Πώς κρατάμε ζωντανή τη σχέση με το σχολείο όσο μένει κλειστό; Οι παιδαγωγοί του κέντρου προσχολικής εκπαίδευσης Littles απαντούν

Boom Team
Mon, 30/03/2020 - 19:56

Μπορεί τα μικρά παιδιά να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν με ακρίβεια την έννοια του χρόνου, σίγουρα όμως τους λείπει το σχολείο, οι συμμαθητές τους, οι δάσκαλοί τους και η καθημερινότητά τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπουν σε έναν αντίστοιχο ρυθμό στο σπίτι, όχι μόνο επειδή χρειάζονται να είναι σε πρόγραμμα, αλλά και για να είναι έτοιμα να προσαρμοστούν, όταν ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να τα βοηθήσουν; Οι παιδαγωγοί του κέντρου προσχολικής εκπαίδευσης Littles μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές.

  • Πρωινό: H ημέρα ξεκινά και τρώμε πρωινό οικογενειακά όλοι μαζί στο σπίτι.
  • Ετοιμαζόμαστε: Τα παιδιά μπορούν να επιλέγουν τι θα φορούν καθημερινά, ενισχύοντας έτσι δεξιότητες, όπως η αυτοεξυπηρέτηση και η αυτονομία. Φροντίζουμε την καθημερινή υγιεινή μας (π.χ. βούρτσισμα δοντιών, πλύσιμο χεριών), ακριβώς όπως θα κάναμε για να πάμε στο σχολείο.
  • Δραστηριότητα: Συνήθως, στα περισσότερα σχολεία, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του εκπαιδευτικού προγράμματος, καλύπτεται το πιο δημιουργικό, εκπαιδευτικό κομμάτι της ημέρας. Καλό είναι, να πραγματοποιήσετε και εσείς μαζί με τα παιδιά μια δραστηριότητα ανάλογα με την ηλικία τους π.χ. μια κατασκευή, ένα παζλ, ένα κινητικό παιχνίδι, μαγειρική, ανάγνωση παραμυθιού και πολλά άλλα.
  • Ώρα για σνακ: Η περίοδος απαιτεί να προσέχουμε την υγεία μας πιο πολύ από ποτέ, για αυτό καλό είναι τα παιδιά να τρώνε αρκετά φρούτα πλούσια σε βιταμίνες C και ένα υγιεινό σνακ, όπως παστέλι ή κουλουράκια με ταχίνι και μέλι. Καιρού επιτρέποντος, μπορείτε να βγείτε στον κήπο ή το μπαλκόνι και να κάνετε πικνικ. Μην ξεχνάτε, πως είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία του σνακ ή στο στρώσιμο και το μάζεμα του τραπεζιού.

  • Παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο: Είναι απαραίτητη η επαφή των παιδιών με τη φύση, οπότε -στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μέτρων- βγείτε έξω για κυνηγητό, κρυφτό, σκαρφάλωμα και πολύ παιχνίδι! Αν έχετε loose parts, για παράδειγμα κάποια ρόδα, ένα καφάσι ή ένα σχοινί, δηλαδή αντικείμενα που μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιήσει και να τα μεταμορφώσει με τη φαντασία του σε παιχνίδια, αξιοποιήστε τα. Μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες εδώ
  • Ώρα για χαλάρωση: Μπορείτε να ακολουθήσετε και εδώ την ίδια ρουτίνα που είχατε μετά το σχολείο: πλύσιμο χεριών, αλλαγή ρούχων, μεσημεριανό φαγητό και ίσως λίγη ξεκούραση. 

Extra tips:

  • Κρατάμε σταθερή τη ρουτίνα των παιδιών σαν να πήγαιναν σχολείο και ειδικά τις βασικές τους συνήθειες με ορισμένη σειρά, πχ. δραστηριότητα – φαγητό - ύπνος - φυσική δραστηριότητα. 
  • Ενθαρρύνουμε τη φυσική άσκηση. Μην ξεχνάτε πως οι μαθητές στο σχολείο περνούν καθημερινά αρκετή ώρα στον προαύλιο χώρο για δραστηριότητα ή σε ελεύθερο παιχνίδι, επομένως καλό είναι να κάνουν το ίδιο και στο σπίτι.
  • Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε ζωγραφιές γράφοντας το όνομα του παιδιού και του εκπαιδευτικού
  • Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί να μιλάει για τους συμμαθητές του. Ή να προσπαθήσετε να θυμηθείτε μαζί όλα τα ονόματα των παιδιών της τάξης, παίζοντας στην ουσία ένα memory game.
  • Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ζωγραφιές για κάποιο συμμαθητή ή φίλο.
  • Και μην ξεχνάτε να αναφέρεστε καθημερινά στο σχολείο και τους δασκάλους! 

Μην ξεχνάτε, πως η αγάπη για το σχολείο δεν σβήνει με λίγο καιρό κατ’ οίκον!