30 υπέροχες ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι από την ομάδα του Littles

Εύα Ανυφαντή
Wed, 25/03/2020 - 17:41

Οι έκτακτες συνθήκες των ημερών θα κρατήσουν τους μικρούς μαθητές μακριά από τη γνώριμη πια καθημερινότητά τους, με τους φίλους τους και τους δασκάλους τους στο σχολείο. Γι' αυτό, η ομάδα του Littles προτείνει υπέροχες ιδέες για να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας με τα παιδιά στο σπίτι.

Φτιάξτε τις δικές σας ιστορίες!

Η φαντασία των παιδιών δεν έχει τέλος. Η αφήγηση ιστοριών εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και καλλιεργεί την αφηγηματική τους ικανότητα, απαραίτητη καθώς μεγαλώνουν. Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας παραμύθι. Βρείτε τίτλο, γράψτε την ιστορία, εικονογραφήστε την, αριθμήστε τις σελίδες, κάντε τη δική σας βιβλιοδεσία. Θα περιμένουμε με χαρά τα παραμύθια–βιβλία των παιδιών όταν επιστρέψουν να τα παρουσιάσουν στην τάξη!

Κατασκευές!

Φτιάξτε ό,τι βάλει ο νους σας. Ψαλίδια, κόλλες, διαφορετικά χαρτιά, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, λαδοπαστέλ. Με ό,τι έχετε, φτιάξτε ζωγραφιές, 3-D κατασκευές, δωράκια για τους συμμαθητές τους, ζωγραφιές για τους δασκάλους, για την οικογένεια. Μην ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι σε αυτή την ηλικία η εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας.

Φτιάξτε τη δική σας έκθεση / μουσείο

Τα παιδιά λατρεύουν να εκθέτουν τα έργα τους. Διαλέξτε έναν τοίχο του σπιτιού σας ή ένα σημείο του σαλονιού σας και εκθέστε εκεί όλα τα έργα που θα φτιάχνετε μαζί. Μπορείτε να βάλετε ταμπέλες «Μην αγγίζετε», να φτιάξετε με ταινία με βέλη στο πάτωμα με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο επισκέπτης, να βάλετε νούμερα στα εκθέματα. Και μην ξεχάσετε να παίξετε! Ζητήστε από τα παιδιά να σας ξεναγήσουν και κάντε και σεις ερωτήσεις όπως “Πώς λέγεται αυτό το έργο; Γιατί διάλεξε αυτά τα χρώματα ο καλλιτέχνης; κλπ.”

Διαβάστε παραμύθια!

Ξανά και ξανά και ξανά. Ενώ στο σπίτι συνήθως το παραμύθι συντροφεύει τα παιδιά λίγο πριν τον ύπνο, τώρα μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική δημιουργική δραστηριότητα μαζί με τα παιδιά. Συμβουλή: Χρωματίστε τον τόνο της φωνής σας ανάλογα με τον ήρωα, κάντε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και αλλάξτε την ιστορία με την φαντασία σας, αναζητείστε γράμματα που είναι οικεία στα παιδιά π.χ. από το όνομά τους.

Μαγειρέψτε

Φτιάξτε ζυμάρι, παίξτε με κουπάτ και σχήματα, ζυγίστε και μετρήστε υλικά, πλύντε μαζί τους λαχανικά και φρούτα, αφήστε τα με προσοχή να κόψουν π.χ. τη μπανάνα τους. Η κουζίνα σας και η μαγειρική είναι ένας θησαυρός παιχνιδιού, αισθήσεων και μαθηματικών. Για τα πιο μεγάλα παιδιά φτιάξτε το δικό σας βιβλίο μαγειρικής!

Παίξτε κρεμάλα!

Τα παιδιά στο σχολείο την λατρεύουν. Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε μόνο κεφαλαία γράμματα και μην ξεχνάτε να τα ονοματίζετε με τον ήχο που παράγουν. Π.χ. Α και όχι άλφα.

Βγείτε στον κήπο του σπιτιού σας!

Μην ξεχνάτε πώς τα παιδιά καθημερινά στο σχολείο βγαίνουν τουλάχιστον 1 με 1 ½ ώρα έξω στον κήπο. Έχουν την ανάγκη να τρέξουν, να παίξουν. Ποτίστε, σκάψτε, παίξτε μπάλα, κάντε ποδήλατο, παίξτε κυνηγητό, κρυφτό, φτιάξτε αυτοσχέδια σκηνή με ένα παλιό σεντόνι. Μην ξεχνάτε πώς ό, τι μπορείτε να  κάνετε μέσα στο σπίτι, μπορείτε και έξω.

