Ήταν και είναι panda στο νερό, από δύο ετών έως και σήμερα. Ονειρευόταν από μικρή ένα δικό της κολυμβητήριο, όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν κολύμπι από μικρά, και πριν από 12 χρόνια τα κατάφερε! Η Χριστιάννα Βαλάκα, πρωταθλήτρια, προπονήτρια κολύμβησης και ιδιοκτήτρια του κέντρου βρεφικής κολύμβησης Panda sto nero, χάρη στον ενθουσιασμό και την αγάπη της για την κολύμβηση, μας έπεισε να γραφτούμε οικογενειακώς στο κολυμβητήριο!
Χριστιάννα, τώρα που ξεκινούν τα σχολεία και οι γονείς αναζητούν εξωσχολικές δραστηριότητες για τα παιδιά τους, γιατί θα τους ενθάρρυνες να στραφούν στο baby swimming, παρόλο που ορισμένοι μπορεί να είναι πιο σκεπτικοί λόγω καιρικών συνθηκών;
Καταρχάς, είναι σημαντικό για ένα παιδί να μαθαίνει να κολυμπάει σωστά από νωρίς, για λόγους ασφάλειας. Πέρα από αυτό όμως, είναι μία από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδάκια τους και –επίσης πολύ σημαντικό– να απολαύσουν μαζί ΜΕ τα παιδάκια τους, όλο τον χρόνο. Το νερό της πισίνας είναι σταθερά στους 32°C και μην ξεχνάμε πως το κολύμπι και η άθληση γενικότερα βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλωστε, τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν από την πισίνα ή το κρύο, αλλά από τις ιώσεις. Παίρνουμε λοιπόν τα μέτρα μας, μόλις βγούμε από την πισίνα στεγνώνουμε καλά με την πετσέτα αυτάκια και μαλλάκια, χρησιμοποιούμε το σεσουάρ πάντα σε μέτρια θερμοκρασία και όχι στο πολύ ζεστό, φοράμε το σκουφάκι μας και είμαστε έτοιμοι! Επιπλέον, το Panda στο νερό διαθέτει και υπόγειο (εκτός από εξωτερικό) πάρκινγκ, οπότε, και να βρέχει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μπορείς να μας περιγράψεις τι γίνεται κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος;
Βεβαίως! Το Panda sto nero δέχεται «δελφινάκια» από 3 μηνών κι έπειτα –και μόνο εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου– και έως 7 ετών. Κάθε μάθημα διαρκεί 30 λεπτά και, φυσικά, σε κάθε ηλικία κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Στα βρεφάκια μας, πρώτα πρώτα δείχνουμε στους γονείς πώς να μπουν στο νερό, πώς να χαλαρώσουν και να κρατούν το μωράκι. Στη συνέχεια, όλο το μάθημα κυλάει με ασκησούλες αγκαλιά με τη μαμά ή τον μπαμπά –γιατί έχουμε και πολλούς μπαμπάδες!– και στην πορεία, σταδιακά, αν και εφόσον θέλουν, ξεκινάμε τις βουτιές!
Στα λίγο μεγαλύτερα, 1,5-2 ετών, ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε κάποιο βοηθητικό μέσο, κάνουμε πάλι ασκησούλες, και ίσως και βουτιές από ψηλά με ειδικές σανίδες, κολυμπάμε με το κεφαλάκι στο νερό, μικρές αποστάσεις, από τη δασκάλα μέχρι τη μαμά, και όλα αυτά παίζοντας! Από 3-4 ετών, τα παιδιά κολυμπούν χωρίς συνοδό, και μπαίνουν στην πισίνα με τουβλάκια, τα οποία στην πορεία αφαιρούμε, μέχρι να κολυμπήσουν μόνα τους. Εδώ κάνουμε ασκησούλες για να μάθουν το ελεύθερο και κάνουν αποστάσεις μόνα τους με το κεφάλι μέσα! Τέλος, τα μεγάλα μας κολυμπούν μόνα τους και μαθαίνουν ελεύθερο, ύπτιο, και να κάνουν βουτιές… Αξίζει να πω πόσο πολύ το απολαμβάνουν και οι γονείς! Είναι μαγικό να βλέπεις το παιδί σου, μετά τα δύο, να κολυμπάει μόνο του, να διασκεδάζει, να περνάει όμορφα και να φωνάζει: «Μαμά, μπαμπά, κοίτα! Κάνω βουτιά από ψηλά! Έπιασα από τον βυθό έναν θησαυρό! Κολυμπάω μόνος/η μου!». Γι’ αυτό και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους γονείς που, 12 χρόνια τώρα, μας εμπιστεύονται και μας αγαπούν!
