Τη στιγμή που ακούω τον γιο μου να μου κάνει μια παράξενη ερώτηση, νιώθω σίγουρη ότι θα τη θυμάμαι για πάντα. Αλλά καθώς περνάει ο καιρός και η μία τρελή ατάκα διαδέχεται την άλλη, πολλές από αυτές θάβονται στα βάθη του μυαλού μου. Έχω κρατήσει όμως στη μνήμη μου τουλάχιστον δέκα απορίες του, με τις οποίες με ξάφνιασε ή με έβαλε σε διαδικασία να αναρωτηθώ τι, στο καλό, πρέπει να του απαντήσω.
«Τα αγόρια είναι πιο εξελιγμένο είδος;» (Ενώ κάναμε μια συζήτηση για τις διαφορές ανάμεσα στα γεννητικά όργανα των αγοριών και των κοριτσιών. Παρεμπιπτόντως, αυτή η ερώτηση έγινε αφορμή για ένα μίνι μάθημα περί ισοτιμίας φύλων)
«Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που υπάρχει στον κόσμο;» (Στην απάντησή μου, ότι οι αριθμοί συνεχίζουν να μεγαλώνουν μέχρι το άπειρο, πέρασα μια μικρή υπαρξιακή κρίση.)
«Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι χαλάει το μυαλό τους;» (Μάλλον εκείνη τη μέρα η γιαγιά του τού είχε παραπονεθεί υπερβολικά πολλές φορές ότι «γερνάει και ξεχνάει».)
«Τι θα γίνει αν πέσει το φεγγάρι πάνω στη Γη;» (Για να κάνει τέτοιες ερωτήσεις, φοβάμαι ότι έχει ζήσει υπερβολικά πολλές καταστροφές για τα επτά του χρόνια.)
«Ο Ηρακλής πέθανε από κορωνοϊό;» (Όταν, στις αρχές της πανδημίας, οι ιστορίες της μυθολογίας μπλέχτηκαν στο μυαλό του με την καθημερινή ενημέρωση από τον Τσιόδρα.)
«Πόσα χρήματα χρειάζομαι για να αγοράσω όλες τις πολύτιμες πέτρες του κόσμου;» (Αν κάποτε οργανώσει τη ληστεία του αιώνα, θα φταίει το παιδικό του πάθος για ό,τι γυαλίζει.)
«Ο παππούς ζούσε στον πόλεμο με τους Τούρκους;» (Ή θεωρεί τον παππού του Μαθουσάλα ή έχουμε ακόμα πολύ δρόμο με τα μαθήματα ελληνικής ιστορίας.)
«Τώρα μάς βλέπει όλος ο κόσμος;» (Για ένα οικογενειακό βιντεάκι που παρακολουθούσαμε στο λάπτοπ. Στην εποχή των social media, δεν έπεσε και πολύ έξω.)
«Γιατί τα ζώα δεν μιλάνε;» (Γιατί είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους, θα ήθελα να του απαντήσω, αλλά μετά θα ανοίγαμε άλλες συζητήσεις.)
«Μαμά, ήσουνα κι εσύ παιδί;» (Την ίδια ερώτηση έχει κάνει και στον μπαμπά του και στους παππούδες του. Δυσκολεύεται να φανταστεί ότι υπήρξαμε και σε άλλες ηλικίες από αυτές στις οποίες μάς γνώρισε.)