Έχετε ακούσει ποτέ για την "τεχνική του sandwich"; Η νηπιαγωγός Ελίνα Μαυροπούλου μοιράζεται μαζί μας μια "συνταγή" που θα μας βοηθήσει να διορθώνουμε με θετικό τρόπο τα παιδιά μας και φυσικά πετυχαίνει πάντα!
Τι είναι αυτή η τεχνική;
Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζεται κυρίως στον εργασιακό χώρο. Όταν θέλουμε να κάνουμε μια παρατήρηση ή ένα σχόλιο, με πιο θετικό τρόπο. Φυσικά, αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και στην οικογένεια, σε παιδιά δημοτικού, ώστε να τα βοηθήσουμε να δουν το λάθος τους, εστιάζοντας όμως στην προσπάθεια.
Ποια είναι η "συνταγή";
1. Ξεκινάμε βάζοντας μια φέτα ψωμί, δηλαδή ένα θετικό σχόλιο π.χ.: «Βλέπω ότι προσπάθησες πολύ, έκανες μια μεγάλη προσπάθεια.»
2. Στη συνέχεια προσθέστε τα υλικά της επιλογής σας: Εξηγήστε τα σημεία που χρειάζονται προσοχή, παρέχοντας τρόπους βελτίωσης.
3. Βάλτε και τη δεύτερη φέτα ψωμιού: Τονίστε ότι είναι πολύ σημαντική η συνολική προσπάθεια με σχόλια όπως «Πολύ καλή προσπάθεια»
Σε ποιες ηλικίες εφαρμόζεται;
Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά δημοτικού ή μεγαλύτερα, με σκοπό να αποδεχτούν το γεγονός ότι το λάθος υπάρχει στη ζωή, αλλά δεν αναιρεί την προσπάθεια.
Στα παιδιά νηπιαγωγείου δεν κάνουμε καμιά κριτική καθώς η συνεχής επιβράβευση κάνει τα παιδιά να χάνουν το κίνητρο τους, να κάνουν πράγματα μόνο για την επιβράβευση. Ειδικότερα, όταν η επιβράβευση είναι υλική, (αυτοκόλλητα, σφραγίδες, δραστηριότητες, γλυκά κλπ), δεν βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τι ακριβώς έκαναν καλά για να το επαναλάβουν, αλλά τα εθίζει σε ένα σύστημα ανταμοιβών και δεν τα παρακινεί να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτερα για εκείνα, αλλά για το αντάλλαγμα. Έτσι, χτίζεται μια σχέση δούναι και λαβείν, ενώ ο στόχος είναι να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει για να γίνει δυνατό και ανεξάρτητο για τον εαυτό του.
Αντίθετα, η αρνητική κριτική κάνει τα παιδιά του νηπιαγωγείου να απογοητεύονται εύκολα. Μπορούμε όμως να ενθαρρύνουμε λεκτικά, περιγράφοντας αυτό που έκανε το παιδί ή το πώς δείχνει «Στη ζωγραφιά σου χρησιμοποίησες τόσο φωτεινά χρώματα, μου άρεσε πολύ», «Φαίνεσαι χαρούμενος, με αυτό που έκανες» και όχι γενικές φράσεις όπως «Είσαι πολύ έξυπνος», «Μπράβο», προσπαθήστε στον λόγο σας να περιγράφετε συγκεκριμένα ποια ήταν η ενέργεια που έκανε το παιδί και σας άρεσε.
Keep in mind... ότι τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν τα ίδια ικανά, ότι μπορούν να τα καταφέρουν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ασχολούνται με πράγματα που τα ευχαριστούν και όχι να ευχαριστούν τους άλλους.
Ευχαριστούμε την Ελίνα Μαυροπούλου, νηπιαγωγό και διαχειρίστρια του profile The Kids Society στα social media.