Είναι επίσημο: Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

Boom Team
Fri, 22/01/2021 - 17:51
0 Comments

Ανακοινώθηκε και επίσημα στην σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό ότι κατόπιν της θετικής εισήγησης των ειδικών, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου, τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Εξαιρούνται οι λεγόμενες "κόκκινες περιοχές", οι περιοχές δηλαδή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου εκεί θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια. Τα Λύκεια στις περιοχές αυτές θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ τα Λύκεια Ειδικής Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. 

Τον λόγο πήρε πρώτα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, που μετά από μια ενημέρωση για τη γενική κατάσταση, ανέφερε πως ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας παραμένει σταθερός. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένη, καθώς έναν μήνα μετά τα Χριστούγεννα, η έξαρση που φοβόμασταν δεν συνέβη και αυτό είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς όλων μας, οφείλεται δηλαδή στην αυτοσυγκράτηση και την αυτοπειθαρχία. Σε σχέση με το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από δυόμιση μήνες, τόνισε πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα, ενώ συμπλήρωσε πως θα ισχύουν όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που ίσχυαν από το φθινόπωρο. Τελειώνοντας, είπε πως αν και τα παιδιά όλων των βαθμίδων έχουν δείξει συνέπεια ως προς την τήρηση των μέτρων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αόρατος εχθρός παραμονεύει. Πρόσθεσε τέλος, πως στη χώρα μας είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί γιατί η διάρκεια του χειμώνα είναι μικρή, και πρόσφατα έρευνες έδειξαν πως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την εξάπλωση της πανδημίας, που σημαίνει πως από τον Μάρτιο ο καλός καιρός θα είναι σύμμαχος. 

Στη συνέχεια, η Υπουργός Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, θύμισε τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία, που είναι:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών 
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα 
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολαστικοί καθαρισμοί
  • τακτικοί αερισμοί
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ..ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα κ.ά. 

Συμπλήρωσε πως όπως και στα δημοτικά, θα πραγματοποιούνται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, ενώ αναφέρθηκε στα προληπτικά τεστ Covid-19 που μπορούν να κάνουν δωρεάν εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει ήδη ανοίξει και κατόπιν σχετικού αιτήματος. Δήλωσε μάλιστα σχετικά: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση"

Οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Τελειώνοντας, αφού τόνισε πως "η πανδημία δεν σταματά την παιδεία", ευχαρίστησε από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, για τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν για να μείνει ζωντανή η διαδικασία της εκπαίδευσης.