Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών εξαιτίας του στελέχους Δέλτα

Μαρία Ιωαννάτου
Fri, 20/08/2021 - 11:06

Η επικράτηση του στελέχους δέλτα του SARS-CoV-2 αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης και για τις μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο ρυθμός νοσηλείας παιδιών με κορωνοϊό έχει αυξηθεί κατά 500% συγκριτικά με τις αρχές του Ιουλίου.

Μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος με το στέλεχος δέλτα, μπορεί να διατρέχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τον κίνδυνο που εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

Φωτογραφία από @rawpixel-com (Freepik)

Πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, περίπου 1 στα 100 παιδιά που διαγιγνώσκονται με Covid-19 θα νοσηλευτεί λόγω των συμπτωμάτων της λοίμωξης. Τα στατιστικά δεδομένα επιβεβαιώνει και η κατάσταση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση των παιδιάτρων είναι επίσης ότι κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας πολλές διαγνώσεις κορωνοϊού ήταν εντελώς ασυμπτωματικές. Η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει σημαντικά, με τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται στο νοσοκομείο να προσέρχονται λόγω των συμπτωμάτων της λοίμωξης και όχι για άσχετη αιτία.

Φωτογραφία από @gpointstudio (Freepik)

Ανησυχία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος, σημειώνουν ότι η χρονική συγκυρία που παρατηρείται η αύξηση των λοιμώξεων στα παιδιά δεν είναι καλή. Αφενός, η αυξημένη λοιμογονικότητα του νέου στελέχους στα παιδιά προκαλεί προβληματισμό ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά άνω των 12 ετών (για τις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο προς το παρόν) και αφετέρου, όπως και με τα εμβόλια, πολλές κλινικές μελέτες με φάρμακα έναντι του SARS-CoV-2 δεν συμπεριέλαβαν παιδιατρικούς πληθυσμούς με αποτελέσματα αυτές οι θεραπείες να μην είναι διαθέσιμες για τα παιδιά με κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