Η έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά είναι ανησυχητική, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά είναι καλά στην υγεία τους και αναρρώνουν στο σπίτι, όπως επεσήμανε ο παιδοηπατολόγος του King’s College Τάσος Γραμματικόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» στην ΕΡΤ.
«Ο αδενοϊός κυκλοφορεί ανάμεσά μας για πολλά χρόνια, αλλά τα παιδιά που είχαν εμφανίσει τότε ηπατίτιδα δεν προχώρησαν σε μια πολύ σοβαρής μορφής ηπατική ανεπάρκεια. Η έξαρση που βλέπουμε τώρα είναι κάτι ανησυχητικό αλλά η πλειοψηφία αυτών των παιδιών είναι καλά στην υγεία τους και αναρρώνουν στο σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πού οφείλεται η έξαρση
«Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό παιδιών που προχωρούν σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια και αυτά φτάνουν μέχρι να χρειαστούν και μεταμόσχευση ήπατος. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί το τηλευταίο τρίμηνο τρία περιστατικά. Μιλάμε για αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το τι βλέπαμε τις περασμένες χρονιές. Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο τρεις φορές πάνω από ό,τι ήταν ο αδενοϊός το 2018. Ένα σενάριο αφορά στο ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν εκτεθεί ποτέ σε λοιμώξεις, είναι περί των τριών ετών, γεννημένα εντός της πανδημίας και άρα δεν έχουν αποκτήσει ανοσία. Άλλο έχει να κάνει με το ότι από αυτά τα παιδιά, μόνο 4 από τα 114 στην Αγγλία βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, και αυτός μπορεί να έχει επηρεάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα σε μια έντονη ανοσολογική απάντηση στον αδενοϊό».
Οδηγίες προς τους γονείς από το Ινστιτούτο Παστέρ
Την ίδια ώρα το διαγνωστικό τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ξεκίνησε μοριακό έλεγχο προκειμένου να ανιχνευθεί ο αδενοϊός που πιθανώς να ενοχοποιείται για την ηπατίτιδα στα παιδιά, με στόχο να εντοπισθούν πιθανά περιστατικά στη χώρα μας, προειδοποιώντας παράλληλα τους κηδεμόνες να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου) και να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)
- σκουρόχρωμα ούρα
- αποχρωματισμένα κόπρανα
- κνησμός στο δέρμα
- μυικό άλγος και αρθραλγία
- αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης
- απώλεια όρεξης
- κοιλιακό άλγος
Με πληροφορίες από ertnews.gr και ethnos.gr