Ανάμεσα στις λέξεις που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για να περιγράψουν παιδιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι και η ορχιδέα. Πώς συνδέεται όμως με τα μικρά μας; Όπως και αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο λουλούδι, κάποια παιδιά χρειάζονται ειδικές συνθήκες για να αναπτυχθούν σωστά και να ανθίσουν. Είναι πιο ευάλωτα στις αλλαγές και στις προκλήσεις στο περιβάλλον τους και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα από τους γονείς και τα άλλα σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους προκειμένου να αποκαλύψουν και να αναδείξουν την ομορφιά μέσα τους.
Πώς θα το αναγνωρίσουμε;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι παρόλο που κάποια χαρακτηριστικά του «παιδιού ορχιδέα» μπορεί να παραπέμπουν σε διαγνώσεις όπως το άγχος, ο αυτισμός ή η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, δεν συνδέονται απαραίτητα με αυτές:
- Εκφράζει έντονα συναισθήματα.
- Παρατηρεί ακόμα και τις ανεπαίσθητες αλλαγές στο περιβάλλον του, από τα ρούχα μέχρι το δωμάτιό του.
- Αντιδρά έντονα στα ερεθίσματα.
- Είναι επιρρεπές σε ξεσπάσματα θυμού.
- Προσπαθεί να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερο τον εαυτό του και το περιβάλλον του.
- Είναι επιφυλακτικό προτού κάνει κάτι.
- Επιδιώκει την τελειότητα και δεν του αρέσει να χάνει.
- Έχει χαμηλά όρια ανοχής στις απογοητεύσεις και στις διορθώσεις που υφίσταται από τους άλλους.
- Πληγώνεται πολύ εύκολα.
Πώς θα το μεγαλώσουμε;
Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλες τις ετικέτες, επιστημονικά δόκιμες και μη, ένα παιδί δεν συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά τους και καθένα απαιτεί διαφορετικό χειρισμό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε κάθε «παιδί ορχιδέα» - και κάθε παιδί γενικά:
- Δεν κουραζόμαστε να του δείχνουμε ότι αναγνωρίζουμε την αξία και τις ανάγκες του.
- Ένα «παιδί ορχιδέα» μπορεί να μην το βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του με μια φράση όπως «βλέπω ότι έχεις θυμώσει». Απεναντίας, αυτή μπορεί να εντείνει, για παράδειγμα, τον θυμό του. Ας δοκιμάσουμε καλύτερα να αναγνωρίσουμε τη δυσκολία μιας κατάστασης που αντιμετωπίζει: «Αυτό είναι δύσκολο, αλλά σε λίγο θα περάσει. Είμαι δίπλα σου».
- Μια σχέση ουσιαστικής επικοινωνίας με τους γονείς είναι θεμελιώδης για όλα τα παιδιά, αλλά με ένα «παιδί ορχιδέα» είναι σημαντικό να τη χτίζουμε κάθε μέρα, γιατί έχουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη να νιώθουν ότι έχουν δίπλα τους ανθρώπους που τα κάνουν να νιώθουν ασφαλή.
- Του επιτρέπουμε να έρθει σε επαφή με νέες εμπειρίες, ακόμα και αν αυτές το φοβίζουν. Ακόμα και αν φοβίζουν κι εμάς - σε ένα προστατευμένο πλαίσιο φυσικά. Για παράδειγμα, μέσα από μια εξερεύνηση στη φύση θα το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τους φόβους τους, να τους διαχειριστεί και να δυναμώσει, σωματικά και ψυχικά.
- Του προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες να ανακαλύψει και να εξελίξει τα ιδιαίτερα ταλέντα και τις κλίσεις του, βοηθώντας το έτσι να αναπτύξει σταδιακά και την αυτοεκτίμησή του.
- Του δίνουμε το περιθώριο να διοχετεύσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του σε δραστηριότητες όπως ένα ομαδικό παιχνίδι ή μια τέχνη, όπως η ζωγραφική και η μουσική. Όλες αυτές οι επιλογές είναι πρώτης τάξης ευκαιρίες να εκφράσει τα συναισθήματά του, να διαχειριστεί το στρες και τους φόβους του, να γνωρίσει τον εαυτό του και τις μοναδικές δυνάμεις και κλίσεις του.
- Προσπαθούμε να διατηρούμε σταθερό το καθημερινό πρόγραμμά του. Ένα «παιδί ορχιδέα» είναι πιο ευάλωτο ακόμα και σε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα του, ενώ η σταθερότητα, στο πρόγραμμα φαγητού, ύπνου, σχολικής μελέτης, δραστηριοτήτων, ευεργετεί και την ψυχική και τη σωματική υγεία του.
Inspiration: ScaryMommy, Psyche