Παύλιανη, Αίγινα & άλλοι 2 kids friendly προορισμοί για express οικογενειακές αποδράσεις

Γεωργία Καρκάνη
Thu, 26/10/2023 - 16:16

Δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα για τις οικογενειακές εξορμήσεις μας από κοντινούς ελληνικούς προορισμούς με φυσιολατρικό αλλά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον...  Καμιά φορά ένα διήμερο αρκεί για να ταξιδέψουμε στον χρόνο, την ιστορία και τους μύθους! 

#1 Ναύπλιο: Ο κοντινός παράδεισος που δεν χορταίνουμε ποτέ!

Photo: feelmytravel/Freepik 

Όσες φορές κι αν επισκεφθείτε το Ναύπλιο, πάντα θα ανακαλύπτετε κάτι καινούριο στον προορισμό που απέχει λιγότερο από μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Στο Παλαμήδι και το Μπούρτζι μικροί και μεγάλοι θα δείτε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας με τον πιο ατμοσφαιρικό τρόπο. Μια επίσκεψη στο Fougaro –ένα εργοστάσιο που μεταμορφώθηκε σε πολιτιστικό πολυχώρο δίχως να χάσει τον industrial χαρακτήρα του– για φαγητό, ποτό και παιχνίδι είναι απολαυστική για όλη την οικογένεια. Αναζητήστε τα παιδικά εργαστήρια που διοργανώνονται κατά καιρούς. Εννοείται ότι δεν θα φύγετε από το Ναύπλιο χωρίς να δοκιμάσετε το περίφημο ιταλικό παγωτό του, που έχει εξελιχθεί σε σπεσιαλιτέ. Ιδανικά, συνδυάστε το με έναν περίπατο στα σοκάκια ή με τον γύρο της Αρβανιτιάς. Επισκεφθείτε και τις «Πολύχρυσες Μυκήνες». Μιλήστε στα παιδιά για τα ομηρικά έπη και το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, αλλά και για τους Κύκλωπες, που ο θρύλος λέει πως κατασκεύασαν τα Κυκλώπεια Τείχη. Δείξτε τους την Πύλη των Λεόντων και εξηγήστε τους πως, σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο, εδώ κάποτε ζούσαν λιοντάρια. Τιμήστε την παράδοση οινοποιίας της κοντινής Νεμέας με μια επίσκεψη στο Κτήμα Γκόφα, που διαθέτει και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά.

Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο, η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα από την Αθήνα.

#2 Αίγινα: Ένα νησί για όλες τις εποχές!

Photo: romansigaev/Freepik 

Έχει τόσο ενδιαφέροντα αξιοθέατα, που μπορεί να γεμίσει άνετα το πρόγραμμα ενός Σαββατοκύριακου, όποτε κι αν την επισκεφθείτε μέσα στον χρόνο. Εννοείται ότι θα επισκεφθείτε τον Ναό της Αφαίας, της τοπικής θεάς που ήταν «πρόδρομος» της Αθηνάς. Εξηγήστε στα παιδιά ότι κάποτε ήταν στολισμένος με πολύχρωμα γλυπτά, που απεικόνιζαν παραστάσεις από την εκστρατεία στην Τροία. Ένα καραβάκι από το λιμάνι της Πέρδικας θα σας μεταφέρει μέσα σε πέντε λεπτά στο «εξωτικό» νησάκι της Μονής, με τα τιρκουάζ νερά, τα ελάφια και τα αγριοκάτσικα που ζουν ελεύθερα εκεί. Ακόμα κι αν ο καιρός δεν εμπνέει για μπάνιο, θα κρατήσετε νοερή σημείωση να επιστρέψετε το καλοκαίρι. Τα παιδιά θα εντυπωσιαστούν με τον μύθο του νησιού: Όταν η Ήρα δηλητηρίασε όλους τους ανθρώπους στο νησί για να εκδικηθεί τον Δία για μια απιστία του –με την κόρη του Ασωπού, Αίγινα–, ο γιος του, Αιακός, έμεινε μόνος. Τότε, ο πατέρας του μεταμόρφωσε ένα κοπάδι από μυρμήγκια σε ανθρώπους, τους Μυρμιδόνες, που έγιναν ξακουστοί στρατιώτες. Σκαρφαλώστε στον λόφο της Παλαιοχώρας, τον λεγόμενο και «Μυστρά της Αίγινας», κάποτε καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές, και αφηγηθείτε ιστορίες για τους τρομερούς εκείνους ανθρώπους της θάλασσας. Γλυκαθείτε με παραδοσιακές χειροποίητες δημιουργίες από τον Μούρτζη. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε οτιδήποτε φτιάχνεται από φιστίκι Αιγίνης. 

Πώς θα πάτε: Με πλοίο, το ταξίδι διαρκεί περίπου μία ώρα από το λιμάνι του Πειραιά. 

