Μετά την εφαρμογή του νέου lockdown, με σκοπό όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας "από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας, να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου", η τελική ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων παραμένει γρίφος.
Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία θα εξετάσει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Υπουργείου είναι οι μαθητές να προσέρχονται στα δημοτικά σχολεία κλιμακωτά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων που τα συνοδεύουν στο σχολείο. Σε αυτή την περίπτωση, ο διευθυντής του κάθε σχολείου θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα, κι έτσι οι γονείς θα πηγαίνουν στο σχολείο ανά τάξη. Σε περίπτωση που κάποιο σχολείο έχει δεύτερη είσοδο, τότε θα χρησιμοποιείται κι εκείνη, προκειμένου να διοχετεύονται οι μαθητές από πολλές εισόδους στο σχολικό κτίριο. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, το υπουργείο Παιδείας έχει εκπονήσει σχέδιο που περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα τα κάνει όποιος επιθυμεί. Στην περίπτωση αυτή, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής λυκείου ή ο εκπαιδευτικός και θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα.
Οι απόψεις των ειδικών
Ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δήλωσε σχετικά, πως "τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε, επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία, νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν". Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει, ο καθηγητής είπε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο, κάτι που εκτιμά πως δεν θα γίνει. Πρόσθεσε μάλιστα, πως η διαδικασία του ανοίγματος και του κλεισίματος θα συνεχιστεί ώσπου να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. Βέβαια, ο ίδιος δήλωσε, πως αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα αυστηρό lockdown για 2-3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο. Με αυτή τη θέση συμφώνησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος θεωρεί πως ήταν σωστή κίνηση το νέο, πρόσφατο lockdown, καθώς έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές. Ο κύριος Σαρηγιάννης δήλωσε όμως, πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11, με δεδομένο πως δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία. "Ο συνδυασμός λιανεμπορίου-click away και σχολείων είναι προβληματικός", σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου και συμφώνησε με τον κ. Δερμιτζάκη, πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.
Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα