Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ | There is no planet B

Μυρτώ Κάζη
Tue, 23/05/2023 - 17:02

Η επίσκεψή μου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που βλέπω αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Πάντα τα αγαπούσα και τα σεβόμουν, τώρα όμως ένιωσα και την ανάγκη να τα προστατεύσω.

Κυριακή πρωί στις 11 ετοιμαστείτε και βάλτε στο GPS Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών. Στην 3η Μαρίνα της Γλυφάδας, πάνω στη θάλασσα, θα συναντήσετε τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, σε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μπείτε με ελεύθερη είσοδο και παρακολουθήστε μια δωρεάν ξενάγηση στις δεξαμενές που φιλοξενούνται τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες. Το ταξίδι ξεκινά!

Σσσς, προσοχή! Να θυμάστε να μιλάτε χαμηλόφωνα, γιατί οι χελώνες τρομάζουν με τις φωνές.

Δείτε τις μικρές δεξαμενές που λειτουργούν κάπως σαν «κρεβάτια εντατικής», καθώς δεν επιτρέπουν στις χελώνες να κινούνται πολύ. Με τον καιρό κι όταν οι χελώνες γίνουν καλά, μεταφέρονται στις δεξαμενές μεσαίου μεγέθους και τέλος στις πολύ μεγάλες, προκειμένου να κολυμπήσουν και να είναι έτοιμες για τη μεγάλη μέρα! Τη μέρα της επιστροφής τους στη θάλασσα, στo φυσικό τους περιβάλλον.

Παντού γύρω σας βλέπετε νέα παιδιά με μπλε μπλουζάκια;

Λογικό! Είναι κάποιοι από τους περίπου 150 εθελοντές, από όλο τον κόσμο και την Αττική, που έρχονται για αρκετούς μήνες στο Κέντρο Διάσωσης με σκοπό να συνδράμουν στο μοναδικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Είναι οι «ήρωες με τις μπλε μπλούζες»!

Μα τι έχει αυτή η χελώνα στο κεφάλι της;

Χτύπημα από αιχμηρό αντικείμενο. Δυστυχώς, ύστερα από ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν φτάνει που γεμίζουμε τις θάλασσες με σκουπίδια και οι χελώνες μπερδεύονται και καταπίνουν σακούλες που τις περνούν για τσούχτρες, δεν φτάνει που οι παραλίες επώασης των αυγών τους μετατρέπονται σε οργανωμένες παραλίες, κάποιοι «άνθρωποι» χτυπούν εσκεμμένα τις χελώνες, προκαλώντας τους ανεπανόρθωτες βλάβες. Και φανταστείτε πως, από κάθε 1.000 χελωνάκια που θα φτάσουν στη θάλασσα μόλις βγουν από τις φωλιές τους, μόνο 1 θα καταφέρει να επιβιώσει και να φτάσει στην ηλικία της αναπαραγωγής (15-20 χρόνια). Αυτές λοιπόν τις χελώνες έρχονται οι άνθρωποι και τις απειλούν με τις πράξεις τους.

«Μαμά, θέλω να βουτήξω μαζί της»

Εξηγήστε στα παιδιά σας πως οι θαλάσσιες χελώνες είναι άγρια ζώα και, αν τυχόν τις συναντήσουμε στη θάλασσα, θα πρέπει να θυμόμαστε πως, πρακτικά, εμείς έχουμε «εισβάλει» στο «σπίτι» τους. Επομένως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις παρατηρήσουμε από απόσταση και να συνειδητοποιήσουμε πόσο τυχεροί είμαστε που συναντήσαμε από κοντά ένα τέτοιο, υπέροχο ζώο.

«Μα την έχω αγαπήσει, φαίνεται τόσο απροστάτευτη»

Γι’ αυτό μπορούμε να την υιοθετήσουμε! Υιοθετήστε μια τραυματισμένη ή άρρωστη χελώνα. Δεν θα την πάρετε στο σπίτι σας αλλά θα βοηθήσετε στα έξοδα διατροφής και περίθαλψής της. Όταν έρθει ο καιρός, βιώστε μαζί με το παιδί σας μια ξεχωριστή εμπειρία. Μια εμπειρία ζωής. Βάλτε το μαγιό σας και πηγαίνετε μαζί με τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία της απελευθέρωσης προκειμένου να συμμετέχετε σε αυτήν τη μοναδική στιγμή. Τη στιγμή που η χελώνα επιστρέφει εκεί όπου ανήκει, στη θάλασσα.

Ένα παιδάκι υιοθετεί μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα. Μπορεί να τη βλέπει στο Κέντρο Διάσωσης και όταν έρθει ο καιρός να παρακολουθήσει την απελευθέρωσή της στη θάλασσα. Μήπως είναι το δικό σας;

BOOM Info: Από το 1994 μέχρι σήμερα, στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν φθάσει περισσότερες από 1.200 άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες. Το 60% εξ
αυτών έχει επιστρέψει σήμερα στη θάλασσα!

Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ανοιχτό για το κοινό
13:00-15:00 τις καθημερινές και
11:00-17:00 τα Σαββατοκύριακα.
Η είσοδος είναι δωρεάν

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 8982 600
Πληροφορίες: www.archelon.gr

BOOM Note: Aν συναντήσετε μια τραυματισμένη ή άρρωστη χελώνα, επικοινωνήστε αμέσως με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο +30 6941 511 511 ή στείλτε email στο rescue.archelon@gmail.com, για να λάβετε τις κατάλληλες-απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Instagram: @archelon_greece

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 12ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online

πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!