Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν επιστρέφει το παιδί από το σχολείο | Οι οδηγίες του καθηγητή Νικόλαου Σύψα

Boom Team
Mon, 14/09/2020 - 17:54

Ότι η μάσκα είναι ασφαλής για τα παιδιά από 2 ετών και πάνω και πως η χρήση της θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δεν θα πιέσουν οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, επανέλαβε σήμερα ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA. Εξήγησε μεταξύ άλλων, πως η απόφαση να επιτρέπεται στα παιδιά να βγάζουν τη μάσκα στα διαλείμματα λήφθηκε με κριτήριο το ότι τα παιδιά στο διάλειμμα βγαίνουν σε εξωτερικό χώρο και καλό είναι να ξεκουράζονται.

Σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν επιστρέφει το παιδί απ'το σχολείο, ο κύριος Σύψας έδωσε τις εξής οδηγίες:

  • Προσεκτικό και καλό πλύσιμο χεριών γιατί είναι πολύ σημαντική η απολύμανση των χεριών
  • Αλλαγή ρούχων για να μη μείνει το παιδί στο σπίτι με τα ίδια ρούχα που φορούσε στο σχολείο
  • Καλό αερισμό του σπιτιού
  • Αν υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι στο σπίτι ή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή, όχι αγκαλιές και φιλιά

Σε σχέση με τη χρήση μάσκας και τις οδηγίες που είχε ανακοινώσει αρχικά ο ΠΟΥ σύμφωνα με τις οποίες η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη σε παιδιά κάτω των 6 ετών, ο κύριος Σύψας τόνισε πως αυτό δεν βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα.

Υπογράμμισε ακόμα πως τα παιδιά είναι πιο ασφαλής ομάδα ηλικιακά γι' αυτό άλλωστε ανοίγουν τα σχολεία, και κυρίως τα παιδιά δημοτικού, που δύσκολα κολλάνε τον ιό και δύσκολα τον μεταδίδουν και αναφέρθηκε σε μια έρευνα που έγινε στην Αγγλία όταν άνοιξαν τα σχολεία τον Ιούνιο σε δείγμα 1.000.000 παιδιών, που βρέθηκε πως ένα παιδί περισσότερο κινδυνεύει στο σπίτι παρά στο σχολείο.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη ο κύριος καθηγητής επανέλαβε πως τότε τα παιδιά της τάξης θα επιστρέψουν στο σπίτι και θα κάνουν το τεστ όπως και οι εκπαιδευτικοί ενώ θα γίνει και ιχνηλάτηση για να κρίνει ο ΕΟΔΥ αν θα χρειαστεί να κάνουν κι άλλοι στο σχολείο τεστ.

Πρόσθεσε επίσης πως ιδανικά θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός στα θρανία μετά από κάθε διάλειμμα που τα παιδιά επιστρέφουν στην τάξη, και πως τα παιδιά θα πρέπει να καθαρίζουν τα χέρια τους και να ακολουθείται το αναλυτικό πρωτόκολλο για τον καθαρισμό που το έχουν όλα τα σχολεία. 

Τέλος, ο κύριος καθηγητής δήλωσε πως η χρήση μάσκας στα σχολεία θα είναι αναγκαία για όλο το σχολικό έτος που μόλις ξεκίνησε.