Ακούγεται λίγο αντιφατικό στην εποχή της λεγόμενης γυναικείας ενδυνάμωσης οι millennials να επιστρέφουν στον παραδοσιακό ρόλο της μαμάς και της νοικοκυράς, έστω και για λίγα χρόνια, μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Όμως αυτό ακριβώς δείχνουν οι έρευνες των τελευταίων χρόνων, όπως εκείνη του ερευνητικού κέντρου Pew Research, που κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι το ποσοστό των μαμάδων που μένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά ενώ το 1999 ανερχόταν στο 23%, μέχρι το 2014 είχε ανεβεί στο 29%. Σύμφωνα μάλιστα με μια άλλη αμερικανική δημοσκόπηση, το 56% των γυναικών με παιδιά κάτω των 18 ετών θα προτιμούσαν να μην επιστρέψουν στο γραφείο, αν είχαν την επιλογή. Πού οφείλεται αυτή η μεταστροφή;
-Πολλές οικογένειες κρίνουν ότι δεν συμφέρει οικονομικά να εργάζονται και οι δύο γονείς. Συνυπολογίζοντας την αμοιβή μιας babysitter με τα έξοδα μετακίνησης και άλλες επιπλέον δαπάνες που συνοδεύουν την εργασία εκτός σπιτιού, έχουν διαπιστώσει ότι το κόστος ξεπερνά τον -ψαλιδισμένο ή τουλάχιστον στάσιμο- μηνιαίο μισθό που θα είχε η γυναίκα. «Με δύο μωρά ούτε καν δύο ετών, η φύλαξή τους θα κόστιζε τα διπλάσια από τα χρήματα που θα έφερνα στο σπίτι αν εργαζόμουν» σχολιάζει σε άρθρο του περιοδικού Time μια νέα μαμά και δημοσιογράφος, η Darlena Cunha, και σίγουρα πολλές θα ταυτιστούν μαζί της.
-Η καριέρα που έχουν επιλέξει κάποιες από αυτές τις νέες μαμάδες δεν είναι «φιλική» για οικογένειες με παιδιά. Σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους δεν υφίσταται η έννοια του ωραρίου και όσες γυναίκες προσπαθούν να διαφυλάξουν νόμιμα δικαιώματα που θα τους επέτρεπαν να συνδυάσουν καριέρα και μητρότητα, όπως η γονική άδεια και τα επιδόματα, πέφτουν θύματα διακρίσεων, επιθέσεων, ίσως ακόμα και bullying. Για τον ίδιο λόγο, όσες νέες μαμάδες δεν επιθυμούν να μείνουν στο σπίτι αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για αλλαγή καριέρας.
-Επιλέγουν να στριμωχτούν οικονομικά αντί να υποφέρουν από το στρες και την έλλειψη χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν έχει αυξηθεί ο χρόνος που αφιερώνει ο πατέρας στην ανατροφή των παιδιών, το μεγαλύτερο φορτίο παραμένει στις πλάτες της μαμάς, ιδιαίτερα, εκ των πραγμάτων, στην περίοδο του θηλασμού. Για πολλές γυναίκες λοιπόν που έχουν την επιλογή ανάμεσα στην ανατροφή των παιδιών και την επιστροφή στο γραφείο, η ισορροπία μεταξύ καριέρας και μητρότητας, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια των παιδιών, μοιάζει εξωπραγματική και ο συνδυασμός δυσβάστακτος (και συχνά είναι όντως δυσβάστακτος όπως έχουμε διαπιστώσει οι εργαζόμενες μητέρες, ακόμα και για τις πιο ανθεκτικές -ψυχικά και σωματικά- γυναίκες).
-Θέλουν να είναι διαρκώς κοντά στα παιδιά τους, στα πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής τους. Αυτό δεν κάνει φυσικά «χειρότερη» ή «λανθασμένη» την επιλογή μιας γυναίκας να επιστρέψει στη δουλειά μετά τη γέννα. Απλά, κάποιες νέες μητέρες επιλέγουν, αν όχι να τερματίσουν την επαγγελματική διαδρομή τους, τουλάχιστον να πατήσουν παύση για μερικά χρόνια για να μη χάσουν ορόσημα ανάπτυξης όπως τα πρώτα βήματα ή οι πρώτες λέξεις των μικρών τους, αλλά και για να είναι σε θέση να τους αφιερώνουν αρκετό χρόνο στη φροντίδα, στο παιχνίδι και σε απαιτητικές καταστάσεις όπως οι ιώσεις, η προσαρμογή στο σχολείο, η σχολική μελέτη.
-Εκμεταλλεύονται την ευελιξία της τεχνολογίας. Πολλές νέες μαμάδες δεν σταματούν εντελώς να εργάζονται αλλά αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους εργασίας, επιλέγοντας είτε τη μερική απασχόληση είτε να δουλέψουν από το σπίτι αξιοποιώντας την τεχνολογία. Έτσι, εξασφαλίζουν ένα επιπλέον εισόδημα, δεν χάνουν επαφή με το επαγγελματικό αντικείμενό τους και διοχετεύουν ένα μέρος της ενέργειας και της δημιουργικότητάς τους και σε άλλους τομείς πέρα από τα παιδιά και το νοικοκυριό. Αν και συχνά διαπιστώνουν, στην πράξη, ότι η εργασία από το σπίτι κρύβει τις δικές της προκλήσεις. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιες είναι αυτές, αρκεί να δοκιμάσετε να καθίσετε μπροστά στο laptop με ένα νήπιο, δίπλα σας, στα πρόθυρα του tantrum...
Από την Γωγώ Καρκάνη