Back to school: 5 εύκολες συνταγές για lunch box!

Boom Team
Sun, 31/05/2020 - 16:25

Επιτέλους, από αύριο back to school και επιστροφή σε μια... νέα κανονικότητα! Ώρα να ετοιμάσουμε ξανά το lunch box, με τις 5 plus 1 εύκολες, υγιεινές και λαχταριστές συνταγές! boom-lunchbox

Μπανανομπισκότα χωρίς ζάχαρη

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα
  • 1 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι βρώμης
  • 1 σειρά μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση:

Με ένα πιρούνι λιώστε την μπανάνα και στη συνέχεια προσθέστε το ταχίνι, την κανέλα, το μέλι, το baking powder και σταδιακά ρίξτε το αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, σπάστε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια, προσθέστε τη και ανακατέψτε. Χρησιμοποιήστε δύο κουτάλια της σούπας για να δημιουργήσετε μικρές μπάλες από το μείγμα, τοποθετήστε τις σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για περίπου 30 λεπτά.

boom-lunchbox

Καμουφλαρισμένα λαχανικά σε μάφιν

Θα χρειαστείτε:

  • 2 αυγά
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 100 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια, τριμμένα (αφού τα τρίψετε στύψτε τα καλά)
  • 1 κόκκινη πιπεριά τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 50 γρ. κασέρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση:

Βάλτε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και χτυπήστε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι και το baking powder, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίστε το ανακάτεμα αλλά σε χαμηλότερη ταχύτητα. Αφαιρέστε τον κάδο από το μίξερ και προσθέστε τα λαχανικά και το τυρί. Ανακατέψτε με μια κουτάλα, γεμίστε στα 3/4 τις θήκες των μάφιν και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.

boom-lunchbox

Μπάρες δημητριακών

Θα χρειαστείτε:

  • 100 γρ. βρώμη
  • 40 γρ. ηλιόσπορους
  • 80 γρ. αποξηραμένους βασιλικούς χουρμάδες
  • 20 γρ. σταφίδες
  • 20 γρ. αποξηραμένα cranberries
  • 20 γρ. αποξηραμένα goji berries
  • 20 γρ. αποξηραμένα blueberries
  • 5 κ.σ. μέλι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. σπόρους chia
  • 1 κ.γ. λιναρόσπορο

Εκτέλεση:

Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατέψτε καλά και ψήστε στους 170 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Κόψτε σε κομμάτια.

boom-lunchbox

Σπιτικό παστέλι

  • 500 γρ. σουσάμι
  • 500 γρ. μέλι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

Απλώστε το σουσάμι σε ένα ταψί και ψήστε το μέχρι να καβουρδιστεί. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάλτε το μέλι μέχρι να πάρει μια πρώτη βράση. Μετά από 5 λεπτά προσθέστε το ξύσμα λεμονιού. Στη συνέχεια, πάρτε μια κουταλιά από το μέλι που βράζει και ρίξτε τη σε ένα ποτήρι με νερό. Αν βυθιστεί χωρίς να σπάσει, προσθέστε το σουσάμι και αποσύρετε από τη φωτιά. Ανακατέψτε έως ότου το μείγμα να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Όσο είναι ακόμα ζεστό, απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί και κόψτε σε κομμάτια. Αφού κρυώσουν, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ που κλείνει καλά και βάλτε ανάμεσα σε κάθε κομμάτι λίγη λαδόκολλα.

BOOM Tip: Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο αμύγδαλο ή φιστίκι μαζί με το σουσάμι και στη συνέχεια να ανακατέψετε καλά.

boom-lunchbox

Τορτίγια καλαμάκι

Θα χρειαστείτε:

  • 1 τορτίγια
  • 2 φέτες γαλοπούλα (ή όποιο αλλαντικό προτιμά το παιδί)
  • 2 φέτες τυρί
  • 1 φύλλο μαρουλιού

Εκτέλεση:

Απλώστε το μαρούλι, τις φέτες αλλαντικών και τυριών στην τορτίγια. Τυλίξτε σφιχτά την τορτίγια και κόψτε σε λεπτές φέτες. Τοποθετήστε τα σε καλαμάκια.

boom-lunchbox

Bagels

  • 300 γρ. χλιαρό νερό
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά 
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 
  • 500 γρ. αλεύρι 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα 
  • 1 ασπράδι αυγού

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ τοποθετείστε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και περιμένετε 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μεταφέρετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατέψτε έως ότου η ζύμη γίνει ελαστική και λεία. Έπειτα, λαδώστε τα τοιχώματα ενός μπολ, τοποθετήστε μέσα τη ζύμη των bagels και καλύψτε με μια μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ του οποίου έχουμε λαδώσει τα τοιχώματα και σκεπάζουμε με μία διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε εκεί για μια ώρα. Μόλις φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε 10 ίσα κομμάτια. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τοποθετούμε επάνω τα κομμάτια. Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και περιμένουμε άλλα 30 λεπτά. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και δημιουργούμε τη χαρακτηριστική τρύπα στο κέντρο κάθε κομματιού για να φτιάξουμε τα bagels.

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, προσθέστε τη σόδα και τοποθετήστε το κάθε bagel για 1 λεπτό. Αφαιρέστε και στραγγίξτε τα καλά. Τοποθετείστε και πάλι στο ταψί, αλείψτε τα με το ασπράδι αυγού και πασπαλίστε με τους σπόρους αν θέλετε. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20-25 λεπτά.

boom-lunchbox

BOOM Tips: 

1. Υπενθυμίστε στο παιδί ότι είναι σημαντικό να πλένει τα χέρια του πριν το κολατσιό.

2. Προτιμήστε φαγητά που μπορεί εύκολα να καταναλώσει το παιδί χωρίς να τα πιάσει με τα χέρια του. 

3. Τυλίξτε τα με μια μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος για να αποφεύγεται η επαφή με τα χέρια. 

4. Λάβετε υπόψη τη ζέστη και αποφύγετε φαγητά που λιώνουν εύκολα ή μπορεί να χαλάσουν.