Μαμάδες, εν μέσω Covid-19 συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας κανονικά.

Μυρτώ Κάζη
Sun, 26/04/2020 - 20:39

Μαμάδες, υπέροχες μαμάδες που δίνετε τον δικό σας αγώνα μένοντας σπίτι, με ένα νέο πρόγραμμα και μια πολύ απαιτητική καθημερινότητα, σας γράφω αυτό το post με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας που ήταν προχτές, για να σας υπενθυμίσω πως ναι, μπορεί να έχει αλλάξει η ζωή μας σε πολλά πράγματα όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας βάσει προγράμματος χωρίς να αφήσουμε ούτε έναν μήνα να περάσει αναμένοντας το τέλος της καραντίνας.

Τώρα που η αναζήτηση του εμβολίου για τον Covid-19 αποτελεί το πρώτο θέμα της παγκόσμιας έρευνας, σκέφτομαι και πάλι το πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς εμβόλια. Τόσο διαφορετικός... τόσο δύσκολος. Τώρα που ολόκληρος ο πλανήτης ενωμένος αναζητά το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, συνειδητοποιούμε για μία ακόμα φορά τη σπουδαία σημασία του εμβολιασμού.

Και ενώ για τον Covid-19 το εμβόλιο ακόμα βρίσκεται σε πειραματικά στάδια, για τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β το εμβόλιο το έχουμε στα χέρια μας και δεν μπορεί να συζητάμε ακόμα το αν θα το κάνουμε στα παιδιά μας ή να καθυστερούμε τον εμβολιασμό με πρόσχημα την καραντίνα. Μπορεί ο κόσμος να μοιάζει ότι έχει σταματήσει να γυρίζει, όμως -ευτυχώς- συνεχίζει να γυρίζει κανονικά και οι κίνδυνοι παραμένουν οι ίδιοι είτε είμαστε σε καραντίνα είτε όχι.

Προχτές μάλιστα, μια μαμά μού έστειλε στο Instagram ρωτώντας με αν έχω κάνει το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας στα παιδιά μου και αν το έκανα στην ώρα του ή είχα αμφιβολίες. Της απάντησα πως χαίρομαι πραγματικά που με ρωτάει καθώς μου δίνει την ευκαιρία να της μιλήσω και να της πω τη γνώμη μου. Δύο κουβέντες ανταλλάξαμε και μου έστειλε -ανακουφισμένη / το κατάλαβα από τα πολλά emoticons- πως έστειλε μήνυμα στον παιδίατρό της και του είπε να έρθει την επομένη κιόλας να εμβολιάσει το παιδάκι της. 

Είναι χρέος κάθε γονιού να προστατεύσει το παιδί του. Ένα ιερό χρέος που δεν πρέπει να αφήνει στην άκρη όταν οι συνθήκες είναι διαφορετικές, όπως αυτό που βιώνουμε τώρα. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας από την αρχή του εγκλεισμού είχε συμβουλεύσει τους γονείς να μην αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους λέγοντας πως "η παραμικρή καθυστέρηση στους εμβολιασμούς των μικρών παιδιών μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των λοιμωδών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας" και γι'αυτό σας προτρέπω να πάρετε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας το βιβλιάριο του παιδιού σας και να στείλετε μια φωτογραφία στον παιδίατρο προκειμένου να σας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα των εμβολιασμών.

Θέλω να σας θυμίσω με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού και την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας στις 24 Απριλίου πως η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι μία από τις πιο επικίνδυνες -και πολύ ύπουλες- νόσους που εξελίσσεται ραγδαία εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, με μεγαλύτερη παγίδα το γεγονός ότι η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης και συχνά μπερδεύει τους γονείς.  Με απλά λόγια το μωράκι ή το παιδάκι παρουσιάζει ψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία και εμετό, ενώ συνήθως οι γονείς αναφέρουν πως μοιάζει τόσο με τη γρίπη που το μυαλό τους ήταν αδύνατο να πάει στο ενδεχόμενο της μηνιγγίτιδας. Μάλιστα η συγκεκριμένη νόσος δεν υποχωρεί την άνοιξη όπως οι άλλες ιώσεις και άρα αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για τα παιδιά μας, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε πως 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου και ως εκ τούτου ένα φιλί ή λίγος βήχας είναι ικανοί τρόποι μετάδοσης.

Δύο πράγματα έχω λοιπόν να σας συμβουλεύσω:

  • Εμβολιάστε τα παιδιά σας (Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από την ηλικία των 2 μηνών)
  • Να ενημερώνετε αμέσως τον γιατρό σας με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα χωρίς να αφήνετε τον χρόνο να περάσει. 

Η πρόληψη είναι η πιο σημαντική θεραπεία και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και προστασίας από αυτή. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας έχει μπει πλέον στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και επομένως καταλαβαίνουμε πως αν μπορούν να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες, τότε σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο για κάποιον που είναι υγιής! Επομένως μανούλες, εμβολιάστε τα παιδιά σας για να κοιμάστε ήσυχες το βράδυ! Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσαν οι γονείς τα παιδιά των οποίων νόσησαν από Μηνιγγίτιδα και ήξεραν πως το εμβόλιο βρισκόταν λίγο πιο μακριά τους. Στο ράφι του φαρμακείου της γειτονιάς τους.

Εμβολιά - Ζουμε. Δύο συνθετικά άρρηκτα συνδεδεμένα. Εμβολιάζω για να ζω, εμβολιάζω για να μπορώ να κρατάω στην αγκαλιά μου, υγιές το παιδί μου. 

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