10 τρόποι να φροντίσεις τον εαυτό σου στην εγκυμοσύνη και να απολαύσεις πραγματικά την κάθε στιγμή

Γεωργία Καρκάνη
Sat, 13/03/2021 - 08:05

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μόλις ξεκινήσει το τρίτο, δέκατο τρίτο ή εκατοστό τρίτο lockdown – έχουμε χάσει το μέτρημα. Ακόμα και αν η εγκυμοσύνη σου συνέπεσε με την πανδημία, μπορείς πάντα να εκμεταλλευτείς τους πιο χαλαρούς ρυθμούς της καραντίνας για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να επαληθεύσεις το κλισέ ότι διανύεις την ομορφότερη περίοδος της ζωής σου. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν.

Ξεκουράσου, τουλάχιστον για μία ώρα την ημέρα. Ήταν η πολυτιμότερη συμβουλή που μου έδωσε ο γυναικολόγος μου και μάλιστα σε μια περίοδο που, ενώ ζούσα μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, έπρεπε να πηγαινοέρχομαι καθημερινά στη δουλειά. Ακόμα και αν συνεχίζεις να εργάζεσαι μέχρι τελικής πτώσης, βάλε την ξεκούραση στο πρόγραμμα, αντιμετώπισέ τη ως την πιο σημαντική προτεραιότητά σου. Είναι θέμα υγείας, ψυχικής και σωματικής, και για εσένα και για το μωρό σου.

Δεν χρειάζεται να στερηθείς εντελώς τη χαρά της άσκησης. Πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σου, αναζήτησε ήπια, διαδικτυακά προγράμματα, σχεδιασμένα για εγκύους, όπως προγεννητική γιόγκα ή πιλάτες, σε πραγματικό χρόνο ώστε να έχεις διαρκώς την καθοδήγηση trainer. Θα ελέγξεις καλύτερα και το στρες και τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Χαλάρωσε και απόλαυσε σπιτικές θεραπείες spa. Τώρα έχεις το ιδανικό άλλοθι να «χαζολογήσεις» με περιποιήσεις όπως μια diy μάσκα προσώπου ή ένα αφρόλουτρο με καλλυντικά – αφού πρώτα πάρεις τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου για τα συστατικά τους, ακόμα και τα πιο φυσικά.

Άλλαξε τη ρουτίνα του ύπνου σου. Το επίπεδο δυσκολίας ύπνου αναπόφευκτα θα ανεβεί, αν όχι από το πρώτο τρίμηνο σίγουρα στο δεύτερο και το τρίτο, όταν θα κληθείς να βολέψεις μια κοιλίτσα που μεγαλώνει διαρκώς, ίσως και να αντιμετωπίσεις νυχτερινές καούρες. Τα μαξιλάρια θα γίνουν ο καλύτερος σύμμαχός σου στην αναζήτηση της πιο χαλαρωτικής και ανώδυνης στάσης ύπνου, που αυτή την περίοδο χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ.

Δεν χρειάζεται να στερηθείς εντελώς ούτε την επαφή. Μπορεί να μη συναντάς φίλους λόγω της πανδημίας και άλλων ιώσεων, όμως ακόμα και ένας διαδικτυακός «καφές» θα λειτουργήσει απίστευτα ψυχοθεραπευτικά. Ιδιαίτερα αν τον κανονίσεις με άλλες μαμάδες, πιο έμπειρες στο άθλημα, θα σε εφοδιάσει και με χρήσιμες συμβουλές, για την εγκυμοσύνη και για το μετά.

Φίλτραρε τις πηγές πληροφόρησής σου. Σε συνέχεια των παραπάνω, ό,τι κι αν σου λένε οι φίλες μαμάδες μην το πάρεις τοις μετρητοίς προτού το επιβεβαιώσεις με τον γυναικολόγο σου. Κυρίως, μην επιχειρείς ποτέ να κάνεις αυτοδιάγνωση μέσω Ίντερνετ, γιατί η διαδικτυακή διερεύνηση ακόμα και του πιο αθώου συμπτώματος μπορεί να σε οδηγήσει σε -εξαιρετικά απίθανα, στην πραγματικότητα- σενάρια καταστροφής.

Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Ιδιαίτερα αν έχεις ήδη μεγαλύτερα παιδιά, το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι μία ώρα babysitting, από κάποια φίλη ή νταντά, για να κοιμηθείς ή έστω να χαλαρώσεις. Σε περιόδους καραντίνας, αν έχεις δημιουργήσει μια σχετικά ασφαλή «φούσκα» με κάποια φιλική οικογένεια, να είσαι σίγουρη ότι οι φίλοι σου θα αναλάβουν πρόθυμα, έστω και για λίγο, τη φύλαξη των παιδιών σου, γιατί έχουν βρεθεί στη θέση σου.

Εμπλούτισε την γκαρνταρόμπα εγκυμοσύνης και με νέες αγορές. Μην περιοριστείς στα δανεικά ρούχα. Ακούγεται ασήμαντο, όμως ακόμα και μια καινούρια, διαδικτυακή έστω παραγγελία θα ανανεώσει τη διάθεσή σου. Επένδυσε σε ποιοτικά oversized κομμάτια, που θα συνεχίσεις να φοράς και μετά την εγκυμοσύνη – και που θα αγαπάς ιδιαίτερα, καθώς θα σου θυμίζουν αυτούς τους εννέα μήνες.

Απόλαυσε την υγιεινή διατροφή. Αν στο παρελθόν το junk food ήταν η ένοχη απόλαυσή σου, ίσως η φράση σού ακούγεται αντιφατική. Όμως ειδικά σε περίοδο καραντίνας, τον χρόνο που εξοικονομείς από μετακινήσεις μπορείς να τον αξιοποιήσεις σε σπιτικές συνταγές που συνδυάζουν τη νοστιμιά με την ισορροπημένη διατροφή. Θα νιώσεις πιο δημιουργική, θα ελέγξεις το βάρος σου και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις της εγκυμοσύνης και, βλέποντας τον εαυτό σου να μεταμορφώνεται, δεν θα θέλεις μετά τη γέννα να επιστρέψεις στο junk food.

Anna Hecker @ Unsplash

Μη φοβάσαι να κάνεις σχέδια και να ονειρευτείς. Ακόμα και αν περάσεις το πρώτο τρίμηνο μέσα στο φόβο ότι κάτι θα πάει στραβά, από το δεύτερο τρίμηνο και μετά έχεις τις στατιστικές με το μέρος σου: Μπορείς να χαλαρώσεις, να αρχίσεις να εξοπλίσεις και να διακοσμείς το παιδικό δωμάτιο, να οραματίζεσαι τη ζωή σου με το μωρό. Στην πραγματικότητα, αυτή η γλυκιά χαρά της προσμονής είναι που κάνει την εγκυμοσύνη σου τόσο ξεχωριστή. Απόλαυσέ τη λοιπόν με όλη σου την ψυχή.