Ποδήλατο: Ένα μικρό βήμα για το παιδί, ένα τεράστιο βήμα για την ανάπτυξή του.

Μυρτώ Κάζη
Thu, 03/11/2022 - 09:59

Οι αναμνήσεις που μας έρχονται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη «ποδήλατο» σίγουρα ποικίλουν όμως σχεδόν όλοι καταλήγουμε όταν σκεφτόμαστε τις βόλτες μας ως παιδιά με το αγαπημένο μας ποδήλατο, να έχουμε ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας! Ποιος δεν θυμάται την πρώτη φορά που κατάφερε να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές; Ένα μικρό βήμα για το παιδί, ένα τεράστιο βήμα για την ανάπτυξή του. Συναντήσαμε τον Ζήση Σούλιο, 8 φορές πρωταθλητή Ελλάδος στο άθλημα της ποδηλασίας και μας μύησε στον μαγικό κόσμο του ποδηλάτου! 

Η ποδηλασία και τα αναπτυξιακά οφέλη!

Ναι και κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί! Η ποδηλασία συνδράμει απίστευτα πολύ στην ανάπτυξη του παιδιού και θα ήταν ιδανικό να την ξεκινήσετε από νωρίς στο παιδάκι σας, ακόμα κι αν μιλάμε για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου το ποδήλατο είναι ένα αγαπημένο σπορ αλλά έχει πολλές δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης δικτύου

Πώς μπορεί λοιπόν να οφελήσει η ποδηλασία το παιδί σας;

Μάθε ποδήλατο από μικρός !

Η επαφή με το ποδήλατο αρχίζει περίπου όταν όταν το παιδί μπορεί να περπατήσει σωστά μόνο του. Σε αυτή την περίοδο ανάπτυξης το σώμα μας μαθαίνει και αναπτύσσει την δεξιότητα της ισορροπίας, ενδυναμώνει τους μύες και δημιουργεί νέα ερεθίσματα για το νευρικό του σύστημα, κάνοντας το ποδήλατο ως έναν ακόμη πιο συναρπαστικό τρόπο κατανόησης του σώματός μας. Ένα ποδήλατο ισορροπίας βοηθά το παιδί μας να κατανοήσει καλύτερα την αίσθηση του χώρου, της ταχύτητας, το αίσθημα του ελέγχου αυτόνομης κίνησης και την ανάπτυξη ρυθμικής κίνησης από όλο του σώμα, μιας και συνέχεια πρέπει να συγχρονίζει χέρια και πόδια να σφίγγει τον κορμό του και να σκέφτεται γρήγορα για την επόμενη στροφή ή για τυχόν εμπόδια.

Τα είδη του ποδηλάτου καθώς μεγαλώνει:

Το πρώτο ποδήλατο παίρνει το όνομά του από τα οφέλη τα οποία προσφέρει και λέγεται ποδήλατο ισορροπίας (1-3 ετών). Εάν μάθουμε το παιδί μας από μικρό να χειρίζεται ένα τέτοιου είδους ποδήλατο, ίσως και να καταφέρει να αποφύγει και τις βοηθητικές ρόδες (3-5 ετών) στο πρώτο κανονικό του ποδήλατο.

Σε δεύτερο στάδιο, ένα ποδήλατο βουνού (4-6 ετών) είναι ταυτόχρονα το καλύτερο μέσο μεταφοράς αλλά και παιχνιδιού και αυτό γιατί ένα ποδήλατο βουνού εξοπλίζεται με αναρτήσεις εμπρός ή και στο πίσω μέρος του, μεγάλα ελαστικά και ‘’έντονα’’ φρένα για πρόσφυση σε οποιοδήποτε τερέν και πολλές επιλογές ταχυτήτων για όλα τα είδη διαδρομών,  διευκολύνοντας έτσι τον μικρό ποδηλάτη να αναπτύξει την δεξιότητα του.

Στη συνέχεια το παιδί είναι ελεύθερο να επιλέξει εκείνο το δικό του ποδήλατο! Θα πρέπει να υπολογίσει για ποιο σκοπό χρειάζεται το ποδήλατο και σε τι μορφολογική περιοχή διαμένει. Εδώ οι επιλογές είναι:

  • ποδήλατο πόλης
  • ποδήλατο βουνού
  • ποδήλατο κατάβασης - downhill
  • bmx ποδήλατo
  • trekking (υβριδικό)
  • ηλεκτρικό ποδήλατο

Τι προσφέρει όμως το ποδήλατο στην υγεία μας;

