editorial #issue 9 | Μυρτώ Κάζη: Πόσα πράγματα μπορείς να μάθεις από ένα 5χρονο και ένα 6χρονο παιδί…

Μυρτώ Κάζη
Mon, 06/09/2021 - 14:18

Κάπου διάβασα πως το μεγαλύτερο επικοινωνιακό πρόβλημα που έχουμε με τα παιδιά μας είναι πως όταν μας μιλούν, δεν τα ακούμε για να τα καταλάβουμε. Τα ακούμε για να τους απαντήσουμε. Διαβάζοντας αυτήν τη φράση, πάγωσα. Έκανα ένα γρήγορο flashback στις πρώτες λέξεις του Οδυσσέα ως την προχθεσινή προσπάθεια της Ιριάνας να μου περιγράψει κάτι και συνειδητοποίησα πως κατά κανόνα όταν τα παιδιά μου μου μιλούν, συνήθως ταυτόχρονα κάνω κάτι άλλο. Προσπάθησα να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που μου μίλησαν για κάτι και τα κοιτούσα στα μάτια. Πότε καθίσαμε ο ένας απέναντι στον άλλο στον καναπέ, με το κινητό στο αθόρυβο και το μυαλό και την καρδιά μου 100% σε εκείνα; Μα φυσικά –απαντώ αυθόρμητα για να υποστηρίξω τον εαυτό μου– όλα τα ακούω, όμως είμαι εργαζόμενη μαμά και πώς θα τα προλάβω όλα; Και τότε έρχονται οι ενοχές. Έχω καταφέρει ποτέ να αφουγκραστώ ουσιαστικά κάθε λεξούλα τους, κάθε μορφασμό στο πρόσωπό τους; Έτσι, σε αυτό το editorial δεν θα σας μιλήσω εγώ. Θα αφήσω τον Οδυσσέα και την Ιριάνα να σας μιλήσουν. Να μου μιλήσουν. Χθες το απόγευμα καθίσαμε στον καναπέ ο ένας απέναντι από τον άλλο και τους ζήτησα να μου μιλήσουν για πράγματα που εκείνα θεωρούν σημαντικά. Χωρίς να απαντήσω κάτι. Απλώς άκουγα. Τώρα που ξαναδιαβάζω τις απαντήσεις τους, η καρδιά μου χτυπάει πιο δυνατά. Πόσα πράγματα μπορείς να μάθεις από ένα 5χρονο και ένα 6χρονο παιδί… 

Photo: Ολυμπία Κρασαγάκη

ps: Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησα στο pod.gr τα δικά μου μαμαδένια podcasts με τίτλο «Η μανούλα ξέρει». Θα χαρώ να τα ακούσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας! Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από το POD και την υπέροχη Ολυμπία Κρασαγάκη.

Οικογένεια

Ιριάνα: Η οικογένεια είναι μια ιστορία. Πρώτα έχει γεννηθεί ο μπαμπάς, μετά γεννήθηκε η μαμά. Ο μπαμπάς δηλαδή την πρόλαβε τη μαμά και πάντα θα την προλαβαίνει στην ηλικία. Μετά γνωρίστηκε η μαμά με τον μπαμπά και στην κοιλιά της μαμάς μπήκε ο Οδυσσέας και όταν έγινε ενός ο αδερφός μου, μπήκα εγώ στην κοιλιά της μαμάς μου, ευτυχώς για 9 μήνες, όχι μόνο 7 που έμεινε ο Οδυσσέας. Και οικογένεια σημαίνει ότι έχω τον αδερφό μου και τέλος η ιστορία!

Οδυσσέας: Οικογένεια σημαίνει ότι ένας καλός άνθρωπος βρίσκει έναν άλλο καλό άνθρωπο, παίζουν μαζί χρόνια, μετά, αφού γνωρίζονται πολύ καλά, το αγόρι λέει «θες να γίνουμε ζευγάρι;» και η γυναίκα, αν θέλει, λέει «ναι». Μετά από 2-3 μέρες παντρεύονται. Μετά κάνουν μια ειδική αγκαλιά και εμφανίζεται ένα μωράκι. Κάποια μωράκια δεν ακούν, δεν βλέπουν ή μπορεί να γεννηθούν άρρωστα. Αλλά δεν έχει σημασία, γιατί στην οικογένεια τα μωράκια αισθάνονται ασφάλεια. Οικογένεια σημαίνει κάτι πολύ καλό που δεν μπορώ να το πω με συγκεκριμένες λέξεις. Δεν είναι απλά μαμά-μπαμπάς και παιδί. Είναι κάτι ΠΟΛΥ καλό.

Κορωνοϊός

Ιριάνα: Είναι ένα κακό μικρόβιο, πορτοκαλί, που μας τσιμπάει και αρρωσταίνουμε. Εμείς δεν παθαίνουμε κάτι, αλλά αν κολλήσει η γιαγιά μου θα στεναχωρηθώ πολύ. Ευτυχώς, για να μη σε τσιμπήσει ο κορωνοϊός, μπορείς να κάνεις μια ένεση.

