Δώρισαν ζωτικά όργανα, ανακάλυψαν κρυμμένες υπερδυνάμεις, ξεκίνησαν προσωπικές εκστρατείες που πήραν διαστάσεις άθλου και έκαναν τα αδύνατα, δυνατά για να βελτιώσουν ή ακόμα και να σώσουν τη ζωή του παιδιού τους. Πέντε γυναίκες και ένας άντρας που αψήφησαν τα στερεότυπα, τις δυσκολίες και τους κινδύνους αποδεικνύοντας ότι η αγάπη είναι πραγματικά ικανή για τα πάντα.
1. Έγινε «αθλητική ρεπόρτερ» για τον τυφλό γιο της
Η Βραζιλιάνα Silvia Grecco, θέλοντας να μεταδώσει στον τυφλό γιο της την αγάπη της για τον ποδόσφαιρο, άρχισε να πηγαίνει μαζί του στο γήπεδο και τον άφηνε να παρακολουθεί τον αγώνα από το ραδιόφωνο. Βλέποντας όμως ότι το παιδί δεν μπορούσε να τον απολαύσει αρκετά με αυτό τον τρόπο, άρχισε να του περιγράφει κάθε στιγμιότυπο, δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο. Η ιστορία της έγινε τόσο γνωστή, ώστε η FIFA τούς απένειμε τον τίτλο των καλύτερων φιλάθλων για το 2019. «Ο γιος μου μεταμορφώθηκε, πλέον νιώθει άνετα στο γήπεδο» λέει σήμερα η Grecco. «Σηκώνεται όρθιος, ζητωκραυγάζει. Γίνεται ένα άλλο παιδί. Αυτές οι στιγμές είναι οι καλύτερες στον κόσμο».
2. Γέννησε το παιδί της κόρης της
Η 33χρονη Καλλιόπη ήθελε να αποκτήσει παιδί, αλλά μια εγκυμοσύνη θα ήταν επικίνδυνη γι’ αυτήν καθώς πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο, το Άλμποτ, που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Σε αυτό το σημείο ανέλαβε δράση η μητέρα της, η 55χρονη Ευανθία, που τιμώντας το ρητό «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» προσφέρθηκε να γίνει παρένθετη μητέρα. Το happy end σε αυτή την τρυφερή ιστορία ήρθε τον Δεκέμβριο του 2019, όταν γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το οποίο ονομάστηκε Ευανθία-Ραφαέλα για να τιμήσει τη γιαγιά του.
3. Δημιούργησε ένα blog που μάχεται για την αποδοχή του αυτισμού
Μητέρα ενός αυτιστικού παιδιού, η Άδα Σταματάτου έχει δημιουργήσει στο Facebook το «Η Ζωή Μου Με Τον Γιάννη», ένα blog όπου κάθε ανάρτηση γίνεται viral. Με ειλικρίνεια, ευαισθησία και τόλμη, αφηγείται την καθημερινότητά της, ως γονιός ενός νεαρού 22 ετών σήμερα που για να του κόψει τα νύχια ίσως «χρειαστούν σαράντα πέντε λεπτά γιατί μπορεί εκείνος να μη θέλει να τα αποχωριστεί». Παράλληλα όμως, χάρη στον αγώνα που έχουν δώσει οι γονείς του, ο Γιάννης έχει μάθει, μεταξύ άλλων, να κάνει ποδήλατο και να κολυμπάει – τεράστιες κατακτήσεις γι’ αυτόν. Στον καθημερινό μαραθώνιο της Άδας προστίθενται και οι αληθινοί Μαραθώνιοι στους οποίους τρέχει για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον αυτισμό (όπως εκείνος του Βερολίνου).
4. Κινητοποίησε όλη την Ελλάδα για να θεραπεύσει το παιδί της
Στην περίπτωση του Παναγιώτη-Ραφαήλ δεν είναι μόνο η μαμά, Ρία Μπακάλη, αλλά και ο μπαμπάς, Γιώργος Γλωσσιώτης, που έκαναν το θαύμα τους. Προσπαθώντας να συγκεντρώσουν το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ για να υποβάλουν τον γιο τους, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία, σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία στη Βοστώνη, ξεκίνησαν έναν τεράστιο έρανο μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook «Γίνε Ο Ήρωας Του Παναγιώτη Ραφαήλ». Καταφέρνοντας να κινητοποιήσουν όλη την Ελλάδα, πέτυχαν το φαινομενικά ακατόρθωτο: να καλύψουν το κόστος. Σήμερα ο Παναγιώτης Ραφαήλ αναρρώνει στη Βοστώνη και πρόσφατα κατάφερε να σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια του, ένα μεγάλο άλμα βελτίωσης, που χωρίς τον άθλο των γονιών του δεν θα είχε την ευκαιρία να κάνει ποτέ.
5. Έδωσε το ένα της νεφρό στον γιο της
Μια μητέρα από τον Βόλο, της οποίας τα στοιχεία δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποφάσισε να δωρίσει το ένα νεφρό της στον νεφροπαθή γιο της. Η μεταμόσχευση έγινε στον Ευαγγελισμό και δότρια και λήπτης είναι καλά στην υγεία τους. Η ανώνυμη αυτή γυναίκα γίνεται σύμβολο της αυτοθυσίας για πολλές ακόμα μητέρες που, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας, Βασίλης Γιαννάκος, σκέφτονται να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση νεφρού στα παιδιά τους. Μια δωρεά ζωής, καθώς ο χρόνος αναμονής στη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμόσχευσης μπορεί να φτάνει ακόμα και τα δέκα χρόνια.
Plus one: Ένας πατέρας που εμπνέει : Υιοθέτησε ένα κοριτσάκι με σύνδρομο Down
Ο 41χρονος Luca Trapanese ονειρευόταν να γίνει πατέρας αλλά ως single και ομοφυλόφιλος είχε τη δυνατότητα να υιοθετήσει μόνο κάποιο παιδί με ειδικές ανάγκες ή προβλήματα συμπεριφοράς. Όταν συνάντησε την Alba, που είχε απορριφθεί από είκοσι οικογένειες επειδή είχε σύνδρομο Down, κατάλαβε αμέσως ότι αυτό το κοριτσάκι, που από μωρό είχε βιώσει τις κοινωνικές διακρίσεις όπως κι εκείνος, θα γινόταν η κόρη του. Η υιοθεσία της του έφερε «χαρά και μια αίσθηση πληρότητας. Είμαι περήφανος που είμαι πατέρας της» δηλώνει σήμερα ο Trapanese. Η ιστορία τους έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, μέσα από ένα βιβλίο που έγραψε ο Ιταλός πατέρας για τη ζωή του με την Alba αλλά και μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram, όπου παρουσιάζει μια όμορφη καθημερινότητα γεμάτη χαμόγελα και παιχνίδι.
Από τη Γεωργία Καρκάνη
Διαβάστε ολόκληρο το 3ο τεύχος του BOOM εδώ!