Βασιλόπιτα κέικ ή πολίτικη; Θέλετε να δοκιμάσετε μία πιο special εκδοχή; Επιλέγετε την πολίτικη. Δεν έχετε πολύ χρόνο ούτε μαγειρική εμπειρία; Επιλέγετε τη δεύτερη συνταγή! Το σίγουρο είναι πως φέτος θα φτιάξετε την πιο νόστιμη βασιλόπιτα, αρκεί να έχετε προμηθευτεί το κατάλληλο αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου. Μένει τώρα να δούμε σε ποιον θα πέσει το φλουρί!
#1 Πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι, The royal edition!
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Μαγείρεμα:60 λεπτά | Μερίδες:12 | Βαθμός δυσκολίας: μέτριο | Σκεύη: μπολ, στρογγυλή φόρμα, κατσαρολάκι, σύρμα χειρός.
Τι θα χρειαστούμε
Για το τσουρέκι
- 500 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 125 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 125 ml κεφίρ (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 50 mlφρέσκο γάλα πλήρες(σε θερμοκρασία δωματίου)
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ. μαχλέπι
- ¼ κ.γ. κακουλέ (προαιρετικά)
- ¼ κ.γ. δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα σε σκόνη
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από1πορτοκάλι (προαιρετικά)
- 50 γρ. σταφίδες, ξανθές
- 50 γρ. σταφίδες, μαύρες
- 50 γρ.cranberries,αποξηραμένα
- 50 γρ. κόντιτα ή γλυκό του κουταλιού (ψιλοκομμένο)
- 20 γρ. κονιάκ
- 25 γρ. ηλιέλαιο
- 25 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο (για το πλάσιμο της ζύμης)
Για την επάλειψη
- 1αυγό
- 2 κ.γ. γάλα
- φιλέ αμυγδάλου (για το πασπάλισμα)
How-to
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για Τσουρέκι, την ξηρή μαγιά, τα μπαχαρικά σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ (υπολογίζουμε ότι η ζύμη μας θα τριπλασιαστεί σε όγκο)με ένα σύρμα χειρός χτυπάμε το αυγό, το γάλα, το κεφίρ, το χλιαρό νερό, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγειρική σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν όλα μας τα υλικά.
- Στα υγρά υλικά, ξεκινάμε ρίχνοντας τη μισή ποσότητα από το μείγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία κολλώδη ζύμη.
- Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία προαιρετικά έχουμε μαρινάρει για 10 λεπτά με κονιάκ. Τέλος, ρίχνουμε το ηλιέλαιο.
- Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λιωμένο φρέσκο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μιάμιση-δύο ώρες (1ο φούσκωμα).
- Παίρνουμε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου, τοποθετούμε πάνω του μία ίδιου μεγέθους λαδόκολλα και τα τυλίγουμε κυλινδρικά. Στη συνέχεια, τα βάζουμε μέσα στη φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσουν-ακουμπήσουν τα τοιχώματά της.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα (2ο φούσκωμα). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους180°C.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για την επάλειψη σε ένα μπολ, τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά το τσουρέκι μας.11.Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα γρήγορα, μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία, αλλά όχι κάτω από τους 160°C.12.Στο τέλος, γυρνώντας την πίτα από την ανάποδη μεριά, προσθέτουμε το φλουρί κάθετα σε ένα σημείο.
Tip
Όταν αλείφουμε τη ζύμη μας με το αυγό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν τρυπήσουμε κατά λάθος το τσουρέκι με το πινέλο, θα διαφύγει ο αέρας της ζύμης, κι ενώ αρχικά μπορεί να δούμε ότι φουσκώνει κατά το ψήσιμο, τελικά, να κάτσει απότομα.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
#2 Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο λευκής σοκολάτας, Piece of cake!
Προετοιμασία: 10 λεπτά | Μαγείρεμα: 45 λεπτά | Μερίδες: 12 | Βαθμός δυσκολίας: εύκολο | Σκεύη: μπολ, σύρμα χειρός, ταψί Νο 24
Τι θα χρειαστούμε
Για το κέικ
- 330 γρ. αλεύρι Φαρίν απ (κοσκινισμένο)
- 270 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 120 γρ. ηλιέλαιο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 220 γρ.γιαούρτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1πορτοκάλι ακέρωτο (χυμό και ξύσμα)
- βούτυρο (για να βουτυρώσουμε το ταψί)
Για το γλάσο
- 300 γρ. λευκή κουβερτούρα(ψιλοκομμένη)
- 30 γρ. ηλιέλαιο

How-to
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και χτυπάμε καλά με το σύρμα χειρός για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι Φαρίν απ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του.
- Αφήνουμε το κέικ στη σχάρα να κρυώσει τελείως κι έπειτα προσθέτουμε στο κάτω μέρος του το φλουρί.
- Για το γλάσο, στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο σοκολάτας και στολίζουμε με βρώσιμα διακοσμητικά της αρεσκείας μας.
Tips
- Όλα τα υλικά μας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Για να σταθεί το γλάσο πάνω στο κέικ, θα πρέπει να αφήσουμε το κέικ να κρυώσει τελείως. Σε διαφορετική περίπτωση, το γλάσο δεν θα παγώσει.
Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- Site: alevri.com
- Facebook: @alevri.com.gr
- Instagram: @myloiagiougeorgiou
- Pinterest: @myloiagiougeorgiou
- Youtube: Μύλοι Αγίου Γεωργίου
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, χριστουγεννιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!
