Summer babies: Οδηγίες για τους νέους γονείς από την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη

Boom Team
Sat, 13/07/2024 - 05:57

Στα «καλοκαιρινά μωρά», όπως συνήθως τα αποκαλούμε, ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες –όπως και για τα μωρά που γεννιούνται οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου–, όμως υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν περισσότερο. Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη μάς ετοίμασε έναν mini οδηγό!

Photo: senivpetro/Freepik

Ντύσιμο

Ένα από αυτά είναι πώς ντύνουμε ένα νεογέννητο το καλοκαίρι. Γενικώς πρέπει να ντύνουμε τα μωρά λίγο παραπάνω από εμάς. Όπως θα παρατηρήσετε, τα άκρα τους γίνονται μπλε-μοβ όταν εκτίθενται στο κρύο και το δέρμα τους σαν το μάρμαρο (μαρμαροειδές δέρμα). Επομένως, συνήθως καλύπτουμε τα άκρα, ειδικά τις πατούσες. Το καλοκαίρι αρκεί, τις περισσότερες φορές, να φορέσετε στο μωρό σας ένα κοντομάνικο κορμάκι και να βάλετε καλτσάκια όταν το βράδυ έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία. Μπορείτε να το σκεπάσετε με μία ελαφριά, βαμβακερή κουβέρτα ή σεντόνι. Είναι σημαντικό το μωρό να έχει καλή θερμοκρασία και να μην το ντύνουμε πολύ.

Θερμοκρασία δωματίου

Η θερμοκρασία του δωματίου που κοιμάται το μωρό πρέπει να είναι συνήθως στους 22o C, ενώ το καλοκαίρι, ειδικά σε περιόδους καύσωνα, μπορεί να φτάσει έως τους 25-26o C. Το μωρό κοιμάται στο δωμάτιο των γονέων έως την ηλικία των 6 μηνών και μετά πάει στο δωμάτιό του. Επίσης, χρειάζεται να αερίζετε καθημερινά το δωμάτιό του καθώς και όλους τους χώρους του σπιτιού, κάτι που είναι πιο εύκολο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό. Τοποθετήστε όμως το μωρό σε σημείο που να μην πέφτει ο αέρας του κλιματιστικού απευθείας πάνω του και φροντίστε να αερίζετε τον χώρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να αποφεύγεται η ξηρότητα της ατμόσφαιρας. Φροντίστε να έχει γίνει καλή συντήρηση του κλιματιστικού πριν το χρησιμοποιήσετε και να έχετε αλλάξει τα φίλτρα, εφόσον χρειάζεται.

Βόλτες

Στα μωρά του καλοκαιριού οι βόλτες είναι πολύ πιο εύκολες, δεδομένου ότι πρέπει να προσέχουμε τις επαφές με πολύ κόσμο, ειδικά τους δύο πρώτους μήνες ζωής, τόσο για το νεογέννητο όσο και για τη λεχωίδα. Το καλοκαίρι έχουμε κατά κανόνα λιγότερες ιώσεις, οπότε, σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, είμαστε πιο άνετοι στις βόλτες του μωρού. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να προτιμούμε τις βόλτες σε ανοιχτούς χώρους.

Μπανάκι

To μπάνιο του μωρού πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία νερού στους 37o C. Μπάνιο στη θάλασσα κάνουν τα μωρά από τους 6 μήνες ζωής και μετά. Στα καλοκαιρινά μωρά, όπως βέβαια και σε όλα τα βρέφη, χρειάζεται προσοχή με τον ήλιο. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αυξημένη, δηλαδή 12:00-16:00. Ειδικά τα νεογέννητα είναι ευάλωτα. Επίσης, κατά τη βόλτα, βάλτε ένα σεντόνι στο καρότσι για να μη ζεσταίνεται το μωρό σας το καλοκαίρι.

Πώς θα κρατήσουμε τα κουνούπια μακριά

Τα κουνούπια είναι ένα ακόμα σημαντικό θέμα για όλα τα βρέφη, ειδικά όμως για τα νεογέννητα. Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται πώς θα προφυλάξουν τα μωρά τους και εάν επιτρέπονται εντομοαπωθητικά. Καταρχήν η καλύτερη προφύλαξη είναι η χρήση κουνουπιέρας στο καρότσι της βόλτας, στο λίκνο του μωρού ή όπου κοιμάται. Είναι εύκολο να παραμείνει στη θέση της, διότι το μωρό δεν κινείται ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία. Επίσης, χρησιμοποιήστε σίτες, εφόσον υπάρχουν. Όσον αφορά τα εντομοαπωθητικά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Μην τα βάζετε όμως στα χέρια του μωρού, γιατί μπορεί να τα βάλει στο στόμα του. Μη βάζετε τα αυτοκόλλητα εντομοαπωθητικά απευθείας στο δέρμα του μωρού, αλλά πάνω στα ρούχα του ή σε επιφάνειες που βρίσκονται κοντά, όπως κάποιο έπιπλο. Εάν τσιμπήσει το μωρό κουνούπι, εφαρμόστε αρχικά μια αντιισταμινική γέλη τοπικά.

Γαλατάκι!

Τα μωρά σιτίζονται αποκλειστικά με γάλα έως την ηλικία των 5-6 μηνών, ανάλογα εάν πρόκειται για μητρικό θηλασμό ή φόρμουλα. Το γάλα διατηρείται μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που πρέπει ιδιαίτερα να προσέχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει ζέστη.

υγ: Οι διακοπές είναι κομμάτι του καλοκαιριού, ακόμα και με το νεογέννητο μωρό σας! Φροντίστε να επιλέξετε έναν κοντινό προορισμό με εύκολη πρόσβαση και δυνατότητα ιατρικής κάλυψης, εφόσον χρειαστεί. Κατά τη μετακίνησή σας κάνετε στάσεις, ανάλογα με την απόσταση.

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ | www.katsibardi.gr  

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!