Τα οφέλη στην υγεία πολλαπλά και αρχίζοντας από μέσα προς τα έξω ένα βασικό και κύριο χαρακτηριστικό είναι πως η ποδηλασία αναπτύσσει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μιας και ποδηλατούμε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους αυτό και μόνο το καθιστά θετικά στρεσσογόνο για τον οργανισμό μας δίνοντας του πολλαπλά ερεθίσματα χτίζοντας σταδιακά ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η αερόβια ικανότητα, με τα επίπεδα αντοχής του παιδιού μας ολοένα και να αυξάνονται. Σωματικά, τα οφέλη της ποδηλασίας μπορούν να χαρακτηριστούν και ως θαυματουργά μιας και γυμνάζει όλο μας το σώμα χωρίς ποτέ να το τραυματίζει. Είναι ένα αερόβιο άθλημα χωρίς κρούσεις που αναπτύσσει και δυναμώνει τις αρθρώσεις, τα κόκκαλα και τους μύες μας. Βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στην καλή λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς, στην ανάπτυξη της αίσθησης του προσανατολισμού αλλά και σε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου. Αδρεναλίνη και ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση συμβάλλουν επίσης στην καλή ψυχολογία του μικρού ποδηλάτη και στη θετική του διάθεση.

Τι εξοπλισμό θα χρειαστεί ο μικρός ποδηλάτης;

Το κύριο προστατευτικό που χωρίς αυτό θα ήταν καλό να μην ξεκινήσει ποτέ μια βόλτα με το ποδήλατο είναι το κράνος. Αυτό βοηθά και για την μετέπειτα εξέλιξή του και του διδάσκει πως ό,τι και να κάνει πάντα θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας. Στη συνέχεια τα σημεία που είναι εκτεθειμένα είναι τα γόνατα και οι αγκώνες που είναι καλό να προστατεύονται με εύκαμπτο και άνετο υλικό για να μας βοηθά στις κινήσεις μας. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δώσουμε στα επόμενα τρία σημεία μιας και είναι εκείνα που έχουν επαφή με το ποδήλατο. Τα δυο μας άκρα χέρια και πόδια και η επαφή μας με τη σέλα. Μια καλή σέλα όπου θα εφάπτονται σωστά τα δύο κάτω κόκκαλα της λεκάνης θα ήταν απαραίτητη ή ένα αναπαυτικό ποδηλατικό σορτσάκι θα έκαναν τη θέση του πολύ πιο άνετη. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στη σωστή επιλογή ποδηλατικών αξεσουάρ διότι δεν προορίζονται όλα για όλους, μιας και υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αντρική και γυναικεία σέλα. Τέλος, μαλακά και αντιολισθητικά γάντια θα ήταν μια ιδανική επιλογή και για τα πόδια μας χρειαζόμαστε εξίσου αντιολισθητικά παπούτσια ώστε να κρατούν την καλύτερη δυνατή επαφή με τα πεντάλ μας. Εξειδικευμένα καταστήματα μπορούν να μας βοηθήσουν στην εύρεση πλήρως εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Κοινωνικοποίηση ομαδικότητα υπευθυνότητα.

Μπορεί το άθλημα της ποδηλασίας να μην φαίνεται εκ πρώτης όψης, όμως είναι ένα από τα πιο ομαδικά αθλήματα. Το Μότο "μόνος σου θα πας γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά’’ ισχύει όσο τίποτε άλλο στο ποδήλατο. Η έννοια της ομαδικότητας και η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στους μικρούς αθλητές εντυπώνονται ως βασικές αξίες από τα πρώτα τους χρόνια. Τα παιδιά τείνουν να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, ωστόσο μέσα από ένα ομαδικό άθλημα και με την "επαφή" τους με τις νίκης και τις ήττες, μαθαίνουν να εστιάζουν στην προσωπική τους προσπάθεια και εξέλιξη προς έναν κοινό ομαδικό σκοπό χωρίς να αναπτύσσουν έντονα ανταγωνιστικά αισθήματα!  

Μέσα από ομαδικές προπονήσεις το παιδί μας θα έρθει πιο κοντά με τη φύση, θα ανακαλύψει καινούργιες διαδρομές και θα δει τα διάφορα μέρη της χώρας μας, μαζί με τους συναθλητές του. Επίσης από μικρή ηλικία οι ποδηλάτες μαθαίνουν τα σήματα και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, μετακινούνται σεβόμενοι τους πεζούς και τα γύρω οχήματα. Αναπτύσσεται τέλος, το αίσθημα ευθύνης τους προς το περιβάλλον, από τη στιγμή που το άθλημα/ hobby/ μέσο μεταφοράς που έχουν επιλέξει είναι πλέον eco friendly!

BOOM INFO:

Ο Σούλιος Ζήσης είναι απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του νομού Τρικάλων με κύρια ειδικότητα την Ειδική Φυσική Αγωγή ενώ ακόμη είναι εν ενεργεία πρωταθλητής στο άθλημα της ποδηλασίας. Κορυφαίες αθλητικές στιγμές του είναι, μεταξύ άλλων, η κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος (8 φορές), το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πίστας και η έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας.