10 άκομψες ερωτήσεις που -δυστυχώς- δέχεται σχεδόν κάθε έγκυος

Boom Team
Fri, 19/02/2021 - 13:46
0 Comments

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, που αξίζει όλοι να σεβόμαστε. Ανεξάρτητα από το αν η έγκυος που έχετε απέναντι σας είναι φίλη σας ή απλά γνωστή σας, αυτό που έχει σημασία είναι να σκέφτεστε διπλά (και τριπλά) ποιες ερωτήσεις θα της θέσετε, γιατί τα όρια του ενδιαφέροντος και της αδιακρισίας, μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

Τελικά, ποιες είναι οι 10 πιο άκομψες ερωτήσεις, που καλό είναι να αποφεύγετε; 

 

boom-mag-rude-questions-to-pregnant

1.      «Πόσα κιλά έχεις πάρει;»

Ή «πώς θα χάσεις τα κιλά μετά», «πρόσεχε, μην πάρεις πολλά κιλά», «πώς έχεις στρογγυλέψει έτσι», «σου έχει πει ο γιατρός σου περίπου πόσα κιλά θα πάρεις»… Γενικά, πρέπει να προσέχουμε τις ερωτήσεις που περιέχουν τη λέξη «κιλά» και να σκεφτόμαστε τι θα πούμε όταν η συζήτηση φτάνει εκεί. Η αλήθεια είναι ότι τα κιλά είναι ένα ευαίσθητο θέμα που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση πολλών ανθρώπων και ειδικότερα των γυναικών που κυοφορούν. 

2.      «Είναι μεγάλη η κοιλίτσα σου! Λες να έχεις δίδυμα;»

Σε περίπτωση που ισχύει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το αναφέρει από μόνη της, ότι περιμένει δίδυμα! Άλλωστε δίδυμα ίσον διπλή χαρά!

 

3.      «Προσπαθούσατε καιρό να κάνετε μωρό ή έτυχε;»

Είναι πολύ εύκολο με μια ερώτηση να περάσετε κάποια όρια και να φέρετε σε δύσκολη θέση τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας. Αν θέλει μια έγκυος να μοιραστεί μαζί σας κάτι τόσο προσωπικό, θα το κάνει μόνο εφόσον αισθάνεται έτοιμη να μιλήσει. 

 

4.      «Να αγγίξω την κοιλιά σου;»

Ομολογουμένως, είναι προτιμότερο να ρωτήσει κανείς πρώτα, από το να πιάσει την κοιλιά αυθαίρετα. Πολλές έγκυοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το άγγιγμα της φουσκωμένης κοιλιάς ενώ άλλες ενοχλούνται ή/και πανικοβάλλονται. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να αφήσετε την ίδια να σας το προτείνει.

 

5.      «Θα κάνετε κι άλλα ή μόνο ένα;»

Πρόκειται για μια συχνή και σχεδόν αυθόρμητη ερώτηση που πολλοί άνθρωποι κάνουν όταν συναντούν μια έγκυο γυναίκα. Αφήστε τη να γεννήσει με το καλό το πρώτο της παιδάκι και όλα τα άλλα θα τα μάθετε όταν πρέπει και όταν είναι έτοιμο το ζευγάρι να τα μοιραστεί.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Rodnae Productions (Pexels)

6.      «Ακόμη είσαι έγκυος;»

Είναι μια ερώτηση που δεν χρειάζεται να τεθεί, αφού μια έγκυος μπορεί να το παρεξηγήσει, σχετίζοντάς το με τα κιλά της εγκυμοσύνης. Αντικατάστησε το «Ακόμη είσαι έγκυος;» με το «Θύμισε μου, ποια είναι η τελική ημερομηνία που σου έχει δώσει ο γιατρός σου;».

7.      «Πώς θα το βγάλετε;»

Το όνομα του παιδιού είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και μια τέτοια ερώτηση μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τους μελλοντικούς γονείς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ζευγάρι είτε να διαφωνεί είτε να δυσκολεύεται να αποφασίσει. Αν θέλετε πολύ να μάθετε, προτιμήστε καλύτερα την ερώτηση «έχετε επιλέξει το όνομα;» που μπορεί εύκολα να απαντηθεί με «ναι» ή «όχι ακόμη».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Iamngakan Eka (Pexels)

 

8.      «Αχ…γιατί μάθατε το φύλο;/ Γιατί δεν θέλετε να μάθετε το φύλο;»

Υπάρχουν ζευγάρια που θέλουν να γνωρίζουν από πριν το φύλο του μωρού για να προετοιμάσουν ανάλογα π.χ. το βρεφικό δωμάτιο, ενώ άλλοι προτιμούν να το κρατήσουν για έκπληξη. Είναι μια δική τους προσωπική απόφαση, που δεν επιδέχεται κριτικές και σχόλια. Άλλωστε σε λίγο καιρό θα το μάθουν όλοι!

boom-mag-rude-questions-to-pregnant

9.      «Έχετε παντρευτεί;»

Μια ερώτηση που εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, μάλλον δεν έχει έτσι κι αλλιώς κάποια θέση στη λίστα με τις ερωτήσεις που μπορείτε να απευθύνετε σε μια έγκυο. 

10.   «Ξέρεις πόσα έξοδα έχει ένα παιδί;»

Πολλοί θεωρούν πως έτσι κάνουν χιούμορ και προετοιμάζουν έμμεσα το ζευγάρι για τα έξοδα που έχει ένα παιδί. Όμως να θυμάστε, ότι σε αυτή τη φάση, η έγκυος θέλει να σκέφτεται μόνο θετικά πράγματα και συγκεκριμένα το μόνο που πρέπει να την ενδιαφέρει είναι αυτούς τους 9 μήνες που κυοφορεί, το μωρό να είναι καλά και ήρεμο. 

 

ΒΟΟΜ tip: Κανείς δεν έχει την πρόθεση να προσβάλει μια έγκυο και πολλές φορές η αδιακρισία των ερωτήσεων αποδίδεται στη λάθος διατύπωση, την άγνοια ή την αμηχανία εκείνου που τις θέτει. Σε κάθε περίπτωση, δείξτε κατανόηση, απαντήστε ευγενικά και αληθινά και μην αφήσετε τίποτα να διαταράξει την ηρεμία σας. Απολαύστε την ξεχωριστή περίοδο που διανύετε, 9 μήνες είναι αυτοί!