Πώς αισθάνεσαι που πλέον έχεις μαθητή και τον 3χρονο γιο σου;
Την πρώτη φορά έκλαψα! Είναι μαγικό, γιατί, όσο ήμουν έγκυος, εφόσον το επέτρεπε η εγκυμοσύνη μου, έμπαινα στην πισίνα έως 9 μηνών και τον ένιωθα να κουνιέται. Όταν πια ήρθε η στιγμή και τον έβαλα στην πισίνα κι είδα ότι του άρεσε τόσο πολύ, είδα τον εαυτό μου στα μάτια του κι αγάπησα ακόμα πιο πολύ τη δουλειά μου! Χαιρόταν όπως χαιρόμουν κι εγώ όταν έμπαινα στο νερό. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, στα 20 χρόνια που είμαι δασκάλα κολύμβησης, όλα τα παιδιά που έχουν περάσει από εμένα, αφού τα παίρνω από μωράκια, τα νιώθω σαν δικά μου παιδιά.
Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ήταν η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου από τον Απόστολο Χρήστου στον τελικό των 200 μέτρων ύπτιο και ενώ είχε προηγηθεί η ήττα του στα 100 μέτρα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, μίλησέ μας για τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα που καλλιεργεί ένα παιδί που ασχολείται από νωρίς με την κολύμβηση.
Ο αθλητισμός μόνο καλά έχει να προσφέρει σε ένα παιδί. Σε κάνει δυνατό, σε μαθαίνει να σέβεσαι και να κάνεις θυσίες, να έχεις πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, και βέβαια σου δίνει πολλές χαρές. Αλλά το πιο σημαντικό, και αυτό που μου έδωσε κι εμένα ο αθλητισμός είναι πως μου έμαθε να ΜΗΝ τα παρατάω ποτέ. Όσες φορές κι αν έχω «πέσει» στη ζωή μου, η φωνή της προπονήτριάς μου –που έχω πάντα στα αυτιά μου– με σήκωνε, αλλά και η δική μου φωνή, που μου έλεγε πως έχω δουλέψει τόσο πολύ και τόσο σκληρά, που μπορώ να τα καταφέρω! Γι’ αυτό, να παρακολουθείτε με τα παιδιά σας ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς, αλλά και άλλους αγώνες και να τους εξηγείτε πόση προσπάθεια κρύβουν και πως αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους αθλητές, με μετάλλια ή χωρίς μετάλλια! Και αφήστε τα να επιλέξουν το άθλημα που τους αρέσει, κι ας αλλάζουν κάθε χρόνο και άλλο! Άλλωστε, το κάθε άθλημα είναι μοναδικό!
Έχεις ονειρευτεί ποτέ ότι ένα παιδί που ξεκινάει τις πρώτες του βουτιές μαζί σου θα μπορούσε να είναι ένας μελλοντικός ολυμπιονίκης;
Και μόνο που το σκέφτομαι, βάζω τα κλάματα. Και τώρα όμως, κάθε φορά που οι γονείς μού στέλνουν φωτογραφίες ή όταν πηγαίνω η ίδια να παρακολουθήσω αγώνες των «παιδιών μου», συγκινούμαι. Είμαι πολύ υπερήφανη για αυτά! Και φυσικά, χαίρομαι πολύ και τα καμαρώνω όταν μεγαλώνουν πια και πηγαίνουν σε άλλο κολυμβητήριο, και μου μεταφέρουν οι γονείς ότι οι νέοι τους προπονητές τους συγχαίρουν επειδή κολυμπούν πολύ καλά και τους λένε ότι είναι έτοιμα και για αγώνες! Αυτό για εμένα είναι το μετάλλιό μου! Θέλω τα παιδιά να αγαπούν το νερό, να περνούν όμορφα και μέσα από το κολύμπι να αποκτούν αυτοπεποίθηση.
Must know:
- Το Panda στο νερό έγινε με πολλή αγάπη, με σκοπό να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν μέσα από το παιχνίδι και να αγαπήσουν το νερό. Είναι ένα μικρό, καθαρό και ήσυχο κολυμβητήριο, με πολύ καλές, πιστοποιημένες δασκάλες και ναυαγοσώστριες.
- Στα αποδυτήρια επιτρέπεται η είσοδος με σαγιονάρες και όχι με παπούτσια, για λόγους υγιεινής. Τα πλακάκια δεν γλιστρούν αλλά οι γονείς ενημερώνονται να έχουν σωστές σαγιονάρες.
- Η πισίνα λειτουργεί με σύστημα ηλεκτρόλυσης άλατος. Κάθε μέρα καθαρίζεται με σκούπα πισίνας, αδειάζει λίγο νερό και ξαναγεμίζει. Ανακυκλώνεται και φιλτράρεται 24 ώρες το 24ωρο, ενώ, βάσει νόμου, μία φορά την εβδομάδα ελέγχεται από ειδικούς από πιστοποιημένο εργαστήριο που δίνουν το πιστοποιητικό ανάλυσης νερού.
Διεύθυνση: Γράμμου 42, Βριλήσσια
Tηλέφωνο: 2108047817
Email: info@pandastonero.gr
Facebook: Panda στο νερό
Instagram: @pandastonero
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας το εξώφυλλο!