Το γνωστό ρητό λέει πως "όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε μια λεμονάδα". Εμείς το παραποιήσαμε λίγο και με τη βοήθεια της Βέσνας Ξανθοπούλου του Not Guilty Food, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια lemon pie. Γιατί όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει η ίδια, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, οφείλουμε να ανακαλύψουμε εκείνο που μας κάνει ευτυχισμένους, ώστε να βρούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα λουλούδια που ανθίζουν εν μέσω ξηρασίας. Έτσι όπως για εκείνη, μια lemon pie και η συντροφιά των αγαπημένων της λουλουδιών μπορούν αμέσως να της φτιάξουν τη διάθεση, το ίδιο ελπίζουμε να συμβεί και σε εσάς, όταν φτιάχνετε τη συνταγή που σας χαρίζουμε.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ. αλεύρι καρύδας
- 180γρ. βούτυρο παγωμένο
- 50γρ. ζάχαρη
- 1κ.σ. νερό παγωμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- ένα κεσεδάκι φασόλια
Για την κρέμα λεμονιού
- 3 αυγά
- 130γρ. ζάχαρη
- 100ml χυμό λεμονιού
- σπόρους από 1 λοβό βανίλιας
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 150γρ. βούτυρο παγωμένο
Για την ελβετική μαρέγκα
- 200γρ. ζάχαρη
- 200γρ. ασπράδια
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Ζύμη για τη βάση. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους. Δουλεύουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι (πιο καλά φορώντας τα γάντια μας ώστε να μη ζεσταίνεται το βούτυρο) μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να διαλυθεί τελείως το βούτυρο. Τέλος, προσθέτουμε το αυγό και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε τη ζύμη ώστε να γίνει λεία και μαλακή. Τη σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Ανοίγουμε τη ζύμη μας ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας σε στρογγυλό σχήμα. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Απλώνουμε τη ζύμη και πατάμε απαλά με τα δάχτυλά μας ώστε να πάει παντού. Με τον πλάστη περνάμε πάνω από την ταρτιέρα ώστε να κόψουμε τις άκρες από τη ζύμη που περισσεύει.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της τάρτας ομοιόμορφα παντού, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τη σκεπάζουμε με τα φασόλια. Ψήνουμε την τάρτα για 15 λεπτά στους 180οC. Μετά από 15 λεπτά αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου αφού χαμηλώσουμε στους 175οC τη θερμοκρασία. Βγάζουμε την τάρτα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα λεμονιού. Όση ώρα ξεκουράζεται η ζύμη μπορούμε να αρχίσουμε την κρέμα λεμονιού. Σε ένα σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Όταν πήξει αρκετά βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο. Χτυπάμε τα υλικά μας με ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και να έχουμε μια λεία, ομοιόμορφη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως. Όταν κρυώσει, βάζουμε την κρέμα στην κρύα πλέον βάση της τάρτας και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
Ελβετική (ψημένη) μαρέγκα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 ποτήρι νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να φουσκώσει και να πήξει ελαφρώς, περίπου 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μεγάλου μίξερ. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Βγάζουμε την τάρτα με την κρέμα λεμονιού από το ψυγείο. Βάζουμε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ και αρχίζουμε να τοποθετούμε τη μαρέγκα πάνω στην κρέμα λεμονιού δημιουργώντας μικρά στρογγυλά σχήματα.
Με ένα ειδικό φλόγιστρο καίμε την επιφάνεια της μαρέγκας δημιουργώντας ένα καμένο αποτέλεσμα της επιφάνειας.
Φαίνεται απολαυστικότατη. Δεν συμφωνείτε;
Website: www.notguiltyfood.com
Instagram: @not_guilty_food
Facebook: Not Guilty Food