Μικροδρόμιο | Πώς μια μονοκατοικία έχει μετατραπεί στο ιδανικό εκπαιδευτικό περιβάλλον για παιδιά

Μαρία Ιωαννάτου
Fri, 20/08/2021 - 14:10

Σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του ’60 στη Γλυφάδα, τα παιδιά ξεδιπλώνουν την προσωπικότητά τους κι εξερευνούν τα όριά τους, σχεδιάζοντας τις δικές τους διαδρομές, με πίστη στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους.

Εκεί γεννήθηκε το Μικροδόμιο, ένα σχολείο με ανοιχτό και δημοκρατικό πνεύμα. Ένα σχολείο που προσφέρει το γόνιμο έδαφος, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν τα εφόδια να ζήσουν με σεβασμό προς τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους και τη φύση. Έτσι ακριβώς όπως το οραματίστηκε η δημιουργός του και παιδαγωγός, Αγγελική Ανδριανοπούλου.

Πώς συμβάλλει ο χώρος του σχολείου στην εκπαιδευτική διαδικασία

Με βάση τη φιλοσοφία του Reggio Emilia τα παιδιά έχουν τρεις δασκάλους: Ο πρώτος είναι οι γονείς, ο δεύτερος είναι οι εκπαιδευτικοί και ο τρίτος ο χώρος. Το Μικροδρόμιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στα παιδιά ποικίλα ερεθίσματα, να τους εξάπτει το ενδιαφέρον, να κινητοποιεί τη διάθεση για εξερεύνηση, να καλλιεργεί τη φαντασία και την επινοητικότητά τους. 

Ένα οικείο, "σπιτικό" περιβάλλον με  λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές και τα μεγάλα χαρακτηριστικά ανοίγματα που αφήνουν να μπαίνει άπλετο φυσικό φως στο εσωτερικό του, αποτέλεσε την ιδανική βάση. Εκεί, κατόπιν μελετημένων μετατροπών δομήθηκε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον "ευέλικτο", που αναδιαμορφώνεται από την ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε παιδιού.

Τα χρώματα επιλέχθηκαν ώστε να βρίσκονται σε αρμονία με το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον, με σκοπό την ανεμπόδιστη καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών. Η μελέτη του χώρου έγινε με γνώμονα τα ίδια τα παιδιά: Έπρεπε να βρίσκεται στην υπηρεσία τους, να προσαρμόζεται στο παιχνίδι τους, να προτείνει διαφορετικές οπτικές και διαστάσεις στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται. Να εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Ο κήπος του σχολείου είναι μεσογειακός, γεμάτος δέντρα και φυτά. Αποτελεί έναν χώρο ελευθερίας, ανακάλυψης, ηρεμίας και γίνεται πολλές φορές προέκταση της τάξης, ακόμα ένας δηλαδή χώρος μάθησης με ενεργό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Με μια φράση, το Μικροδρόμιο είναι ένας ζωντανός "οργανισμός", ένα μωσαϊκό διαφορετικών ιστοριών που θα γράψει το κάθε παιδί. Ένας καμβάς πάνω στον οποίο τα παιδιά αφήνουν το αποτύπωμά τους, που μεταμορφώνεται και εξελίσσεται μαζί με τους ανθρώπους που ζουν και δρουν μέσα σε αυτό.

BOOM Note: Το Μικροδρόμιο είναι ανοιχτό σε οικογένειες που επιθυμούν να το γνωρίσουν. Η ξενάγηση στους χώρους του σχολείου είναι η έναρξη μιας υπέροχης εμπειρίας. Οι γονείς μπορούν να περιηγηθούν στις διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι μικροί μαθητές και γιατί όχι, να γίνουν κι εκείνοι παιδιά μαζί τους! Καλέστε στο +30 210 8941 800 ή στείλτε e-mail στο info@microdromio.gr, για να κανονίσετε το ραντεβού σας.

Μικροδρόμιο

Website: www.microdromio.gr

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 10, Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 210 8941 800

Facebook: Μικροδρόμιο

Instagram: @microdromio