε από τον ΕΟΔΥ για τα πρωτόκολλα ασφαλείας, που αναθεωρούνται διαρκώς.

Από τη Γεωργία Καρκάνη

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM 

boom cover