How to: Μετατρέψτε το παιδικό δωμάτιο σε εφηβικό με 5 απλά βήματα!

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Fri, 27/11/2020 - 13:23

Εδώ και λίγο καιρό έχει σταματήσει να σας εκμυστηρεύεται "τα μυστικά" του, δεν θέλει πολλές αγκαλιές, κλείνεται για ώρες στο δωμάτιό του και τα νεύρα έχουν γίνει καθημερινότητα. Με μια φράση, το παιδί σας μόλις πέρασε το κατώφλι της εφηβείας. Και βέβαια, η αλλαγή αυτή, θα αρχίσει να φαίνεται και στο δωμάτιό του, όπου οτιδήποτε "παιδικό" φεύγει! Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αδειάσετε ένα δωμάτιο και να γεμίσετε έναν κάδο απορριμμάτων. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ώστε να κάνετε τη μετατροπή με think green φιλοσοφία και σύνεση. 

boom παιδικό δωμάτιο σε εφηβικό

1. Συζητήστε το με το παιδί

Είναι σημαντικό να συζητήσετε την αλλαγή αυτή με το παιδί σας, αφού πρόκειται για το δικό του δωμάτιο. Ρωτήστε το πώς το έχει φανταστεί, ποια είναι τα χρώματα που του αρέσουν, τι θα ήθελε να αλλάξει και βρείτε μια μέση λύση που θα ικανοποιήσει και τους δύο. Αν για παράδειγμα, το παιδί σας προτείνει έντονα χρώματα ή ακόμα και το μαύρο, κάνοντας την επανάστασή του, προσπαθήστε σε πρώτο στάδιο να του αλλάξετε τη γνώμη με βάσιμα επιχειρήματα, διαφορετικά κάντε λίγη υπομονή για να κερδίσετε χρόνο ("φάση είναι θα περάσει!"). Βρείτε μια μέση λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο, βάφοντας για παράδειγμα έναν τοίχο μόνο στο έντονο χρώμα που θέλει. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να πάρετε τις όποιες αποφάσεις μαζί, καθώς με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα νιώσει πως δεν το αντιμετωπίζετε πια σαν "μικρό παιδί".

2. Decluttering

Η Marie Kondo το έκανε μόδα και αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς για να αποσυμφορίσετε το παιδικό δωμάτιο και να καταλήξετε στο τι θα παραμείνει και τι όχι. Κουκλάκια, διακοσμητικά, σεντόνια με συννεφάκια και σούπερ ήρωες και παλιά παιχνίδια πρέπει να μπουν σε κούτες που είτε θα κρατήσετε για τα μικρότερα παιδιά εφόσον υπάρχουν, είτε για ενθύμιο, ενώ πολλά θα τα προσφέρετε σε φίλους ή σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Πριν όμως φτάσετε εκεί, δείτε μήπως μπορείτε να δώσετε άλλη μορφή και αισθητική στα αντικείμενα αυτά με λίγες αλλαγές. Μπορεί για παράδειγμα να αλλάξετε κάλυμμα σε ένα αγαπημένο παιδικό πουφ, κι έτσι να βρει πάλι τη θέση του στο δωμάτιο.

boom παιδικό δωμάτιο σε εφηβικό

3. Έπιπλα

Αν το budget σας το επιτρέπει, καταλαβαίνετε πως οι επιλογές σας για τα έπιπλα του νέου δωματίου είναι αμέτρητες. Διαφορετικά, μπορείτε απλά να τους δώσετε μια νέα πνοή είτε αλλάζοντας το χρώμα τους είτε ακόμα και τη χρήση τους. 'Η απλά αλλάξτε τους θέση. Σίγουρα όμως αυτό που θα χρειαστεί αλλαγή είναι το κρεβάτι του παιδιού. Επιπλέον, ένα μεγαλύτερο γραφείο θα μπει στη λίστα γιατί πλέον ο υπολογιστής θα είναι απαραίτητος, ενώ και η βιβλιοθήκη χρειάζεται επέκταση με πολλά ράφια. 

4. Προσωπική υπογραφή

Οι μικρές προσθήκες είναι εκείνες που θα δώσουν πνοή ανανέωσης στον χώρο. Μπορεί να είναι ένα πόστερ, φωτογραφίες, διακοσμητικά που θα επιλέξει το παιδί, ένας καθρέφτης που έλειπε ή ένας πίνακας που μπορεί να βάζει τις εκκρεμότητες του ως reminders ή ενθύμια. Μια εναλλακτική, την οποία μπορεί να μη γνωρίζετε, είναι η μαγνητική βαφή. Βάφοντας ένα σημείο του τοίχου με αυτή, το παιδί σας θα μπορεί να στηρίζει με μαγνήτες οτιδήποτε, χωρίς να χρειαστεί πίνακας. Αποφασίστε επίσης τι θα κάνετε με τις κουρτίνες και συζητήστε την επιλογή του ρολού σκίασης για να προλάβετε τυχόν extreme ιδέες.

5. Φωτισμός

Για τη διευκόλυνσή του κατά τη διάρκεια του homework, τοποθετήστε στο γραφείο του αλλά και στο κομοδίνο του, από ένα πορτατίφ, πέρα φυσικά από το φως του δωματίου που πρέπει να είναι κατάλληλο ώστε να μην κουράζει τα μάτια. 

boom παιδικό δωμάτιο σε εφηβικό

ΒΟΟΜ Tip: Καλό είναι να αντισταθείτε και να μην επιτρέψετε να τοποθετηθεί τηλεόραση, είτε κάποιο είδους ηλεκτρονικό παιχνίδι στο δωμάτιο του παιδιού. Είναι προτιμότερο οι συσκευές αυτές να παραμένουν στο σαλόνι...