Mommy's talk | Τάνια Χριστοφοράτου: «Τα παιδιά μου μου έμαθαν να χαίρομαι την κάθε στιγμή χωρίς να σκέφτομαι την επόμενη»

Μυρτώ Κάζη
Fri, 04/08/2023 - 14:41

Η Τάνια ΧριστοφοράτουΣχεδιάστρια Μόδας και μαμά του Απόλλωνα και της Αλιάννας, ανοίγει την καρδιά της στο BOOM και απαντάει σε 10 τι. Ας την ακούσουμε...

PHOTO: Pantelis Chadoulis

 

Τάνια, τι σου έμαθαν οι γονείς σου που θα ήθελες να μεταφέρεις κι εσύ στα δικά σου παιδιά;

Με έμαθαν να πατάω στα πόδια μου, να μη στηρίζομαι σε κανέναν, να φέρομαι καλά στους ανθρώπους, να είμαι σωστή και δίκαιη απέναντί τους, να βοηθάω όπου κι όποτε μπορώ και να μην τα παρατάω!

Υπάρχει κάτι που σε φοβίζει πιο πολύ στον κόσμο;

Έχω την άποψη πως όλα αντιμετωπίζονται, όμως αυτό που με φοβίζει πραγματικά είναι να συμβεί κάτι σε κάποιο μέλος της οικογένειάς μου και να μην μπορώ να βοηθήσω.

Και τι είναι αυτό που σε κάνει αληθινά ευτυχισμένη;

Ευτυχισμένη με κάνει μία Κυριακή με όλη την οικογένεια μαζεμένη στο σπίτι, όπως και το να βλέπω τα παιδιά μου να γελούν με την καρδιά τους και να είναι μεταξύ τους αγαπημένα.

Τι έχεις πάντα μέσα στην τσάντα σου;

Όταν είμαι μόνη μου, η τσάντα μου περιέχει τα απολύτως απαραίτητα, κλειδιά, χρήματα και κινητό. Όταν όμως είμαι με τα παιδιά μου, σίγουρα θα έχει μέσα snacks, μπουκαλάκια με νερό, μωρομάντιλα και ό,τι άλλο με φορτώσουν να κουβαλήσω (γέλια)!

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις το πρωί;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις ξυπνήσω είναι να πατήσω το κουμπί της καφετιέρας! Φοράω μια φόρμα στα γρήγορα, ξυπνάω τα παιδιά και ξεκινάμε να ετοιμαζόμαστε για το σχολείο, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που θαυμάζεις περισσότερο στα παιδιά σου;

Σε όλα τα παιδιά –όχι μόνο τα δικά μου– θαυμάζω το πόσο δοτικά είναι, πόσο εύκολα μπορούν να συγχωρήσουν και να ξεπεράσουν μια δυσκολία, πόση αγάπη μπορούν να χαρίσουν χωρίς να τα προβληματίζει τίποτα. Αγαπώ το πόσο αθώα, χαρούμενα και καλοπροαίρετα είναι! Τα κοιτάζω και σκέφτομαι πώς γίνεται να γεννιόμαστε τόσο αθώα και γλυκά πλάσματα και κάποιοι από εμάς να καταλήγουμε στην απέναντι πλευρά...

Άραγε, τι μας διδάσκουν τα παιδικά παραμύθια;

Αισθάνομαι πως τα παραμύθια μάς διδάσκουν τις αξίες μιας καθαρής ψυχής, της αγάπης, της φιλίας και της ενσυναίσθησης.

Τι σου έχουν μάθει τα παιδιά σου που σε έκανε να αλλάξεις όλη σου την κοσμοθεωρία;

Τα παιδιά μου μου έχουν μάθει ήδη πολλά πράγματα. Με δίδαξαν να έχω υπομονή, να μη βιάζομαι, να χαίρομαι την κάθε στιγμή χωρίς να σκέφτομαι την επόμενη και να χαμογελάω περισσότερο από ό,τι αγχώνομαι! Επίσης, μου έμαθαν πως μπορώ να αντέξω περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο άυπνη…

Αν τα παιδιά σου ήταν σήμερα 18 ετών, τι θα τα συμβούλευες;

Θα τα συμβούλευα αυτά που τα συμβουλεύω και τώρα που είναι ακόμη μικρά. Να προσέχουν τον εαυτό τους, να τον αγαπούν και να τον σέβονται. Να είναι ευγενικά με όλους αλλά να έχουν δίπλα τους μόνο όσους τα κάνουν να νιώθουν όμορφα. Να έχουν τα αυτιά και τα μάτια τους ανοιχτά και να παλεύουν μέχρι τέλους γι’ αυτά που αγαπούν και πιστεύουν.

Και τι θα έλεγες στον εαυτό σου λίγο πριν γίνεις μαμά;

Θα μου έλεγα να δώσω λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου και στο μωρό μου αλλά και να επιδιώκω να ξεκουράζομαι όσο περισσότερο μπορώ.

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!