Φοιτητές του Χάρβαρντ δημιούργησαν πλατφόρμα που βοηθά τους Ουκρανούς πρόσφυγες να βρουν νέο σπίτι

Μαρία Ιωαννάτου
Thu, 17/03/2022 - 11:08

Δύο φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατάφεραν να ενώσουν τους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να τους φιλοξενήσουν σε όλο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Avi Schiffmann, ένας 19χρονος φοιτητής νευροφιλοσοφίας, άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ουκρανούς από τις ΗΠΑ όπου διαμένει. Όπως λέει στον Independent, συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία στο Σαν Ντέγκο κατά της επίθεσης της Ρωσίας με έναν φίλο του όταν ένιωσε ότι δεν βοηθούσε πραγματικά. «Είναι απλά ένα σόου που φαίνεται πραγματικά υπέροχο στο Instagram, αλλά δεν βοηθάει πραγματικά τους ανθρώπους στην Ουκρανία».

Εκείνο το βράδυ, στις 28 Φεβρουαρίου, έστειλε ένα tweet στους 54.000 followers του: «Μια ωραία ιδέα θα ήταν να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο που να ενώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες με οικοδεσπότες σε γειτονικές χώρες». Ξάπλωσε στο κρεβάτι και άρχισε να παρατηρεί ότι το tweet του είχε όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Αμέσως επικοινώνησε με τον φίλο του και φοιτητή πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Marco Burstein, και πέρασαν τις επόμενες τρεις ημέρες δουλεύοντας όλο το εικοσιτετράωρο έως ότου δημιουργήθηκε ο εξαιρετικά φιλικός προς τον χρήστη ιστότοπος "Ukraine Take Shelter" που είναι προς το παρόν διαθέσιμος σε 12 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών, ρωσικών και πολωνικών.

Χιλιάδες άνθρωποι από σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη προσφέρουν ολόκληρα σπίτια, δωμάτια, ακόμη και καναπέδες για να φιλοξενήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Πολλές από τις καταχωρίσεις βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες κοντά στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν προσφορές από οικοδεσπότες όπως το Ισραήλ, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Πηγή: independent.co.uk