Μπορεί κάποτε να ήταν σχεδόν αφηρημένη έννοια. Πλέον όμως, μετά από ένα δραματικό καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφικές πυρκαγιές, συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σχεδόν καθημερινά, σε όλο τον κόσμο. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική και μας φέρνει αντιμέτωπους με το ερώτημα τι μπορεί να κάνει κανείς σε ατομικό επίπεδο, προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση. Ο Γιάννης Ηλιόπουλος και ο Αντώνης Μπογδάνος βρήκαν την απάντηση στη δεντροφύτευση.
Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2018, λίγο μετά την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι. «Ο θυμός, η θλίψη και το αίσθημα συμπαράστασης προς τον συνάνθρωπο ήταν αυτά που μας ένωσαν σε μια κοινή αποστολή: Να βοηθήσουμε τη Γη να θεραπευτεί και να θυμίσουμε στους ανθρώπους, προτού να είναι αργά, ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας» μας λένε ο Γιάννης και ο Αντώνης. Ίδρυσαν λοιπόν τη we4all, έναν Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό με αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να «θεραπεύσουν τη γη», κι έτσι ως σήμερα έχουν καταφέρει να φυτέψουν περίπου 50.000 δέντρα, τα οποία απελευθερώνουν καθημερινά 14.528.960 g οξυγόνου. Καθόλου κακός απολογισμός…
«Επιχείρηση: Πράσινο Μέλλον»
Από πολύ νωρίς, τη we4all άρχισε να οργανώνει δράσεις και στα σχολεία. «Βλέπαμε ότι τα παιδιά έρχονταν στις δράσεις μας με τις οικογένειές τους και αγαπούσαν πάρα πολύ αυτό που έκαναν εκεί. Ακολούθησαν μερικά σχολεία, που μας κάλεσαν να κάνουμε παρουσιάσεις και δεντροφυτεύσεις, στις οποίες προφανώς ανταποκριθήκαμε άμεσα. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε πως οι δράσεις με τα παιδιά δεν θα έπρεπε να είναι μια ενέργεια που θα κάναμε σαν δευτερεύουσα δραστηριότητα, αλλά κάτι που θα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της δραστηριότητάς μας. Έτσι, την ονομάσαμε “Επιχείρηση: Πράσινο Μέλλον” και μέχρι σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 4.000 παιδιά. Όραμά μας είναι να επενδύσουμε στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το παρόν. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για ένα πιο “πράσινο” μέλλον είναι η εκπαίδευση των παιδιών από μικρά, έτσι ώστε η βιωσιμότητα να γίνει τρόπος ζωής τους, και, γιατί όχι, τρόπος ζωής και των γονιών τους».
Αναρωτιέμαι πώς μιλάμε στα παιδιά για την κλιματική αλλαγή χωρίς να τα τρομάξουμε... «Τα παιδιά είναι τόσο αγνά και με καθαρό μυαλό, που δεν χρειάζεται να τα “τρομάξουμε” για να αντιληφθούν μια απλή αλήθεια. Είναι από τη φύση τους πρόθυμα και έτοιμα να βοηθήσουν το περιβάλλον, τα δέντρα, τα ζώα και κάθε ζωντανό οργανισμό, οπότε, ουσιαστικά, εμείς φροντίζουμε ώστε αυτή η θέληση να αναγνωριστεί και να επιβραβευτεί. Τους δείχνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν καθημερινά να βοηθήσουν το περιβάλλον. Τους εξηγούμε πόσο σημαντικό είναι ένα δέντρο, πώς μπορούν να το φυτέψουν και να το φροντίσουν».
