Γιατί το παιχνίδι στην άμμο κάνει καλό στα παιδιά μας;

Μαρία Ροδίτη
Fri, 11/08/2023 - 11:37

Καλοκαίρι χωρίς ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στην άμμο δεν είναι καλοκαίρι! Όλες οι μαμάδες το ξέρουν αυτό. Και μπορεί πολλές φορές να αγανακτείτε με τα παιδιά σας που έχουν γεμίσει άμμο και πρέπει να δώσετε αγώνα στην ντουζιέρα για να τα καθαρίσετε, καλό είναι όμως να έχετε στον νου σας ότι η επαφή με την αμμουδιά μόνο οφέλη τούς προσφέρει. Ποια είναι αυτά; 

Pexels.com/Olya Harytovich

Νιώθουν την απόλυτη ελευθερία

Στην άμμο δεν έχει… «πρόσεχε να μη χτυπήσεις» ή «θα λερωθείς». Είναι δεδομένο πως και το μαγιό θα λερωθεί και τα παιδιά δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα από μια τούμπα στα μαλακά. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη ελευθερία, τότε τι είναι;

Κοινωνικοποίηση και γλωσσική ανάπτυξη

Τα κάστρα και τα παλάτια στην άμμο φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά. Θυμηθείτε! Πόσες και πόσες φορές το παιδί σας δεν έκανε νέους φίλους στην παραλία παίζοντας με τα φτυάρια και τα κουβαδάκια του;  Κάπως έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται και να συνεργάζονται. Ακόμα και… οι διαπληκτισμοί με τα άλλα παιδιά για το ποιος τα κατάφερε καλύτερα, είναι μέρος αυτής της κοινωνικοποίησης.

Pexels.com/Kampus Production

Εκτόνωση calling

Το σχολείο έχει κλείσει εδώ και καιρό, η ενέργεια των παιδιών έχει χτυπήσει «κόκκινο» και εσείς… δεν ξέρετε τι να κάνετε; Μια εξόρμηση στην παραλία θα σας σώσει! Το παιχνίδι στην άμμο και στη θάλασσα βελτιώνει την κινητικότητα των παιδιών, ενώ προσφέρει ψυχική ευεξία και εκτόνωση, καθώς αποβάλλεται το άγχος και οποιαδήποτε πίεση μπορεί να αισθάνονται.

Calm baby, calm

Γιατί η επαφή με την αμμουδιά είναι σκέτη μαγεία; Διότι το άρωμα της θάλασσας, η θέα του ανοιχτού ορίζονται και όλη η αισθητική που προσφέρει η φύση προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση στα παιδιά.

Pexels.com/Kindel Media

Ώρα για ανακάλυψη

Το παιχνίδι στην άμμο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν έναν νέο «κόσμο». Κοχύλια, βότσαλα, ξυλαράκια… Όλα απλώνονται μπροστά τους και εξάπτουν τη φαντασία τους, επιτρέποντάς τους να φτιάξουν ό,τι βάλουν στο μυαλό τους.

Let’s get fit

Κι όμως, η άμμος τονώνει τη φυσική κατάσταση των παιδιών. Σκεφτείτε το απλά! Τα παιδιά όσο βρίσκονται στην παραλία τρέχουν, πηδούν, κάνουν τούμπες και κολυμπούν. Άρα, χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους, οπότε αναπτύσσουν τη μυϊκή δύναμή τους και κατ’ επέκταση γίνονται πιο ευλύγιστα.

Θυμηθείτε! Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά στην παραλία χωρίς επίβλεψη ούτε δευτερόλεπτο!