Οδυσσέας: Είναι ένα πράγμα που πρώτα σε μολύνει, είναι αόρατος, δεν τον βλέπεις και κυρίως σε κολλάει άμα είσαι ξυπόλυτος ή αν δεν φοράς μάσκα. Βρίσκεται μέσα στα κτίρια ή στο σχολείο. Πριν που δεν υπήρχε ήταν φανταστικά. Μετά που ήρθε είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια και έκλεισαν και τα λούνα παρκ...

Άγχος

Οδυσσέας: Εγώ έχω άγχος αν δεν με παίζουν οι φίλοι μου. Και καμιά φορά σκέφτομαι αν δεν είχα γονείς, γιατί γίνεται αυτό σε κάποια παιδάκια. Ή ακόμα χειρότερα να μην είχα γνωρίσει τον παππού μου και τη γιαγιά μου ή το χειρότερο-χειρότερο να πεθάνει ο παππούς μου, που δεν θέλω να πεθάνει πρώτος, αλλά είναι ο πιο μεγάλος.

Φιλία

Οδυσσέας: Όταν γνωρίζεις φίλους, χαίρεσαι γιατί δεν είσαι πια μόνος σου. Δεν βαριέσαι πλέον και τα παιχνίδια που έχεις είναι πιο ωραία όταν παίζετε μαζί.

Αγάπη

Ιριάνα: Αγάπη είναι όταν γνωρίζουμε έναν φίλο, ένα παιδάκι και μετά το αγαπάμε. Και αν μας αγαπάει και αυτό, τότε αυτό είναι η αγάπη. Οδυσσέας: Η αγάπη είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις χαρά. Γνωρίζεις κάποιον φίλο και μετά αγαπιέστε για πάντα. Υπάρχει και η άλλη αγάπη βέβαια, που είναι για τα ζώα, που είναι ακόμα πιο σημαντική, γιατί τα κοιτάς και νιώθεις υπέροχα. 

Δασκάλα

Ιριάνα: Δασκάλα είναι μια κυρία που προστατεύει τα παιδιά. Είναι σαν μαμά τους αλλά δεν είναι ακριβώς μαμά, γιατί στη δασκάλα πρέπει να ακούς τους κανόνες. Όμως, οι κανόνες της δασκάλας είναι όμορφοι γιατί είναι γλυκιά. Είναι πάντα πολύ ευγενική.

Τηλεκπαίδευση

Oδυσσέας: Είναι απλό. Αρχίζει και τελειώνει με τους υπολογιστές. Αρχικά είναι δύσκολο, αλλά μετά καταλαβαίνουμε πώς γίνεται και όλα είναι πιο εύκολα. Δεν μπορείς να σηκώσεις το αληθινό σου χέρι, οπότε σηκώνεις ένα ψεύτικο χεράκι στον υπολογιστή και η δασκάλα όταν έχει χρόνο, τότε σου μιλάει. Όμως, βλέπεις όλο το πρόσωπο της δασκάλας σου και αυτό είναι ωραίο. Μου άρεσε γιατί είδα και τους φίλους μου χωρίς μάσκα, όμως έπρεπε να παίζω μόνος μου και να τρώω όλο φρούτα που μου έδινε η μαμά μου. Ανυπομονώ να αρχίσει το σχολείο. Δεν θέλω να τρέχω γύρω από τον εαυτό μου στο δωμάτιο για να κάνω γυμναστική.

Πλανήτης

Οδυσσέας: Ο πλανήτης είναι το εξής: Πρώτα έγινε στο διάστημα το big bang και εμφανίστηκαν όλοι οι πλανήτες. Η Γη μας είναι πανέμορφη αλλά οι άνθρωποι δεν την αγαπούν πολύ γιατί, για παράδειγμα, πετάνε μπουκάλια στις λίμνες και εκεί μέσα εγκλωβίζονται τα ψαράκια.

I hear babies cry,

I watch them grow,

they’ll learn much more than I’ll never know.

And I think to myself,

what a wonderful world!

Louis Armstrong

Σήμερα λοιπόν σας προτείνω αν θέλετε να κάνετε το ίδιο. Καθίστε απέναντι από το παιδάκι σας και συζητήστε. Αφήστε το να σας μιλήσει. Θα ανακαλύψετε πως στην ψυχή του κρύβονται μοναδικοί θησαυροί, που άλλοτε θα σας κάνουν να χαμογελάσετε από ευτυχία και άλλοτε να δακρύσετε. Η σοφία των παιδιών είναι ένα σπουδαίο δώρο για εμάς τους γονείς. Ο κόσμος των παιδιών είναι μαγικός, υπέροχος! Ας γίνουμε μέρος του!

Με αγάπη και ευχές για μια συναρπαστική σχολική χρονιά,

Μυρτώ

@myrto_kazi

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας πάνω στο εξώφυλλο!