Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Το γιορτάζουμε με τρεις συνταγές που λατρεύουν τα παιδιά (bonus: 6 facts που δεν γνωρίζατε για τα ζυμαρικά)

Μάρω Ζουγανέλη
Mon, 25/10/2021 - 04:10

Δεν ξέρουμε αν είστε και εσείς από εκείνους που θα μπορούσαν να ζουν μόνο με ζυμαρικά. Τα περισσότερα παιδιά, πάντως, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, καθώς αν τα ρωτήσεις «Τι θέλεις να φας σήμερα», θα απαντήσουν χωρίς πολλή σκέψη «Μακαρόνια!».

Και δεν έχουν άδικο. Τα ζυμαρικά συνδυάζονται σχεδόν με τα πάντα: με κόκκινη σάλτσα, με κιμά, με λαχανικά, με κοτόπουλο ακόμα και με σκέτο τυρί. Οι επιλογές είναι πολλές και είναι όλες τους super yummy! Πέρα από τη θρεπτική τους αξία -είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σε σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β- τα ζυμαρικά είναι ένα comfort food που αρέσει σε όλους, μας χορταίνει και… ζεσταίνει την καρδιά! Γι΄ αυτό σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, τα αγαπάμε λίγο περισσότερο!

Φωτογραφία @senivpetro / Freepik

Pasta fun facts 

  • Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ζυμαρικών των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν πάνω από 600 διαφορετικά είδη ζυμαρικών, καθένα με τη δική του γευστική χρήση.
  • Τα περισσότερα ονόματα ζυμαρικών, δεν ακούγονται καθόλου νόστιμα στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, “Linguine” στα ιταλικά σημαίνει «μικρές γλώσσες», “orecchiette” σημαίνει «μικρά αφτιά» και “vermicelli” μεταφράζονται ως «μικρά σκουλήκια».
  • Το Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο πιάτο ζυμαρικών δόθηκε το 2015, στην Πολωνία. Χρειάστηκαν 40 chefs και 19 ώρες για να φτιαχτεί ένα πιάτο 7,9 κιλών.
  • Ο γνωστός Βρετανός chef Gordon Ramsey κατέχει το Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο σε μήκος ζυμαρικό. Χρειάστηκε 60 δευτερόλεπτα για να ξετυλιχθεί ολόκληρο και είχε μήκος 144.78cm.
  • Οι άνθρωποι έτρωγαν ζυμαρικά χιλιάδες χρόνια πριν μάθουν να τα συνοδεύουν με σάλτσα ντομάτας. Έπρεπε να περιμένουν μέχρι ο Ισπανός εξερευνητής Cortez να φέρει στην Ευρώπη ντομάτες από το Μεξικό, για να αρχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το κλασικό –πλέον- και αγαπημένο πιάτο.
  • Το ότι οι Ιταλοί έρχονται πρώτοι στην παγκόσμια κατανάλωση ζυμαρικών είναι αναμενόμενο. Ποιος, όμως, θα πίστευε ότι στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται η Βενεζουέλα και η Τυνησία αντίστοιχα;

In pasta we trust!

Είτε σε ένα ωραίο οικογενειακό δείπνο στην τραπεζαρία, είτε με κουβέρτες και ταινία στον καναπέ αυτές είναι οι πιο αγαπημένες, μαμαδίστικες συνταγές με ζυμαρικά που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε ξανά και ξανά!

#1 Mac ‘n’ cheese

Θα χρειαστούμε υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι: βούτυρο, γάλα, αλεύρι, τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση cheddar) και κοφτό μακαρονάκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το τσένταρ, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις λιώσει το cheddar απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το βρασμένο, κοφτό μακαρονάκι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη και ψήνουμε για 10-15 λεπτά. 

Φωτογραφία @Tina Witherspoon/ Unsplash

#2 Λαζάνια φούρνου με κιμά

Τα αγαπημένο φαγητό του πονηρού γάτου Garfield φτιάχνεται εύκολα με: κιμά μοσχαρίσιο, κρεμμύδι, σκόρδο, τριμμένες ντομάτες, μπαχαρικά, αβγά, αλεύρι, τριμμένο τυρί και –φυσικά- λαζάνια.

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα με την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά.  Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ με το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα. Τέλος, σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε στρώσεις από μπεσαμέλ, λαζάνια, κιμά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 30-40 λεπτά.

Φωτογραφία @Visual Stories || Micheile/ Unsplash

#3 Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας

Η αγαπημένη μακαρονάδα με πλούσια κόκκινη σάλτσα ντομάτας που μας "σώζει" σε όλες τις έκτακτες καταστάσεις πείνας και χρειάζεται μόνο σπαγγέτι, ντομάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι και βασιλικό.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε σιγανή φωτιά, βράζουμε τα σπαγγέτι και τέλος, σερβίρουμε με μυρωδάτο βασιλικό.

Φωτογραφία @valeria_aksakova / Freepik