Και αν αρχίζαμε να λέμε «ναι» σε ό,τι ζητούν τα παιδιά μας, έστω για μία μέρα; | Πώς μπορεί μια ταινία του Netflix να μας εμπνεύσει να αλλάξουμε την οικογενειακή ζωή μας...

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 09/01/2023 - 13:01

Ένα ζευγάρι που νιώθει πως πρέπει να λέει διαρκώς «όχι» στα παιδιά του αποφασίζει για ένα 24ωρο να κάνει ένα πείραμα: Να αφήσει τα παιδιά να γράψουν εκείνα τους κανόνες του. Στη διάρκεια εκείνης της ημέρας, η οικογένεια ζει μια μεγάλη περιπέτεια που τη φέρνει πιο κοντά.

Φωτογραφία από Netflix

Παρόλο που η παραπάνω περιγραφή δεν αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός αλλά στο σενάριο της ταινίας του Netflix «Η μέρα του ναι» (2021), με την Τζένιφερ Γκάρνερ, μπορεί να μας δώσει τροφή για σκέψη: Μήπως αισθανόμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να λέμε διαρκώς «όχι» στα παιδιά μας; Πόσα «όχι» θα μπορούσαν να γίνουν άνετα «ναι», χωρίς δραματικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία της οικογένειας; Και αν κάποια «όχι» γίνονταν «ναι», ποια θα ήταν τα οφέλη τους;

Για την ακρίβεια, μια μαμά ενός αγοριού 7 ετών αποφάσισε να εφαρμόσει την ιδέα της ταινίας και μοιράστηκε την εμπειρία της στο Reddit. Υπό όρους, ωστόσο: Όλες οι επιθυμίες του γιου της στις οποίες θα ενέδιδε εκείνη έπρεπε να είναι εφικτές και ασφαλείς. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις της;

«Συνειδητοποίησα ότι οι επιθυμίες του ήταν φοβερά απλές» σχολιάζει η «θαρραλέα» μαμά. Ο γιος της τής ζήτησε να πάνε στην παιδική χαρά, να του αγοράσει ένα αναψυκτικό από τον αυτόματο πωλητή, να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι στο κινητό της μαμάς, να πάνε για περπάτημα στην παραλία και να δειπνήσουν στο αγαπημένο του εστιατόριο. «Η καρδιά μου είναι γεμάτη. Να βλέπατε, μόνο, πώς έλαμπαν τα μάτια του».

Φωτογραφία από Ashton Bingham (Unsplash)

Κάπως έτσι, αλλάζει με τη μία η εικόνα που μπορεί να έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας για τη «Μέρα του ναι»: ένα σπίτι σε κατάσταση χάους, παιδιά να τρέχουν πέρα δώθε αλαλάζοντας, να καταβροχθίζουν ζαχαρωτά με το κιλό, να παίζουν τουρτοπόλεμο και μαξιλαροπόλεμο, να τραβούν την ουρά του σκύλου και να κάνουν τα έπιπλα κομματάκια. Η πραγματικότητα ίσως θα ήταν πολύ πιο ακίνδυνη και ζεν – ακόμα και για τον σκύλο.

Πώς αντέδρασαν όμως άλλοι γονείς στο αληθινό πείραμα της μαμάς του 7χρονου αγοριού; «Ο μόνος επιπλέον όρος που θα έβαζα θα ήταν να υπάρχει ένα οικονομικό όριο στις επιθυμίες των παιδιών» έγραψε κάποιος. Ένας άλλος όμως σχολίασε πως «πολλά παιδιά επιλέγουν πράγματα που δεν κοστίζουν ακριβά».

Φωτογραφία από Gabe Pierce (Unsplash)

Μια συντάκτρια του Motherly.com πείστηκε να δοκιμάσει και η ίδια την ιδέα. Την περίμενε μια σειρά από ευχάριστες εκπλήξεις: «Συνειδητοποίησα ότι πέρα από τις επιθυμίες του γιου μου για γλυκά, αυτό που μου ζήτησε κυρίως ήταν να του διαθέσω περισσότερο χρόνο. Ήθελε να παίξει μαζί μου, με απερίσπαστη την προσοχή μου. Είχα καιρό να τον δω τόσο χαρούμενο».

Ίσως λοιπόν μια «Μέρα του ναι» να αποδειχθεί αποκαλυπτική για μικρούς και μεγάλους. Μπορεί να γίνει αφορμή για νέες περιπέτειες και συγκινήσεις και, κυρίως, να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τις αλήθειες που κρύβουν οι παιδικές επιθυμίες: ότι, ας πούμε, τα ομορφότερα και πιο διασκεδαστικά πράγματα δεν απαιτούν μια περιουσία. Κυρίως όμως θα κάνει τα μάτια των παιδιών μας να λάμψουν από χαρά. Μόνο και μόνο γι’ αυτό, θα άξιζε να βγούμε από την οικογενειακή comfort zone μας. Έστω και αν είναι μόνο για ένα 24ωρο.

Inspiration: Motherly.com