Προσπαθώ να μείνω έγκυος. Να κάνω το εμβόλιο για Covid-19 ή όχι; | Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος αναπαραγωγής Ευριπίδης Μαντούδης απαντά

Boom Team
Wed, 21/07/2021 - 14:16

Τελικά, να κάνει μια γυναίκα που προσπαθεί για μωράκι το εμβόλιο για Covid-19 ή όχι; 

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της ESHRE (European Society for Human Reproduction and Embryology), μπορείτε να προγραμματίστε κανονικά τον εμβολιασμό σας και απλά να κάνετε παύση της προσπάθειας για μωράκι ανάμεσα στις δύο δόσεις. Αν προκύψει εγκυμοσύνη ανάμεσα στις δύο δόσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε για την κύηση ούτε για τον προγραμματισμό της 2ης δόσης.

Φωτογραφία από Gpointstudio (Freepik)

Συστήνεται ο εμβολιασμός ακόμα και των γυναικών που πρόκειται να ξεκινήσουν εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς και των εγκύων σε όλα τα τρίμηνα.

Η απάντηση του κου. Ευριπίδη Μαντούδη:

«Αυτή η ερώτηση είναι η πιο συχνή πλέον, τόσο από τα ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι όσο και από τις εγκύους μας. Εδώ και ένα χρόνο, παρακολουθούμε ότι οι συστάσεις αλλάζουν και επικαιροποιούνται με γοργούς ρυθμούς και ίσως αυτό έχει προκαλέσει μια σύγχυση. Καθώς λαμβάνουν έγκριση όλο και περισσότερα εμβόλια και εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας, τόσο ενημερώνονται και εξειδικεύονται οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Φωτογραφία από Gustavo Fring (Pexels)

Τόσο τα ζευγάρια που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη και προσπαθούν φυσιολογικά ή με εξωσωματική, όσο και οι εγκυμονούσες, θα πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους. Εμείς ενημερώνουμε τους ασθενείς μας πάντα με βάση τα τελευταία δεδομένα.

Πέρα από τις επίσημες οδηγίες, η δική μας σύσταση είναι να περιμένετε ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση πριν ξεκινήσετε ξανά τις προσπάθειες, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και να είστε προστατευμένοι κατά το μέγιστο δυνατό. Δεν υπάρχει οδηγία όμως να καθυστερήσετε περαιτέρω».

Ευχαριστούμε θερμά τον Ευριπίδη Μαντούδη, μαιευτήρα - γυναικολόγο αναπαραγωγής της κλινικής Γέννημα IVF για τις πολύτιμες πληροφορίες.