Στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν ανεξάρτητα παιδιά, που δεν θα παραμείνουν προσκολλημένα πάνω τους, πολλές φορές οι γονείς τείνουν να «εκβιάζουν καταστάσεις» σπρώχνοντας τα παιδιά να ανεξαρτητοποιηθούν, χωρίς να είναι ουσιαστικά έτοιμα. Αυτό έχει για εκείνα ως συνέπεια όταν ενηλικιωθούν να γεμίζουν ανασφάλειες και να αναζητούν από τρίτους να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά που τους έμειναν από τη παιδική τους ηλικία. Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Μαριαλένα Νικολοβγένη επισημαίνει πως ο βασικός κανόνας είναι να «ακούσουμε» και να αφουγκραστούμε τον μοναδικό χαρακτήρα και τις ανάγκες του δικού μας παιδιού, και μας δίνει πολύτιμα tips.
#1 Μην επιβάλλετε στο παιδί σας το πότε πρέπει να γίνει αυτόνομο κι ανεξάρτητο. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του χρόνο νοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης.
#2 Ένα παιδί αναζητά την αυτονομία του όταν νιώθει δυνατό και γεμάτο αυτοπεποίθηση. Όταν έχει αναπτύξει γερούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους γονείς του. Όταν αισθάνεται μέσα του ασφάλεια, όταν είναι γεμάτο από αγάπη, υποστήριξη και θετικά συναισθήματα αυτοεκτίμησης και σεβασμού κι όχι όταν το πιέζουν.
#3 Παν μέτρον άριστον! Υγιή όρια, ενθαρρυντικοί κανόνες. Όταν ο κάθε γονέας ανταποκρίνεται με ενσυναίσθηση στις ανάγκες του παιδιού του, τότε το εσωτερικό αίσθημα ασφάλειας που δημιουργείται στο παιδί το βοηθά σταδιακά να αυτονομηθεί, να εξερευνήσει το περιβάλλον του και να κοινωνικοποιηθεί ομαλά.
#4 Βασικό μέλημα ενός γονιού είναι να δημιουργήσει ένα ποιοτικό κι ασφαλές δεσμό με το παιδί, που θα το υποστηρίξει να αναπτυχθεί και να μεταβεί ομαλά στην μετέπειτα ζωή του.
#5 Εάν ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού δεν είναι γεμάτος, θα αναζητά αγάπη, ευχαρίστηση κι αποδοχή από τρίτους. Μην πιέζουμε τα παιδιά να «μεγαλώσουν» και να αυτονομηθούν πριν την ώρα τους. Θα το κάνουν μόνα τους τη στιγμή που θα είναι έτοιμα.
#6 Ένα παιδί χορτασμένο από αγάπη, σεβασμό, εκτίμηση και ασφάλεια θα νιώθει τόσο γεμάτο που αυτά θα του δώσουν την πολυπόθητη ανεξαρτησία κι αυτονομία.
#7 Η πραγματική κι όχι η φαινομενική ανεξαρτησία έρχεται μέσα από την αυτοπεποίθηση, την αυτοαξία και την αυτάρκεια που νιώθει το παιδί.
plus one: Συναισθηματικά γεμάτα παιδιά είναι οι αυριανοί συναισθηματικά ώριμοι ενήλικες που δεν θα αναζητούν αγάπη κι αποδοχή από τρίτους (επαγγελματική αναγνώριση, προσκόλληση σε σύντροφο κλπ). Θέλουμε περισσότερα συναισθηματικά και γενναία παιδιά! Εάν είχαμε περισσότερους ανθρώπους συναισθηματικά γεμάτους ίσως δεν θα αντιμετωπίζαμε τόσα ακραία κοινωνικά φαινόμενα (εγκληματικότητα, πολέμους, κακοποιήσεις, εκμετάλλευση κ.λπ.)
Όπως το κάθε λουλούδι ανθίζει στη δική του εποχή, έτσι κι εμείς οφείλουμε να φροντίσουμε το παιδί, ώστε να ανθίσει την εποχή που νιώθει έτοιμο.
Η Μαριαλένα Νικολοβγένη είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης.
Site: marialenanikolovgeni.gr
Facebook: MarialenaNikolovgeni
Instagram: marialena_nikolovgeni