"Αν γεννήσεις με καισαρική δεν θα μπορείς να θηλάσεις εύκολα", "θα πρέπει να μείνεις πολλές μέρες στο μαιευτήριο", "δεν θα δεις το μωρό σου την ώρα που γεννιέται"... Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους μύθους που αναπαράγονται χρόνια τώρα σε σχέση με την καισαρική, προκαλώντας σύγχυση -πολλές φορές και άγχος- στις μέλλουσες μαμάδες. Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά ζητήσαμε από τη Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο, Μαριλία Νικολαΐδου, να συγκεντρώσει και να καταρρίψει τους πιο συχνούς από αυτούς, λύνοντάς μας όλες τις απορίες και βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Μύθος # 1 “Όλα τα μωρά μπορούν να γεννηθούν με φυσιολογικό τοκετό χωρίς πρόβλημα"
Δυστυχώς, όσο και αν επιθυμούμε όλες οι γυναίκες να γεννούν φυσιολογικά, υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις στη Μαιευτική που επιβάλλουν τον τοκετό με καισαρική τομή, προκειμένου να διασφαλισθεί η ακεραιότητα και ορισμένες φορές ακόμη και η βιωσιμότητα του μωρού και της μητέρας. Τέτοιες είναι οι μη “ομαλές” θέσεις του μωρού, οι περιπτώσεις επιπωματικού πλακούντα, η αποκόλληση πλακούντα κλπ. Ανάλογα με την κατάσταση, μία καισαρική τομή μπορεί να είναι επείγουσα ή προγραμματισμένη.
Μύθος # 2 “Στην καισαρική η μητέρα κοιμάται και δεν βλέπει το μωρό όταν γεννιέται"
Εφόσον πρόκειται για προγραμματισμένη καισαρική τομή, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με επισκληρίδιο αναισθησία. Αυτό σημαίνει πως η μαμά είναι ξύπνια την ώρα της καισαρικής, χωρίς όμως να νιώθει πόνο. Η επισκληρίδιος αναισθησία δίνει την δυνατότητα στη μαμά να ακούσει και να δει το μωρό της μόλις γεννηθεί και να το πάρει αγκαλιά!
Μύθος # 3 "Μετά την καισαρική η μητέρα είναι γεμάτη σωληνάκια, δεν μπορεί να περπατήσει και μένει στο μαιευτήριο πολλές μέρες"
Η μαμά φεύγει από το χειρουργείο έχοντας ένα μικρό καθετηράκι στο χέρι της, από το οποίο μπαίνουν τα παυσίπονα το πρώτο 24ωρο και η αντιβίωση. Έχει επίσης καθετήρα ούρων κατά τη διάρκεια της καισαρικής, ο οποίος αφαιρείται μόλις η μαμά σηκωθεί και είναι σε θέση να πάει στην τουαλέτα στο δωμάτιο. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί λίγες ώρες μετά τη καισαρική, εφόσον η μαμά σηκωθεί. Το πότε θα αφαιρεθούν εξαρτάται από την μητέρα.
Η συνήθης παραμονή στο μαιευτήριο μετά από καισαρική είναι 4 βράδια, ένα βράδυ παραπάνω δηλαδή από ότι στον φυσιολογικό τοκετό. Αν, ωστόσο, η μαμά είναι και αισθάνεται καλά και το μωρό δεν έχει ανάγκη παραμονής, μπορεί να φύγουν νωρίτερα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των γιατρών και εφόσον κρίνουν και εκείνοι πως αυτό είναι εφικτό και για τους δύο.
Μύθος # 4 "Δεν μπορείς να φας για μέρες μετά την καισαρική"
Λόγω της επέμβασης, το έντερο προσωρινά σταματά τον περισταλτισμό, την κίνησή του δηλαδή. Προκειμένου να επανέλθει, η μαμά πρέπει να σηκωθεί και να περπατήσει. Όσο γρηγορότερα σηκωθεί, τόσο ευκολότερα ξεκινά και η λειτουργία του εντέρου και μπορεί να επανέλθει στην κανονική σίτιση. Συνήθως, την επομένη της καισαρικής και εφόσον η μαμά έχει περπατήσει αρκετά, ξεκινά η κανονική σίτιση.
Μύθος # 5 "Πονάς πολύ μετά την καισαρική"
Υπάρχει πόνος ο οποίος όμως αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με την χορήγηση παυσίπονων. Ο πόνος, ωστόσο, είναι υποκειμενικός και επηρεάζεται πολύ και από την ψυχολογία μας. Αν η μαμά είναι χαρούμενη και ήρεμη, ο πόνος είναι σίγουρα πολύ λιγότερος!
Μύθος # 6 "Άσε που έχεις και μεγάλο σημάδι στην κοιλιά!"
Η τομή της καισαρικής γίνεται εγκάρσια χαμηλά στην κοιλιά και δεν είναι ορατή όταν φοράτε εσώρουχο ή μαγιώ. Μετά από λίγο καιρό μπορεί ακόμη και να μην φαίνεται!
Μύθος # 7 "Μία φορά καισαρική, πάντα καισαρική"
Εφόσον δεν υπάρχουν οι ενδείξεις ή οι παθολογίες που οδήγησαν σε καισαρική, μπορούμε στην επόμενη κύηση να προσπαθήσουμε για φυσιολογικό τοκετό.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι το VBAC; Πώς θα γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό έπειτα από καισαρική; Έχουμε την απάντηση
Μύθος # 8 "Μετά από καισαρική δεν θηλάζεις εύκολα"
Μετά την καισαρική η μανούλα θηλάζει κανονικά το μωρό της, αρκεί να θέλει και να προσπαθήσει! Ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού, ο θηλασμός θέλει εκπαίδευση και υπομονή!
Μύθος # 9 "Είσαι περισσότερο μαμά όταν γεννάς φυσιολογικά!"
Ο τοκετός είναι η μετάβαση στην μητρότητα, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και υπέροχος! Η αγάπη στο μωρό μας δεν εξαρτάται από το πώς γεννήσαμε αλλά από το πώς βιώνουμε ως μαμάδες αυτό το δικό μας, προσωπικό θαύμα! Ο τοκετός είναι το “μέσο” της ευτυχίας μας, για αυτό τον αγαπάμε, όπως και αν γίνει!
"Giving birth should be your greatest achievement, not your greatest fear."
Jane Weideman
Γνωρίζατε ότι;
Ο Απρίλιος, Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Καισαρική Τομή, είναι μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τις γεννήσεις μέσω καισαρικής τομής με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γυναικών. Η καισαρική τομή είναι μια σωτήρια επέμβαση σε περιπτώσεις που μπορεί να κινδυνεύει η μητέρα ή το μωρό κατά την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, ενώ μπορεί να αποτελεί πρόβλημα σε περιπτώσεις που γίνεται αναίτια. Στις περιπτώσεις που πρέπει να γίνει προγραμματισμένη καισαρική τομή, όπως πχ ισχιακή προβολή του εμβρύου, και εφόσον δεν υπάρχουν άλλες ιατρικές ενδείξεις, η καισαρική γίνεται στην 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ρωτήστε το γιατρό σας ώστε να σας ενημερώσει για τις ενδείξεις της καισαρικής τομής και για την διαδικασία αν ανήκετε στις περιπτώσεις που πρέπει να γεννήσει με καισαρική τομή.
Ευχαριστούμε θερμά τη Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο, Μαριλία Νικολαΐδου, MD, MSc
Facebook: Νικολαϊδου Μαριλία Γυναικολόγος | Site: www.mnikolaidou.gr