7 do's and don't's για νέους γονείς.

Boom Team
Mon, 11/11/2019 - 15:23

Τα «φάουλ» των γονιών, αποτέλεσμα της αμηχανίας ή του άγχους τους, γίνονται συχνά η αιτία για να «χάσουν το παιχνίδι» στη σχέση τους με τα παιδιά, και ας έχουν πάντα τις καλύτερες προθέσεις. Το να είναι κανείς γονιός δεν έρχεται με εγχειρίδιο οδηγιών και το να κάνει λάθη, ειδικά στο πρώτο παιδί, δεν είναι απλώς «αποδεκτό» αλλά -μάλλον- αναμενόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ατοπήματα που μπορείτε να αποφύγετε...

7 Συμπεριφορές που σας κάνουν να «χάσετε το παιχνίδι» στη σχέση με τα παιδιά σας και πώς θα τις διορθώσετε

Don’t: Αφιερώνετε όλο τον χρόνο στο παιδί και δεν αφήνετε χρόνο για εσάς.
Do: Εκτός από μητέρα, είστε και γυναίκα και οφείλετε να συνεχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, δείχνοντας στο παιδί σας τον δρόμο για το self-love και self-care.

Don’t: Επικεντρώνεστε στις συνέπειες ενός προβλήματος.
Do:  Δώστε χρόνο και προσοχή για να εντοπίσετε τι είναι αυτό που πραγματικά δημιουργεί το πρόβλημα και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την «πηγή του κακού». Οι εκ των υστέρων εντάσεις δεν οδηγούν στην βελτίωση μιας –ήδη- μη λειτουργικής κατάστασης. Αντιθέτως, κάνουν τα πράγματα χειρότερα!

Don’t: Χρησιμοποιείτε άλλα παιδιά ή πρόσωπα του περιβάλλοντος σας ως παράδειγμα.
Do: Μην μπαίνετε σε διαδικασία συγκρίσεων! Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Η σύγκριση, είτε θετική είτε αρνητική, μπορεί να λειτουργήσει μόνο αρνητικά στην ψυχολογία και την ανάπτυξή του. Ενθαρρύνετέ το να είναι ο εαυτός του, καθώς αυτή η τακτική θα έχει πολύ πιο θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

7 Συμπεριφορές που σας κάνουν να «χάσετε το παιχνίδι» στη σχέση με τα παιδιά σας και πώς θα τις διορθώσετε

Don’t: Έχετε μια απάντηση για όλα, αποτρέποντας το παιδί σας από το να εκφραστεί και να σκεφτεί δημιουργικά.
Do: Μην είστε απόλυτοι! Δώστε χώρο, χρόνο και ερεθίσματα στο παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να προχωρήσει και να σας αναλύσει την σκέψη του, ώστε να βρει μόνο του τις απαντήσεις που αναζητούσε. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας του!

Don’t: Προσπαθείτε να κρατάτε τα παιδιά μακριά από τα προβλήματα.
Do: Το να προστατεύετε τα παιδιά από τον -συχνά σκληρό- κόσμο των ενηλίκων σίγουρα δεν είναι κακό. Μια ελαφρώς «ωραιοποιημένη», φιλτραρισμένη,  εκδοχή της πραγματικότητας είναι σίγουρα προτιμότερη, ιδιαίτερα για τα παιδιά μικρής ηλικίας, καθώς δεν θα τους δημιουργήσει φόβους ή ανασφάλειες που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Ωστόσο, η ζωή μέσα σε «γυάλα» και η παρουσίαση μιας εντελώς διαστρεβλωμένης εικόνας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, καθώς, μελλοντικά, η σύγκρουση με την πραγματικότητα θα είναι περισσότερο σφοδρή.

Don’t: Λέτε στο παιδί τι πρέπει να κάνει.
Do: Εξηγείστε στο παιδί γιατί μία επιλογή είναι προτιμότερη από μία άλλη. Βοηθήστε το να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά κάθε προοπτικής σκεπτόμενο τις συνέπειες αλλά και μαθαίνοντας να αναλαμβάνει την «ευθύνη των επιλογών του».

7 Συμπεριφορές που σας κάνουν να «χάσετε το παιχνίδι» στη σχέση με τα παιδιά σας και πώς θα τις διορθώσετε

Don’t: Δεν αφήνετε στο παιδί σας το περιθώριο να κάνει λάθη, έχοντας την απαίτηση να ανταποκρίνεται σωστά σε κάθε περίσταση.
Do: Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να κάνει λάθη, τα οποία μακροπρόθεσμα θα το «θωρακίσουν» και θα του δώσουν σημαντικά μαθήματα για τη ζωή. Εξηγήστε του πως τα λάθη είναι ανθρώπινα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποτυχίες, ούτε θα πρέπει να μας «κόβουν τα φτερά», αλλά αντίθετα, θα πρέπει να τα αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρίες «βελτίωσης».

Από την Έλενα Χάλαρη