Τι συμβαίνει όταν διαπιστώσουμε ότι το παιδί μας είναι αλλεργικό στα οικόσιτα ζώα;
Ο κ. Κώστας Πρίφτης, Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και Αλλεργιολογίας, Διευθυντής Παιδοπνευμονολογικού – Παιδοαλλεργιολογικοό Τμήματος στο Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών απαντά σε όλες τις απορίες μας.
Αν διαπιστωθεί, σε τυχαίο έλεγχο, «ευαισθητοποίηση» (θετική δερματική δοκιμασία νυγμού ή εξέταση στο αίμα) σε κάποιο από τα οικόσιτα ζώα, όπως γάτα ή σκύλος, αλλά, σε επαφή μαζί τους δεν παρατηρείται εκδήλωση συμπτωμάτων, δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης των ζώων ούτε λήψης άλλων ειδικότερων μέτρων. Γα τα παιδιά που έχουν «ευαισθητοποίηση» και έχουν ήδη την εμπειρία ότι η επαφή μαζί τους προκαλεί συμπτώματα, συνιστάται να τα αποφεύγουν. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η απομάκρυνση του ίδιου του ζώου από το ενδοοικιακό περιβάλλον. Μετά την απομάκρυνση συνιστάται επιμελές καθάρισμα με την προσθήκη διαλύματος ταννικού οξέος 3% που καταστρέφει τα υπολείμματα από τα αλλεργιογόνα των ζώων ή τα καθιστά μη αλλεργιογονικά.
Για εκείνους που επιμένουν να μην τα απομακρύνουν, παρότι γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί σε αυτά, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει σοβαρές αντιδράσεις, προτείνονται τα παρακάτω:
- Κρατήστε τα ζώα έξω από το υπνοδωμάτιο και τους άλλους χώρους που μένει το παιδί τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αν είναι δυνατόν, κρατήστε τα στην αυλή ή τη βεράντα.
- Πλένετε τα ζώα 2 φορές την εβδομάδα.
- Καθαρίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά, τα κλινοσκεπάσματα και τους καναπέδες.
- Εκπαιδεύστε το παιδί σας να πλένει τα χέρια του ή ακόμα να αλλάζει τα ρούχα του μετά που έρχεται σε στενή επαφή μαζί τους, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στα αλλεργιογόνα.
- Πλένετε τακτικά το χαλάκι που κοιμάται το ζώο, καθαρίζετε τακτικά και επιμελημένα το σπιτάκι του.
- Συζητήστε με τον παιδοαλλεργιολόγο το ενδεχόμενο της απευαισθητοποίησης.
Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την υγεία των παιδιών αλλά και τη δική μας επισκεφθείτε το site του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών κάνοντας κλικ εδώ.