#3 Ευρυτανία: Ζωντανός πίνακας ζωγραφικής

Photo: Georgios Tsichlis/Shutterstock 

Κάθε φθινόπωρο η ορεινή περιοχή μεταμορφώνεται ολόκληρη σε ένα τεράστιο εικαστικό έργο τέχνης, καθώς τα φύλλα των δέντρων παίρνουν όλα τα χρώματα που μπορείτε να φανταστείτε. Λίγο πιο έξω από το Καρπενήσι, υπάρχουν δύο υπαίθριοι χώροι τέλειοι για παιδιά. Στο Saloon θα κάνετε ιππασία, τοξοβολία, ενώ οι μικρότεροι επισκέπτες θα ανεβούν στο τρενάκι και θα παίξουν στην παιδική χαρά κάτω από τα πλατάνια. Στο Newton Park θα μυηθείτε οικογενειακώς στις επιστήμες, και στα διαδραστικά παιχνίδια που απλώνονται σε μια μεγάλη ανοιχτή έκταση ανάμεσα σε ρεματιές και ελατοδάση. Στην ιστορική τοποθεσία του Κεφαλόβρυσου, γνωστή από την ομώνυμη μάχη όπου έχασε τη ζωή του ο Μάρκος Μπότσαρης, θα μιλήσετε στα παιδιά για τη γενναιότητα των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης και μετά θα πιείτε καφέ πλάι στο ποτάμι, ενώ εκείνα παίζουν με τα υπαίθρια παιχνίδια κάτω από τα δέντρα. Το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό είναι δύο απαραίτητες στάσεις για όλη την οικογένεια, για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την τέλεια τοποθεσία τους. Καθίστε για φαγητό στην ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του Μεγάλου Χωριού, με τη δική της παιδική χαρά, και συνεχίστε για σπιτικό γλυκό στην πλατεία του, με την υπέροχη θέα στα γύρω βουνά – δοκιμάστε οπωσδήποτε τη σπεσιαλιτέ, το γαλακτομπούρεκο. Η περιοχή της Ευρυτανίας είναι γεμάτη πεζοπορικές διαδρομές. Μία από τις πιο εύκολες για οικογένειες, και ομορφότερες, είναι αυτή που καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά. Θα βρείτε την αρχή του μονοπατιού λίγο μετά το χωριό του Προυσού (όπου υπάρχει και το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας). Περνώντας δίπλα από καταρράκτες και μέσα από το δάσος, καταλήγει σε μια σπηλιά-ιστορικό καταφύγιο. 

Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο, η διαδρομή διαρκεί περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα.

#4 Παύλιανη: Ένα βουνό γεμάτο υπαίθρια παιχνίδια!

Photo: Pit Stock/Shutterstock 

Το Πάρκο της Παύλιανης, στον φυσικό παράδεισο της Οίτης, είναι ένα αληθινό θαύμα για παιδιά κάθε ηλικίας, με ελεύθερη είσοδο, και αποτελεί δημιουργία των κατοίκων της περιοχής. Θα του αφιερώσετε τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα και θα θέλετε να επιστρέψετε ξανά! Μια γέφυρα που παίζει μουσική, zip line για μικρούς και μεγάλους, κούνιες πάνω από το ποτάμι, παιχνίδια αναρρίχησης αλλά και ένας θρόνος στην κορυφή του βουνού, αναπαράσταση εκείνου του «Game of Thrones» είναι μερικές μόνο από τις άπειρες εκπλήξεις του πάρκου, που θα σας πάρει πάνω από τρεις ώρες μόνο για να το περπατήσετε και μέρες ολόκληρες για να παίξετε και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Στο τέλος της διαδρομής στο πάρκο, καθίστε για καφέ και παγωτό στο Casa de Papel, το μοναδικό καφέ του, δίπλα στο ποτάμι και κάτω από τα δέντρα, με διακόσμηση εμπνευσμένη από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Όταν τελικά καταφέρετε να βγείτε από το πάρκο, και στην Άνω και στην Κάτω Παύλιανη θα ανακαλύψετε παιδικές χαρές, για να διοχετεύσουν εκεί τα μικρά σας τα τελευταία ίχνη ενέργειας που, ίσως, τους έχουν απομείνει μέσα στη μέρα. Κάντε ένα road trip στην Οίτη και μιλήστε στα παιδιά για τους μύθους που κρύβει, ανάμεσα σε αυτούς το τέλος του Ηρακλή, ο οποίος, αφού φόρεσε τον χιτώνα με το αίμα του Κενταύρου Νέσσου, ανέβηκε στο βουνό στην προσπάθειά του να λυτρωθεί. Συνδυάστε τις εξερευνήσεις στην περιοχή με μια επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, ένα ορυχείο βωξίτη που λειτουργεί σήμερα ως θεματικό πάρκο. Μπείτε στα βαγονέτα και αφεθείτε σε μια διαδρομή στα έγκατα της γης.

Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο, η διαδρομή διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες από την Αθήνα.