5 εύκολες δραστηριότητες για παιδιά Δημοτικού!

Boom Team
Tue, 25/01/2022 - 13:03

Σήμερα που δεν έχουμε σχολείο, ούτε τηλεκπαίδευση, μήπως είναι μια καλή ευκαιρία να εξασκήσουμε τις γλωσσικές μας ικανότητες; Η Δώρα Χαρατσάρη και η Σοφία Παπαφάνη του κέντρου ειδικής αγωγής Λογοcare μάς προτείνουν 5 απλά εκπαιδευτικά παιχνίδια για να φρεσκάρουμε τις γλωσσικές ικανότητες των παιδιών όσο παίζουμε! 

boom-logocare

Ρίξε το ζάρι

Σε ένα χαρτί γράφουμε μια λίστα λέξεων (με τη βοήθεια του παιδιού μας). Διαλέγουμε κάθε φορά μια λέξη και ρίχνουμε το ζάρι. Για κάθε αριθμό του ζαριού έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

1 - τι σημαίνει η λέξη

2 - σχηματίζω πρόταση με τη λέξη αυτή

3 - λέω ένα συνώνυμο της λέξης

4 - λέω ένα αντώνυμο της λέξης

5 - σκέφτομαι ένα τραγούδι που να έχει τη λέξη μέσα

6 - κάνω τη λέξη παντομίμα

Photo: Kelly Sikkema @ Unsplash 

 

Ποιoς θα βρει πιο πολλά;

Παρατηρούμε τα πράγματα που έχουμε μέσα στο σπίτι και προσπαθούμε να βρούμε όλα αυτά που έχουν το ίδιo χρώμα, ή αρχίζουν από το γράμμα «μ», ή σχήμα κλπ. Μπορούμε να ψάξουμε μόνο μέσα σε ένα δωμάτιο ή να ανεβάσουμε τον βαθμό δυσκολίας και να ψάξουμε σε όλο το σπίτι! Για παράδειγμα:

  • Κόκκινο - ένα μήλο, μια μπάλα, μια μπλούζα, μια πετσέτα κλπ σε κόκκινο χρώμα
  • Αρχίζει από «μ» - μαξιλάρι, μήλο, μολύβι
  • Τετράγωνο - τραπέζι, κουτί, βιβλίο
Photo: Andrea Piacquadio @ Pexels 

Ντόμινο με λέξεις

Δημιουργούμε το γνωστό παιχνίδι Ντόμινο στο σπίτι. Γράφουμε σε χαρτάκια 2 λέξεις τραβώντας μια γραμμή στη μέση. Σκοπός είναι να βρίσκουμε τις ίδιες λέξεις και να τις τοποθετούμε δίπλα δίπλα. Άραγε τι σχήμα θα αποκτήσει το παιχνίδι μας όταν τοποθετήσουμε όλες τις λέξεις μαζί;

boom-logocare

Βρες το λάθος

Καθόμαστε αντικριστά και λέμε προτάσεις με... λάθος νόημα! Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο συνομιλητής μας να είναι συγκεντρωμένος και να μπορέσει να εντοπίσει το λάθος! Για παράδειγμα: 

- Έχω δύο μάτια με χρώμα καφέ και μαλλιά μωβ.

- Το αυτοκίνητο πέταξε ως την Αμερική.

boom-logocare

Κομικο - γράφω

Σχηματίζουμε την πιο αστεία ιστορία εξηγώντας τι κάνει ο άλλος. Ένα άτομο γράφει σε ένα χαρτί μια μικρή απλή ιστορία. Σηκώνεται και κάνει παντομίμα με λέξεις που έχει γράψει και το άλλο άτομο γράφει τις λέξεις που καταλαβαίνει από την παντομίμα. Στο τέλος διαβάζουμε την ιστορία δυνατά για να δούμε αν βρέθηκαν κοινά σημεία.

boom-logocare

Logocare - Κέντρο Ειδικής Αγωγής

Διεύθυνση: Χαρ. Τρικούπη 85Α, Κηφισιά 145 63

Τηλέφωνο: 21 0801 0858

Site: www.logocare.gr

Facebook: logocarekifisia

Instagram: @logocare_