Όσο ευχάριστα, ανεπανάληπτα όμορφα και γλυκά ήχησε στα αυτιά σας η λέξη "μαμά" ή "μπαμπάς", άλλο τόσο ενοχλητικά μπορεί να ηχεί το "Όχι" από το στόμα του μόλις 2 ετών παιδιού σας! Τα παιδιά αυτής της ηλικίας περνούν την περίοδο της άρνησης, μία περίοδο αντίδρασης για εκείνα και... υπομονής για τους γονείς. Μέσα στην ημέρα, το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη περισσότερες από 30 φορές, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι που θέλει να κάνει! Εμείς, αναζητήσαμε τους λόγους που ένα παιδί επιμένει να λέει "Όχι", αλλά και τη στάση που πρέπει να κρατήσετε!
Τι να κάνετε:
Περιορίστε τα "Μη".
Αντί να λέτε στο παιδί τι δεν θα θέλατε να κάνει, πείτε του τι θα θέλατε. Για παράδειγμα, αντί για το: "Μην κάθεσαι στο πάτωμα! Θα λερώσεις το φόρεμά σου", προτιμήστε: "Κάθισε καλύτερα στον καναπέ, που δεν θα λερωθεί και το φόρεμά σου".
Αποφύγετε ερωτήσεις που απαντώνται με "Ναι" ή "Όχι".
Διατυπώστε έξυπνα την ερώτηση, αφήνοντας στο παιδί το περιθώριο να επιλέξει, αλλά όχι να αρνηθεί. Για παράδειγμα, αντί για "Θα κάνουμε μπάνιο;" ρωτήστε "Ποιο σαμπουάν προτιμάς; Το μπλε ή το πράσινο;" Με τον τρόπο αυτό, το παιδί νιώθει ότι επιλέγει το ίδιο, νιώθει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, ενώ καλύπτει την ανάγκη του για έλεγχο.
Ακολουθήστε οι ίδιοι πρώτοι τους κανόνες.
Αν για παράδειγμα, θέλετε το παιδί να φορέσει τις παντόφλες του, φροντίστε ότι φοράτε κι εσείς τις δικές σας. Έπειτα, πείτε του "Εγώ πάντως αν δεν φορούσα παντόφλες, τα πόδια μου θα κρύωναν πολύ!", αφήνοντάς του και πάλι την επιλογή.
Πόσο διαρκεί αυτή η περίοδος;
Περίπου 6 μήνες με έναν χρόνο. Αν η άρνηση του παιδιού επιμείνει, αναζητήστε βαθύτερα τα αίτια της. Πιθανόν να το απασχολεί κάτι και να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο ή να μην εφαρμόζετε σωστά τους τρόπους οριοθέτησης του "Όχι".
Boom Tip: Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει να λέει "Όχι", όπου, όποτε και σε ό,τι δεν νιώθει οικεία και άνετα. Η άρνηση είναι κάτι που πρέπει να διδαχθεί, απλά η χρήση της χρειάζεται την αντίστοιχη οριοθέτηση. Παράλληλα, η επιβράβευση, είτε πρόκειται για ένα φιλί, μία αγκαλιά ή ένα παγωτό, δρουν συνήθως ευεργετικά ώστε να αντιληφθεί το παιδί τι είναι "επιτρεπτό" και επιβραβεύσιμο και τι όχι.