Ιράκ: Μητέρα προσέφυγε στο δικαστήριο για να ακυρώσει τον γάμο της 12χρονης κόρης της

Μαρία Ιωαννάτου
Tue, 23/11/2021 - 15:58
0 Comments

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο Ιράκ ο γάμος μιας 12χρονης, η οποία λέγεται ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον άνδρα με τον οποίο παντρεύτηκε. Συγκεκριμένα, η μητέρας της ανήλικης προσέφυγε στο δικαστήριο για να ακυρώσει τον θρησκευτικό γάμο της κόρης της καθώς, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος της, Μαρουάν Ομπέιντι, «η 12χρονη δεν μπορεί να παντρευτεί, λόγω του νεαρού της ηλικίας της».

Η νόμιμη ηλικία γάμου στο Ιράκ είναι τα 18 έτη. Με γονική συναίνεση ή με απόφαση δικαστηρίου επιτρέπονται οι γάμοι από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση "Save the Children". Οι θρησκευτικοί γάμοι δεν επιτρέπονται, εκτός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, όμως εξακολουθούν να τελούνται και επισημοποιούνται απλώς με την πληρωμή ενός προστίμου.

Φωτογραφία από Alena Darmel (Pexels)

Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν περίπου 10 ακτιβίστριες κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως: «Όχι στον γάμο ανηλίκων» και «Ο γάμος ανηλίκων συνιστά έγκλημα κατά των παιδιών».

«Ένα κορίτσι 12 ετών δεν έχει τη νόμιμη ηλικία για να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του», τόνισε η οργάνωση για την ελευθερία της γυναίκας στο Ιράκ (OWFI), καταγγέλλοντας ότι τελούνται γάμοι ακόμη και από την ηλικία των 9 ετών. Η οργάνωση ζητά να καταργηθεί το άρθρο 398 του ποινικού κώδικα που επιτρέπει την ατιμωρησία του βιαστή εάν παντρευτεί το θύμα του.

Τι αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών 

Από την άλλη, οι υπεύθυνοι της υποδιεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών, της «κοινωνικής αστυνομίας» που ασχολείται με θέματα από βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών μέχρι εκβιασμούς μέσω του διαδικτύου, συναντήθηκαν με τη 12χρονη, τον πατέρα και τον σύζυγό της και το κορίτσι  τους διαβεβαίωσε ότι «ο γάμος έγινε με τη συναίνεσή της, χωρίς να την υποχρεώσει κανείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