Σπάνιο έργο του Banksy συγκέντρωσε πάνω από 100.000 δολάρια για παιδιατρικό νοσοκομείο της Ουκρανίας

Μαρία Ιωαννάτου
Fri, 01/04/2022 - 14:12

Εδώ και χρόνια ο Banksy χρησιμοποιεί την ανωνυμία του για να δημιουργεί έργα τέχνης που σχολιάζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Το 2003 έφτιαξε μια αντιπολεμική τοιχογραφία με τίτλο "CND Soldiers" απέναντι από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενος για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο του Ιράκ.

Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε μια περιορισμένη σειρά 700 αντιτύπων αυτού του κομματιού, τα μισά από τα οποία φέρουν την υπογραφή του διάσημου καλλιτέχνη. Πρόσφατα, μία από αυτές τις σπάνιες εκδόσεις πωλήθηκε σε δημοπρασία μέσω της εταιρείας MyArtBroker, συγκεντρώνοντας το ποσό των 106.505 δολαρίων για στήριξη προς την Ουκρανία.

Το ακρωνύμιο CND σημαίνει Campaign for Nuclear Disarmament - μια βρετανική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1957 για να υποστηρίξει τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ο Βρετανός καλλιτέχνης Gerald Holtom σχεδίασε το λογότυπο για το CND το 1958, αν και θεωρείται πλέον ως παγκόσμιο σύμβολο για την ειρήνη.

Ο αγοραστής του έργου τέχνης - ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του - δώρισε το ποσό που συγκεντρώθηκε στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο Ohmatdyt Children's Hospital στο Κίεβο, το οποίο παρέμεινε ενεργό καθ' όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Αν και ο Banksy δεν συμμετείχε σε αυτή τη δημοπρασία, αναμφίβολα θα ήταν χαρούμενος που το αντιπολεμικό έργο τέχνης του βοήθησε τους Ουκρανούς που έχουν ανάγκη.

Πηγή: mymodernmet.com