Πώς μια φωτογραφία άλλαξε ολόκληρη τη ζωή ενός ανάπηρου πατέρα και γιου από τη Συρία

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 09/02/2022 - 17:13

Αρκεί ένα «κλικ» για να αλλάξει ολόκληρη τη ζωής μιας οικογένειας; Τον περασμένο Οκτώβριο η φωτογραφία ενός πατέρα που έχει χάσει το ένα του πόδι, ο οποίος κρατά αγκαλιά τον 5χρονο τότε γιο του που έχει γεννηθεί χωρίς άκρα, απέσπασε τη διεθνή διάκριση της «Φωτογραφίας της Χρονιάς» στα Sienna International Photo Awards 2021. Πού βρίσκονται όμως σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της φωτογραφίας και πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους;

Φωτογραφία από @mehmetaslan.photoarts (Instagram)

Όπως διαβάζουμε στον Guardian, με πρωτοβουλία της Καθολικής Εκκλησίας, η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιταλία στις 21 Ιανουαρίου 2022. Το μεγαλύτερο όφελος της νέας τους ζωής στην Τοσκάνη - και συγκεκριμένα σε ένα χωριό κοντά στη Σιένα όπου μετακόμισε η οικογένεια - είναι ότι ο μικρός Mustafa έχει πλέον στη διάθεσή του εξαιρετικούς γιατρούς που θα αλλάξουν την καθημερινότητά του, αναπτύσσοντας τα πρώτα τεχνητά μέλη του.

Φωτογραφία από Alessio Mamo (The Guardian)

Όπως λέει ο 33χρονος πατέρας στη βρετανική εφημερίδα: «Ό,τι και να πω για να ευχαριστήσω τους Ιταλούς και την Εκκλησία για όσα έκαναν για εμάς, δεν θα είναι αρκετό. Εδώ και έντεκα χρόνια, καμία άλλη χώρα δεν μας είχε βοηθήσει. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ!».

Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία

Υπενθυμίζουμε ότι η φωτογραφία με τίτλο «Δυσκολίες της ζωής» τραβήχτηκε στην περιοχή Reyhanli, στην τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία, και επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες που υποβλήθηκαν από φωτογράφους από 163 χώρες. 

«Ενώ ψωνίζει στην αγορά στη Συρία, ο Munzir χάνει το δεξί του πόδι λόγω μιας βόμβας που πέφτει. Η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος, εισπνέει το αέριο που απελευθερώθηκε. Ο Mustafa, που ήρθε λίγο αργότερα στον κόσμο, ανοίγει τα μάτια του χωρίς κανένα άκρο υπό την επίδραση του αερίου», είχε γράψει στη λεζάντα της δημοσίευσής του στο Instagram ο βραβευμένος πλέον φωτογράφος Mehmet Aslan.

Πηγή: theguardian.com