Κι αν τα παιδιά είναι από τη φύση τους ένα δεκτικό κοινό, όπως λένε ο Γιάννης κι ο Αντώνης, κι είναι εύκολο να αποκτήσουν από νωρίς οικολογική συνείδηση, τα πράγματα μάλλον δυσκολεύουν λίγο όταν η συζήτηση φτάνει στους μεγάλους. Εδώ συχνά βλέπουμε να κυριαρχεί η πεποίθηση πως είναι πολύ αργά ή πως, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής, η ατομική συμπεριφορά δεν μπορεί να επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα πράγματα, ειδικά αν συγκριθεί με τις επιπτώσεις της βαριάς βιομηχανίας στο περιβάλλον. Οι ιδρυτές της we4all είναι κάθετοι. «Ασφαλώς και δεν είναι πολύ αργά για αλλαγή», ωστόσο, επισημαίνουν: «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε πολύ χρόνο ή ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες όλοι στην καθημερινότητά μας. Όταν βλέπουμε το παράδειγμα του διπλανού μας ο οποίος ζει βιώσιμα και υπεύθυνα, αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος, ειδικά τώρα με τα social media, να μεταδοθεί το μήνυμα και να αλλάξουμε συνήθειες. Πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι πραγματικά στα χέρια μας. Η βαριά βιομηχανία υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του κόσμου. Αν ο κόσμος συνειδητοποιούσε ότι η δύναμη είναι στα χέρια του και ότι ο ίδιος μπορεί τελικά να καθορίσει αυτό που θα καταναλώσει, τότε θα βλέπαμε, όπως και βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις, μια άμεση ανταπόκριση των μεγάλων brands με μια στροφή στη βιωσιμότητα. Βέβαια, της αλλαγής θα πρέπει να ηγηθούν οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες όμως ακούν και αφουγκράζονται τα “θέλω” του κόσμου, συνεπώς, είναι μια αλυσίδα…».
Οι μικρές – μεγάλες αλλαγές
Αισιόδοξοι από επιλογή αλλά και ρεαλιστές, αφού βλέπουν σε καθημερινή βάση την ανταπόκριση του κόσμου στην πράξη, ο Αντώνης και ο Γιάννης επιμένουν: «Η αλλαγή ξεκινάει και εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Και βλέπουμε ότι αυτό το πιστεύει κι άλλος κόσμος. Κόσμος που μας στηρίζει, που έρχεται μαζί μας να φυτέψει και που συμμετέχει στον αγώνα μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Για να πείσει λοιπόν ακόμα και τους πιο δύσπιστους, η we4all παραθέτει για το τέλος 11 απλές, καθημερινές μας συνήθειες που, αν τις αλλάζαμε, θα αλλάζαμε τον κόσμο. Και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο επίλογο…
- Δεν πετάμε κάτω σκουπίδια και αν δούμε κάποιο σκουπιδάκι όταν είμαστε στη φύση, το μαζεύουμε με προσοχή και το πετάμε σε έναν κάδο.
- Κουβαλάμε πάντα το δικό μας παγούρι με νερό αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια.
- Έχουμε πάντα μαζί μας μια υφασμάτινη τσάντα αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες.
- Κάνουμε ανακύκλωση (με σωστό τρόπο!).
- Όπου είναι δυνατό, προτιμάμε να μετακινούμαστε με τα πόδια ή το ποδήλατο, αντί να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο.
- Εξοικονομούμε νερό όταν πλένουμε τα δόντια μας και προσπαθούμε να μην ξοδεύουμε πολύ νερό όταν κάνουμε μπάνιο.
- Εξοικονομούμε ρεύμα κλείνοντας τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο ή όταν δεν τα χρειαζόμαστε.
- Συμμετέχουμε σε εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις, όπως καθαρισμούς πάρκων, δεντροφυτεύσεις κλπ.
- Μειώνουμε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών και αντισταθμίζουμε με περισσότερα λαχανικά, όσπρια και φρούτα. Plus: Μαγειρεύουμε σε τέτοιες ποσότητες ώστε να μη χρειαστεί να πετάξουμε φαγητό.
- Προσπαθούμε να δίνουμε τα ρούχα που δεν μας κάνουν πια σε άλλους ανθρώπους που μπορεί να τα χρειάζονται.
- Αποφεύγουμε τα προϊόντα που έχουν πλαστική συσκευασία.
We4all: Όλοι για έναν, τον πλανήτη Γη!
Photos: Στάθης Καλλιγέρης
Location: Εκπαιδευτήρια Γείτονα
Site: we4all.com
Facebook: We4All
Instagram:we4all_official
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας πάνω στο εξώφυλλο