Όλα ξεκίνησαν το 2018, όταν τρεις μαμάδες πρόωρων μωρών, η Κέλλυ, η Τασούλα και η Μίνα, αποφάσισαν να φτιάξουν πλεκτά, χειροποίητα χταποδάκια για πρόωρα μωράκια. Γνωρίζοντας πολύ καλά τον αγώνα που δίνουν τόσο οι γονείς τους όσο και τα ίδια τα μωρά-μαχητές, ήθελαν να τους κάνουν ένα δώρο που θα τα συντροφεύει και θα τα ενισχύει. Από τότε ως σήμερα, έχουν μοιράσει περίπου 1.000 χταποδάκια και συνεχίζουν... Μιλήσαμε με την Κέλλυ Σώκου και μάθαμε τα πάντα για την Octopus for a Preemie Greece.
Κέλλυ, πότε ιδρύθηκε η ομάδα και με ποιον σκοπό;
Η Octopus for a Preemie Greece ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018 από την πλέκτρια Μίνα Δημοπούλου και την ομάδα του blog 31ebdomades.wordpress.com, εμένα και την Τασούλα Μελισσοπούλου και ανήκει στο διεθνές δίκτυο Octopus for a Preemie. Η ιδέα προέκυψε όταν ανακαλύψαμε τη διεθνή δράση γράφοντας γι' αυτή στο blog και σκεφτήκαμε να τη φέρουμε στην Ελλάδα. Επικοινωνήσαμε με πλέκτριες, καθώς εμείς δεν ξέραμε πλέξιμο, και μία από αυτές, η Μίνα, ήταν μέλος της βρετανικής πλεκτικής ομάδας Octopus for a Preemie και μητέρα πρόωρου μωρού κι η ίδια. Οι τρεις μας συστήσαμε την ομάδα που είναι κατά βάση πλεκτική. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τη διεθνή δράση, πήραμε το πατρόν με τις προδιαγραφές ασφαλείας και ξεκινήσαμε. Σκοπός της ομάδας είναι να εφοδιάζει αφιλοκερδώς με πλεκτά χταποδάκια τις ελληνικές μονάδες που το επιθυμούν. Η ομάδα είναι εθελοντική και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα έξοδα των υλών, του καθαρισμού, της συσκευασίας και της αποστολής των πλεκτών στις μονάδες. Σήμερα, συνδιαχειρίστριες της ομάδας είναι επίσης οι Κατερίνα Λυκομήτρου και Γιώτα Ζησιμοπούλου.
Γιατί όμως «χταποδάκια»;
To 2013 μια μαμά από τη Δανία έπλεξε ένα χταποδάκι για να το αφήσει ως συντροφιά στη θερμοκοιτίδα του πρόωρου μωρού της. Το προσωπικό παρατήρησε ότι το μωρό γράπωσε το ένα πλοκάμι του αντανακλαστικά. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο μωρό ήταν λίγο πιο ήρεμο, καθώς δεν τραβούσε τόσο τα διάφορα καλώδια που ήταν πάνω στο σώμα του. Τότε η πλέκτρια-μαμά έφτιαξε χταποδάκια για όλα τα πρόωρα μωρά του νοσοκομείου. Η εμπειρική παρατήρηση ήταν η ίδια: πιο ήρεμα μωρά. Πράγμα που σημαίνει ταχύτερη ανάρρωση. Καθώς τα πλοκάμια μοιάζουν με τον ομφάλιο λώρο, ενδέχεται να δημιουργούν μια γνώριμη αίσθηση ασφάλειας σε αυτά τα μωρά που αποχωρίστηκαν τόσο νωρίς το σώμα της μητέρας τους.
Σε ποιους απευθύνεται η ομάδα και ποιες είναι οι προδιαγραφές ασφαλείας που τηρούνται;
Η ομάδα απευθύνεται σε πλέκτριες πρωτίστως και δευτερευόντως σε προσωπικό μονάδων νοσηλείας που θέλει να ενημερωθεί για τη δράση. Συμμετέχουν όμως και γονείς που θέλουν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.
