4 ανοιξιάτικες ιδέες για να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Γεωργία Καρκάνη
Fri, 24/02/2023 - 21:10

Ένα τριήμερο μόλις ξεκίνησε! Ευκαιρία να το αξιοποιήσετε κάνοντας με τα παιδιά σας δημιουργικές δραστηριότητες με εποχιακό χρώμα, που θα φέρουν πιο κοντά την οικογένεια και θα μείνουν σε όλους αξέχαστες.

Photo: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock

Κατασκευές με ανοιξιάτικο χρώμα: Πώς θα υποδεχτούμε την άνοιξη χωρίς μαρτάκι, αν δεν θέλουμε δηλαδή να μας κάψει ο ήλιος; Προμηθευτείτε λευκές και κόκκινες κλωστές, χάντρες, ματάκια και άλλα αξεσουάρ για κοσμήματα και δημιουργήστε με κάθε παιδί το βραχιολάκι του, όπως το ονειρεύεται –δεν πειράζει καθόλου αν βγει λίγο πιο «αδέξιο» ή φορτωμένο! Εναλλακτικά, φτιάξτε έναν διακοσμητικό χαρταετό για την Καθαρά Δευτέρα. Κόψτε ένα λευκό χαρτί σε σχήμα ρόμβου και αφήστε τα παιδιά να το ζωγραφίσουν και να το χρωματίσουν. Κολλήστε δύο ξυλάκια σε σχήμα σταυρού στο πίσω μέρος και ολοκληρώστε την κατασκευή με έναν σπάγκο, που μπορείτε να διακοσμήσετε με χρωματιστές κορδέλες.

Photo: Freepik

Πλάστε με τα παιδιά την Κυρά Σαρακοστή: Αυτή η παράδοση θέλει τα νοικοκυριά να φτιάχνουν ένα ημερολόγιο από ζυμάρι σε μορφή γυναίκας με πολλά πόδια – όσα Σάββατα μεσολαβούν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Κάθε Σάββατο θα κόβετε και από ένα πόδι, μετρώντας έτσι αντίστροφα μέχρι το Πάσχα. Δημιουργήστε τη δική σας Κυρά Σαρακοστή παρέα με τα παιδιά: θα χρειαστείτε μόνο αλεύρι, αλάτι, νερό και γαρίφαλο για διακόσμηση. Ψήστε τη στο φούρνο, στολίστε την οικογενειακώς και διακοσμήστε την κουζίνα σας. Προσοχή, όμως: η Κυρά Σαρακοστή δεν τρώγεται!

Κάντε κηπουρική: Ακόμα και αν έχετε μόνο ένα μικρό μπαλκόνι, ακολουθήστε τη φύση στα πρώτα της βήματα αναγέννησης και φυτέψτε τα πιο ανθεκτικά αρωματικά βότανα και λουλούδια της άνοιξης παρέα με τα παιδιά. Αγοράστε γλαστράκια, χώμα και είδη όπως πανσέδες, βολβούς, δυόσμο, δεντρολίβανο, προμηθευτείτε και παιδικά εργαλεία κηπουρικής και περάστε ένα ηλιόλουστο πρωί δουλεύοντας με τα χέρια, μιλώντας στα παιδιά για τον κύκλο της ζωής και ομορφαίνοντας τους εξωτερικούς χώρους σας. 

Photo: Kelly Sikkema @ Unsplash 

Δημιουργήστε ένα ανοιξιάτικο αισθητηριακό κουτί: Τα μικρά παιδιά λατρεύουν το αισθητηριακό παιχνίδι, που ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους μέσα από διάφορα ερεθίσματα παρακινεί τα παιδιά να τις αναπτύξουν, τους δίνουν το ελεύθερο να λερωθούν και τους προσφέρουν ώρες απασχόλησης. How to: Παίρνετε ένα διάφανο κουτί αποθήκευσης παιχνιδιών (π.χ. από το Ikea) και το γεμίζετε με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: ρύζι που έχετε βάψει με χρώμα ζαχαροπλαστικής, όσπρια, άμμο από φυτώριο, αποξηραμένα αρωματικά βότανα όπως ξυλάκια κανέλας, ποτ πουρί, αλλά και παιχνιδάκια. Δημιουργήστε, για παράδειγμα, έναν αισθητηριακό κήπο από χώμα φυτωρίου, πέταλα λουλουδιών, πλαστικά δεντράκια και ζωάκια ή έναν βυθό από μπίλιες νερού (σε φυτώρια) και φιγούρες ζώων της θάλασσας. Παίξτε παρέα με τα παιδιά σας και, σε κάθε περίπτωση, μην τα αφήνετε χωρίς επιτήρηση. Το αισθητηριακό παιχνίδι έχει άπειρες δυνατότητες και το μόνο όριο είναι η φαντασία!

Phto: Dragos Gontariu @ Unsplash