Υπηρετώντας πάνω από 40 χρόνια τον χώρο του βιβλίου και διαγράφοντας μία επιτυχημένη πορεία που δεν χρειάζεται συστάσεις, η οποία ξεκίνησε μάλιστα με την έκδοση τεσσάρων παιδικών τίτλων, οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με πρωτοβουλίες όπως αυτή που πραγματοποιούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου* και σκοπό την ενίσχυση της παιδικής φιλαναγνωσίας. Η νέα τους, πρωτότυπη κοινωνική ενέργεια, εκτός από τροφή για σκέψη, μας γέμισε αισιοδοξία και μας έδωσε ερεθίσματα να αλλάξουμε συνήθειες που θα μας ωφελήσουν... οικογενειακώς! Και, όπως είναι γνωστό, αλλάζοντας συνήθειες, αλλάζουμε ζωή!

«Τα παιδιά διαβάζουν καλύτερα τις “εικόνες”»
Μην ανησυχείς που τα παιδιά ποτέ δεν σε ακούν, να ανησυχείς που σε παρακολουθούν πάντα, έγραψε κάποτε ο Robert Fulghum, υπογραμμίζοντας αυτό που κάθε γονιός και παιδαγωγός μπορεί να επιβεβαιώσει: Πως τα παιδιά, μεγαλώνοντας, μιμούνται συμπεριφορές και συνήθειες των μεγάλων. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το διάβασμα, αν σκεφτούμε πως, βάσει ερευνών, ένας στους δύο Έλληνες ισχυρίζεται πως δεν διαβάζει βιβλία λόγω έλλειψης χρόνου1 (ποιος γονιός δεν ταυτίζεται;), τα συμπεράσματα που προκύπτουν προβληματίζουν... ειδικά αν τα μελετήσει κανείς σε συνδυασμό με αντίστοιχα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το 57% των Ελλήνων αναγνωστών δεν αγοράζει ούτε ένα παιδικό βιβλίο τον χρόνο.2 Βασισμένη σε αυτά τα στοιχεία, η πρόσφατη πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με μήνυμα: «Όταν διαβάζουν οι μεγάλοι, διαβάζουν και οι μικροί. Γιατί τα παιδιά διαβάζουν καλύτερα τις “εικόνες”», μας καλεί να αναλογιστούμε τι παράδειγμα δίνουμε εμείς οι γονείς. Κι αν αναρωτιόμαστε ακόμα για τον βαθμό στον οποίο οι αναγνωστικές μας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν εκείνες των παιδιών μας, μετρήσεις που φανερώνουν πως σε σπίτια όπου οι γονείς διαβάζουν, τα παιδιά έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαβάζουν περισσότερα από 10 βιβλία τον χρόνο,3 διαλύουν κάθε αμφιβολία και μας δίνουν τις απαντήσεις.
Οθόνες vs Διάβασμα
Και πάλι όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού μας, οι γονείς γνωρίζουμε πως όσο κι αν αλλάξουμε συνήθειες, ο πραγματικός μας αντίπαλος είναι οι οθόνες. Και μάλιστα, στοιχεία όπως ότι το 40% των παιδιών έως 2 ετών διαθέτει tablet και περνά περίπου 2,5 ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες,4 ίσως δείχνουν πως η –έτσι κι αλλιώς άνιση– μάχη μοιάζει να έχει κερδηθεί. Ή μήπως όχι; Με τίτλο «Πάμε κόντρα στις οθόνες;», το νέο βιβλίο του έμπειρου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μάριου Μάζαρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ στο πλαίσιο της ίδιας πρόσφατης ενέργειας που σκοπό έχει να προωθήσει την αγάπη για την ανάγνωση, μας προτείνει τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε τη χαμένη ισορροπία. Πρόκειται για ένα βιβλίο-εργαλείο για παιδιά και γονείς, μέσα από τις σελίδες του οποίου ξετυλίγεται μια απολαυστική ιστορία για την έννοια του μέτρου, για τα όρια ανάμεσα στη ζωή που ζούμε και αυτήν που παρακολουθούμε στις οθόνες, αλλά και για το χειροποίητο, τη μαγική αυτή λέξη που δίνει νόημα στη ζωή. Και κάπως έτσι, προχωρώντας η πλοκή, αναδεικνύεται η αξία του προσωπικού χρόνου έξω από τις οθόνες και ενθαρρύνεται μια ισορροπημένη χρήση της τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ως επιστέγασμα της πρωτοβουλίας αυτής, για κάθε ένα αντίτυπο του βιβλίου που πωλείται, οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ θα δωρίζουν άλλο ένα σε σχολεία, ενώ όλα τα έσοδα του συγγραφέα που θα προκύψουν από την πώληση του συγκεκριμένου βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών και δράσεων σχετικών με τη φιλαναγνωσία.
*Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen.
Πηγές:
- Έρευνα ΟΣΔΕΛ: «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα»
- Brand Tracker Εκδόσεων Ψυχογιός – Metron Analysis 2024
- Έρευνα ΟΣΔΕΛ: «Παιδί και ανάγνωση»
- The Common Sense Census: Media Use by Kids Age Zero to Eight, 2020
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Site: www.psichogios.gr
Facebook: psichogios
Instagram: @psichogiosbooks
TikTok: @psichogiosbooks
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, ανοιξιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας το εξώφυλλο!