Πλέκουμε πάντα με βαμβακερό νήμα, φορώντας μάσκα, συσκευάζουμε με μάσκα και γάντια και χρησιμοποιούμε υποαλλεργική γέμιση. Ακολουθούμε συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με το μέγεθος και την πλέξη, ώστε να μην εκτεθούν σε κανέναν κίνδυνο αυτά τα μικρά και ευαίσθητα μωρά. Τα χταπόδια που λαμβάνουμε από τις πλέκτριές μας σε όλη την Ελλάδα ελέγχονται προσεκτικά, πλένονται και συσκευάζονται από εμάς, ώστε να φτάσουν ασφαλή και καθαρά στα μωρά. Τα χταπόδια δίνονται στα μωρά των μονάδων, εφόσον έχουν γίνει αποδεκτά από τη διεύθυνση της εκάστοτε μονάδας. Η χρήση τους επιβλέπεται πάντα από το προσωπικό. Τα χταπόδια που δεν κρίνονται απολύτως ασφαλή για τα πρόωρα μωρά κατά τον έλεγχο δωρίζονται στα βρέφη της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».
Το δώρο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στα μωρά-μαχητές, αλλά και στους γονείς τους. Πώς αντιδρούν συνήθως; Τι σημαίνει γι’ αυτούς το χταποδάκι;
Οι γονείς συνήθως νιώθουν όμορφα βλέποντας έναν πολύχρωμο φίλο να συντροφεύει το μωρό τους στο δύσκολο ταξίδι του. Είναι μια νότα χαράς και «κανονικότητας» στη δύσκολη περιπέτειά τους. Είναι το πρώτο κουκλάκι του παιδιού τους, που θεωρείται μάλιστα ότι συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωσή του. Νιώθουν σαν κάποιος να τους σκέφτηκε.
Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μία από τις δεκάδες ιστορίες μωρών-μαχητών που έλαβαν στο παρελθόν από εσάς το χταποδάκι τους;
Η Στεφανία γεννήθηκε στις 23 εβδομάδες κύησης και ήταν από τα πρώτα μωρά που πήραν χταπόδι. Ζύγιζε μόλις 630 γραμμάρια και η ζωή της κινδύνευε. Ήταν ένα μικροσκοπικό και εύθραυστο μωρό, που όμως τα κατάφερε! Την ιστορία της καθώς και τις φωτογραφίες που δείχνουν τη σχέση της με το μικρό, ροζ χταπόδι μπορείτε να δείτε σε αυτό το link.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την ομάδα όσοι δεν ξέρουμε να πλέκουμε;
H αλήθεια είναι ότι σε αυτήν τη φάση χρειαζόμαστε βασικά πλέκτριες. Ένας άλλος τρόπος βοήθειας είναι η οικονομική ενίσχυση και η διανομή/αποστολή των χταποδιών στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία.
Keep in mind: Τα χταπόδια της Octopus for a Preemie Greece δεν πωλούνται, ούτε δωρίζονται μεμονωμένα σε γονείς που το επιθυμούν. Επειδή η χρήση τους είναι «θεραπευτική», έχει νόημα να μπουν στη θερμοκοιτίδα. Κάτι τέτοιο γίνεται μόνο κατόπιν έγκρισης του διευθυντή της κάθε μονάδας και σε αυτή την περίπτωση, τα χταπόδια δωρίζονται ομαδικά σε όλα τα νοσηλευόμενα μωρά.
BOOM info: Είναι αυτή η ομάδα για εσένα;
Η Octopus for a Preemie Greece είναι μια εθελοντική ομάδα που πλέκει χταπόδια για νοσηλευόμενα, πρόωρα μωρά και τα αποστέλλει σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στην Ελλάδα. Τα πλεκτά της ΔΕΝ πωλούνται, ούτε δωρίζονται μεμονωμένα.
Η ομάδα είναι για εσάς αν:
- Είστε πλέκτρια και θέλετε να πλέξετε εθελοντικά για τη δράση
- Είστε επαγγελματίας υγείας σε ΜΕΝΝ
- Επιθυμείτε να προσφέρετε οικονομικά ή αλλιώς (διευκρινίστε πώς στις ερωτήσεις που θα σας στείλουν) λόγω της επαφής σας με την προωρότητα
- Είστε μητέρα νοσηλευόμενου, πρόωρου μωρού
Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, δεν έχετε παρά να τους στείλετε αίτημα!