Μαμά και μπαμπά, αυτά τα τρία πράγματα πρέπει να κάνετε για να είναι το παιδί σας ευτυχισμένο

Boom Team
Sun, 13/11/2022 - 17:40

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση κι επιβράβευση για έναν γονιό από τη στιγμή που βλέπει τα ματάκια του παιδιού να λάμπουν από ευτυχία. Τι χρειάζεται όμως ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο, πέρα από τα προφανή; Όχι, μην πάει ο νους σας σε δώρα και παιχνίδια... Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Μαριαλένα Νικολοβγένη εξηγεί πως για να χαρίσουμε στο παιδί μας το πολύτιμο αγαθό της ευτυχίας αρκεί να καλύπτουμε τρεις βασικές του ανάγκες... 

Photo: jonas mohamadi @ Pexels 

#1 Ανάγκη για ασφάλεια και θαλπωρή 

Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι του είναι το καταφύγιό του. Είναι το μέρος που νιώθει και μεγαλώνει υπό την φροντίδα και την προστασία των γονιών του. Εδώ κυριαρχούν η προβλεψιμότητα, η καθημερινή ρουτίνα, η τάξη, η ειρήνη κι αυτό βοηθά το παιδί να καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στους άλλους και να δημιουργεί υγιείς σχέσεις. Αντίθετα, όταν το σπίτι είναι ένα ασταθές περιβάλλον γεμάτο απρόβλεπτες κι ακανόνιστες συμπεριφορές, τα επίπεδα του άγχους και της ανασφάλειας εκτοξεύονται στα ύψη και το παιδί γεμίζει από τον φόβο και το στρες της απόρριψης και της εγκατάλειψης. 

#2 Ανάγκη της αποδοχής και της υποστήριξης των γονιών του

Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί βιώνει την αγάπη των γονιών του άνευ όρων και χωρίς προϋποθέσεις. Σημαίνει ότι είναι αποδεκτό για αυτό που είναι και εισπράττει σεβασμό, υποστήριξη κι αναγνώριση για τις προσπάθειες που κάνει για να τα καταφέρει. Ο κόσμος είναι γεμάτος προκλήσεις και για να μπορέσει ένα παιδί να επιβιώσει μέσα σε αυτόν χρειάζεται να νιώθει πως οι γονείς του είναι δίπλα του και το στηρίζουν. Τα παιδιά αγωνιούν να φανούν αντάξια των προσδοκιών των γονιών τους διότι αυτό θα σημαίνει και την αποδοχή τους. Ένα παιδί που δεν βιώνει την ανιδιοτελή αποδοχή κι αγάπη, μπαίνει στη διαδικασία να αμφιβάλλει για την αξία του κι αυτό δηλητηριάζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του αργότερα ως ενήλικα.

Photo: Владимир Васильев @ Pexels

#3 Ανάγκη για συναισθηματική επικοινωνία

Είναι σημαντικό το παιδί να αισθάνεται ελευθερία κι άνεση να επικοινωνεί το πώς νιώθει με τους γονείς του, χωρίς φόβο, ντροπή κι ανασφάλεια για το πώς εκείνοι θα αντιδράσουν και αν θα το κρίνουν. Η πρώτη έκφραση συναισθηματικής επικοινωνίας κι εγγύτητας μεταξύ γονιού και παιδιού είναι η αγκαλιά. Πρόκειται για μια σιωπηλή αλλά τόσο ηχηρή μορφή έκφρασης αποδοχής, υποστήριξης και κατανόησης που θρέφει την ψυχή του παιδιού, όπως θρέφει το φαγητό το σώμα του. Δημιουργήστε συνήθειες όπου θα συζητάτε με το παιδί για το πώς ήταν η μέρα του, το πώς αισθάνεται, το τι πήγε καλά, τι όχι. Βοηθήστε το να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του για να μπορέσει να μάθει να τα επικοινωνεί. Το να μάθει να επικοινωνεί τα συναισθήματά του θα ενισχύσει την συναισθηματική του ανάπτυξη κι υγεία και θα αποτελέσει βασικό θεμέλιο για να μάθει να χτίζει υγιείς σχέσεις με τους άλλους γύρω του.

Ευχαριστούμε θερμά τη Μαριαλένα Νικολοβγένη για τις πολύτιμες συμβουλές.

Διεύθυνση: Πλατεία Άγγελου Σικελιανού 1, Ηλιούπολη

Τηλέφωνο: 6978774976

Facebook: MarielenaNikolovgeni

marialenanikolovgeni.gr