5 λόγοι που είναι ωραίο να γίνεσαι μαμά μετά τα 40

Γεωργία Καρκάνη
Wed, 24/01/2024 - 15:02

Η λίστα των γυναικών, που χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, γνωρίζουν τη μητρότητα σε ηλικίες που σε παλαιότερες γενιές θεωρούντο σχεδόν απαγορευτικές, ολοένα και μεγαλώνει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια δανέζικη μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο Aarhus, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται από γυναίκες άνω των 40 ετών έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 1985. Παρά τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία, αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται και από πολλά πλεονεκτήματα, όχι μόνο για τη μαμά αλλά και για το παιδί, όπως:

 

-Οι μαμάδες μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν «απωθημένα». Έχουν χορτάσει από ξενύχτια με φίλους και χαλαρές διακοπές με παρέες και είναι απολύτως έτοιμες να περάσουν σε μια νέα φάση ζωής. Αφιερώνοντας τα βράδια τους στο θηλασμό και, αργότερα, στο παιχνίδι με τα παιδιά στο σπίτι οι 40χρονες μαμάδες δεν αισθάνονται ότι θυσιάζουν τίποτα, αφού έχουν χορτάσει από child-free εμπειρίες.

μαμά μετά τα 40

-Είναι συνήθως πιο συνειδητοποιημένες. Φυσικά η ωριμότητα της απόφασης δεν είναι αποκλειστικά θέμα ηλικίας αλλά και χαρακτήρα. Όμως γενικά μια γυναίκα που επιλέγει να γίνει μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία αντιλαμβάνεται καλύτερα όχι μόνο τις χαρές αλλά και τις ευθύνες που συνεπάγεται η μητρότητα.

-Είναι πιθανότερο να κάνουν έναν γάμο ή μια σχέση με διάρκεια. Εκτός, βέβαια, αν η επιλογή συντρόφου υπαγορεύτηκε από την κοινωνική και ψυχολογική πίεση να «αποκατασταθούν» προτού να είναι πολύ αργά. Σε διαφορετική περίπτωση, «μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία οι γυναίκες είναι πιο ώριμες συναισθηματικά και έχουν μια ευρύτερη γκάμα εμπειριών για να αξιολογήσουν έναν υποψήφιο σύντροφο» όπως σχολιάζει και ο οικογενειακός θεραπευτής Dr. Peter Pearson. Τα παιδιά του ζευγαριού, με τη σειρά τους, είναι πιθανότερο να μεγαλώσουν και με τους δύο γονείς τους αντί να έρθουν αντιμέτωπα με την εμπειρία ενός χωρισμού.


5 λόγοι που είναι ωραίο να γίνεσαι μαμά μετά τα 40

-Τα παιδιά με μαμάδες μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν προβλήματα συναισθηματικά, συμπεριφοράς ή κοινωνικοποίησης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα του Πανεπιστημίου Aarhus. Πού το αποδίδουν οι Δανοί επιστήμονες; Στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας μαμάδες έχουν, συνήθως, υψηλότερη μόρφωση, καλύτερη πρόσβαση σε υλικά αγαθά αλλά και «πνευματική ευελιξία», όπως σχολιάζει ο ερευνητής Dion Sommer, που τις κάνει «πιο ανεκτικές απέναντι σε άλλους ανθρώπους και βελτιώνει τη δική τους συναισθηματική κατάσταση. Αυτή η ωριμότητα ίσως εξηγεί το γιατί οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες δεν φωνάζουν τόσο συχνά στα παιδιά τους. Ο συγκεκριμένος τρόπος ανατροφής συνεισφέρει σε ένα θετικό ψυχολογικό περιβάλλον και επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών».

-Οι 40+ μαμάδες ξαναγεννιούνται σε ένα «κρίσιμο» ηλικιακό κατώφλι. Ενώ οι συνομήλικές τους μπορεί να υποφέρουν από το λεγόμενο σύνδρομο της άδειας φωλιάς, όπως ονομάζεται η δοκιμασία που αντιμετωπίζει το ζευγάρι όταν τα παιδιά ενηλικιώνονται και φεύγουν από το σπίτι, εκείνες έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τα βρεφικά γελάκια, τα παιχνίδια και τα τραγούδια. Αντί να περνούν την κρίση της μέσης ηλικίας, ανακαλύπτουν από την αρχή τη μαγεία του παιδικού βλέμματος και ξανανιώνουν.