Η τηλεόραση είναι αναπόφευκτη

Προτιμήστε να δείτε μαζί μια παιδική ταινία οργώνοντας βραδιά σινεφίλ και όχι να δουν μόνα τους π.χ. κάποιο παιδικό.

Πειράματα, η τροφή του μυαλού!

Υπάρχουν άπειρα πειράματα στο διαδίκτυο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Και πιστέψτε μας, έχετε άπειρα υλικά στο σπίτι για αυτά. Συμβουλή: Κάντε υποθέσεις πριν το πείραμα, βγάλτε συμπεράσματα και επαναλάβετε όσες φορές θέλει το παιδί. Πάντα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών μας στο σχολείο όσες φορές κι αν τα κάνουμε.

Μουσική και Χορός!

Βάλτε μουσική, τραγουδήστε, χορέψτε. Τα παιδιά έχουν ανάγκη, όπως και εμείς, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε στον ρυθμό ενός αγαπημένου μας τραγουδιού. Δεν χρειάζεται να ακούτε μόνο παιδική μουσική. Μιλήστε στα παιδιά για αγαπημένους σας καλλιτέχνες, μοιραστείτε μαζί τους κάτι που θα τους έκανε εντύπωση για αυτούς, εξηγείστε τους στίχους π.χ. αν είναι ξενόγλωσσο (εξαιρετική επαφή με την ξένη γλώσσα) και χορέψτε! Όταν συνδυάζεται η τέρψη της ψυχής - μέσω της μουσικής - και με αγαπημένα πρόσωπα όπως είστε εσείς, γεννιούνται άρρηκτοι δεσμοί.

Βγάλτε φωτογραφίες!

Τα πάντα. Την οικογένειά σας, το σκύλο, έξω στον κήπο. Μια ιδέα που κάνουμε στο σχολείο και τα παιδιά λατρεύουν: Αναζητείστε και φωτογραφίστε αντικείμενα εντός σπιτιού που ξεκινούν με τα γράμματα της αλφαβήτου. Π.χ. Για το γράμμα Μ ένα μαξιλάρι, για το Π μια πατάτα. Στο littles πάντα μας εντυπωσιάζουν τα αντικείμενα που βρίσκουν. Αν έχετε τη δυνατότητα να τα εκτυπώσετε, μπορείτε δίπλα να γράψετε και το γράμμα.

Και αν δεν χορτάσατε με αυτά, σας έχουμε κι άλλα:

 • Παίξτε με το νερό και με παγάκια.
 • Παίξτε με χαρτόκουτες και μετατρέψτε τες σε κάστρα, τούνελ, σπίτια.
 • Μαγειρέψτε πλαστελίνη.
 • Παίξτε παζλ, τουβλάκια, lego, επιτραπέζια.
 • Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του σπιτιού π.χ. σε σκληρές επιφάνειες ξύλου. Βιδώστε, τρυπήστε, χτυπήστε με σφυρί.
 • Γεμίστε την μπανιέρα με νερό και παίξτε.
 • Κρύψτε ένα αντικείμενο στο σπίτι και παίξτε κρύο / ζέστη καθώς πλησιάζει το παιδί σε αυτό ή απομακρύνεται αντιστοίχως.
 • Μετατρέψτε την τραπεζαρία σας σε κρησφύγετο (από κάτω).
 • Περάστε πένες από σπάγκο και φτιάξτε βραχιόλια και στη συνέχεια βάψτε τα.
 • Ζωγραφίστε μια παλιά μπλούζα.
 • Φυτέψτε σε γυάλινα βαζάκια ή πλαστικά κεσεδάκια όσπρια.
 • Φτιάξτε το δικό σας λαχανόκηπο.
 • Πλύντε τα αυτοκινητάκια, τις κούκλες, τα lego.
 • Ξεχωρίστε με ποια παιχνίδια δεν παίζουν πια και χαρίστε τα.
 • Μαζέψτε πέτρες και ζωγραφίστε τις.
 • Αφήστε το να φορέσει ρούχα σας και παπούτσια σας.
 • Παίξτε παιχνίδια ισορροπίας π.χ. με πλαστικά αντικείμενα.
 • Σβήστε τα φώτα και παίξτε με τους φακούς και τις σκιές.
 • Στρώστε μαζί το καθημερινό τραπέζι και απολαύστε οικογενειακά γεύματα.
 • Παίξτε παιχνίδια με μπαλόνια.

Littles

Site: www.littles.gr

Facebook: Littles Προσχολική Εκπαίδευση

Instagram: littles_preschool_education